ErdoÄŸan: Suriye’de DEAÅž’la göğüs göğüse çarpışan tek NATO ülkesiyiz
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Suriye’de DEAÅž’la göğüs göğüse çarpışan tek NATO ülkesiyiz. Terör tehdidinin bertaraf edilmesi, ihtilafların önlenmesi ve istikrarın güçlendirilmesi noktasında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Suudi Arabistan’ın dönem baÅŸkanlığındaki G20 Liderler Zirvesi’ne canlı baÄŸlantıyla katıldı.
G20 zirvesine katılan liderlere seslenen Erdoğan, 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için 10 yıldan kısa bir süre olduğunu, bu dönemin iyi değerlendirilmesi, kaybedilen zamanın iyi telafi edilmesi gerektiğini söyledi.
Salgının yoksulluk ve eÅŸitsizlik baÅŸta olmak üzere birçok sorunu daha da derinleÅŸtirdiÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, “Özellikle Afrikalı kardeÅŸlerimiz ile Asyalı ve Latin Amerikalı dostlarımız çok ciddi zorluklar yaşıyor. Mülteciler ve zorla yerlerinden edilen kiÅŸiler, salgın karşısında en kırılgan kesimi oluÅŸturuyor. Bu insanlar ekonomik sıkıntılar yanında kasıtlı bir ÅŸekilde körüklenen Ä°slam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığıyla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Hiçbirimiz bu vahim tabloyu görmezden gelemeyiz. SavaÅŸtan etkilenen bölgelere ve risk altındaki topluluklara yönelik insani yardımların finans kaynaklarını güçlendirmeliyiz.” diye konuÅŸtu.
Türkiye’nin son 6 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliÄŸi yapan ülke olduÄŸunu hatırlatan ErdoÄŸan, sözlerine şöyle devam etti:
“ÇoÄŸu Suriyeli olmak üzere 4 milyonu aÅŸkın yabancıyı ülkemizde misafir ediyoruz. Suriye sınırları içinde Ä°dlib’de, daha pek çok yerde milyonlarca ihtiyaç sahibine de insani yardım ve koruma saÄŸlıyoruz. Bu rakamlar bir çoÄŸumuzun büyük ÅŸehirlerinin nüfusundan daha fazladır. Ãœlkemize sığınanların toplulumuzla uyum içinde ve insan onuruna yakışır ÅŸekilde yaÅŸamaları için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Ãœstelik bu çabaları, bize verilen destek sözleri büyük ölçüde tutulmamış olmasına raÄŸmen kararlılıkla devam ettiriyoruz. Artık herkesin elini taşın altına koyarak adil bir külfet ve sorumluluk paylaşımına gitmesini bekliyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, insana hizmet etmeyen, insana huzur, esenlik ve değer vermeyen adaleti ve güvenliği temin etmeyen bir sistemin başarı şansı olamayacağını belirterek, hırs, tahakküm, adaletsizlik ve rant üzerine kurulu mevcut küresel ekonomik mimarinin ne insanı ne de tabiatı korumasının mümkün olduğunu söyledi.
Dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyona ulaşan can kaybını sadece Kovid-19 virüsünün ölümcül etkisine bağlamanın yanlış olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bu vahim tablonun oluÅŸmasında küresel sistemin artık çözüm yerine sorun üreten, sorunları derinleÅŸtiren çarpık yapısının da payı vardır. Salgın hem mevcut düzenin bu çarpıklıklarını gözler önüne sermiÅŸ hem de tüm insanların aynı gemide olduÄŸunu bir kez daha hatırlatmıştır. BirleÅŸmiÅŸ Milletler kürsüsünden sık sık yaptığımız ‘Dünya 5’ten büyüktür’ çaÄŸrımızın ne kadar isabetli olduÄŸu daha iyi anlaşılmıştır.
Aynı ÅŸekilde Suriye’den Libya’ya, DoÄŸu Akdeniz’den DaÄŸlık KarabaÄŸ’a, Irak’tan Filistin’e kadar farklı cephelerde yürüttüğümüz hak, özgürlük ve adalet mücadelesinin önemi ortaya çıkmıştır. Hal böyleyken ülkemizin attığı adımlar dolayısıyla eleÅŸtiriye, hatta itibar suikastlerine maruz kalması iyi niyetli bir durum deÄŸildir. Biz öncelikle kendi milli güvenliÄŸimizi, kendi vatandaÅŸlarımızın can ve mal emniyetini saÄŸlama almaya, ardından da bölgemizin ve gönül coÄŸrafyamızın istikrar, huzur ve iç barışına katkı sunmaya çalışıyoruz.”
Terör tehtidinin bertaraf edilmesi, ihtilafların önlenmesi ve istikrarın güçlendirilmesi noktasında ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden ErdoÄŸan, “Suriye’de DEAÅž ile göğüs göğüse çarpışan tek NATO ülkesiyiz. Yalnız bırakılmamıza raÄŸmen, bugüne karar 9 bine yakın yabancı terörist savaşçı yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Çatışma bölgeleriyle baÄŸlantılı olduÄŸunu tespit ettiÄŸimiz yaklaşık 100 bine yakın kiÅŸiye ülkemize giriÅŸ yasağı koyduk. Bir dönem teröristlerin cirit attığı bölgeleri güvenli hale getirerek 411 bini aÅŸkın Suriyeli kardeÅŸimizin memleketlerine geri dönmesini saÄŸladık.” diye konuÅŸtu.
“DoÄŸu Akdeniz meselesinde daima sabırlı, soÄŸukkanlı davrandık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Milli Mutabakat Hükümetinin, sağlanan eğitim ve danışmanlık desteğiyle ülkenin daha fazla iç savaşa sürüklenmesini engellediğini dile getirerek, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetiminin provokasyonlarına rağmen Doğu Akdeniz meselesinde daima sabırlı, soğukkanlı davrandıklarını söyledi.
DaÄŸlık KarabaÄŸ’da 30 yıldır süren iÅŸgalin son bulmasına katkı sunduklarını belirten ErdoÄŸan, “Her ne kadar zor günler yaÅŸasak da Hazreti Mevlana’nın dediÄŸi gibi ümitsizliÄŸin ardında nice ümitler, karanlığın ardında nice güneÅŸler olduÄŸunun farkındayız. Tüm insanlık olarak el ele gönül gönüle verdiÄŸimizde sıkıntılarımızın daha da hafifleyeceÄŸine inanıyoruz.” dedi.
Erdoğan, yaşanılan toprakların, sadece atalardan bir miras değil aynı zamanda çocukların bir emaneti olarak görülmesi gerektiğini dile getirerek, sadece bugünün değil yarınların, çocukların ve sonraki nesillerin de düşünülmesinin önemini vurguladı.
“Enerjide kurulu güç kapasitesinin yaklaşık yüzde 49’u yenilenebilir kaynaklardan”
Salgın sonrasında insanlığın, ekonomik ve sosyal adaletle birlikte çevre sorunlarıyla mücadelede de gereken dersleri çıkaracağına inandığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Türkiye olarak tarihi mesuliyetimiz yok denecek kadar az olmasına raÄŸmen iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadeleye aktif katkı saÄŸlıyoruz. Aynı ÅŸekilde ülkemizdeki ekosistem ve biyolojik çeÅŸitliliÄŸin korunması için de gerekli önlemleri alıyoruz. Son 5 yılda yaptığımız 16,5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin enerjide kurulu güç kapasitesinin yaklaşık yüzde 49’unun yenilenebilir kaynaklardan oluÅŸmasını temin ettik. ElektriÄŸimizin yüzde 63’ünü yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretiyoruz. GüneÅŸ enerjisi kurulu gücünde dünyada 13’üncü, Avrupa’da 7’nci sıradayız. Çevre kirliliÄŸi ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadele edilirken yeni haksızlıkların, yeni çifte standartların oluÅŸmasına müsaade edilmemelidir. Paris AnlaÅŸması’nın uygulanmasıyla ilgili endiÅŸelerimizin halen giderilememiÅŸ olması bizi yolumuzdan alıkoymuyor. Ãœlkemizin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi’nin ek-1 listesinden çıkartılmasını bekliyoruz.”
ErdoÄŸan, çevreyle ilgili yatırımları sürdürülürken, dijital teknolojilere de öncelik verildiÄŸini belirterek, “Ãœlkeler arasındaki teknolojik uçurumun kapatılmasını amaçlayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler en az geliÅŸmiÅŸ ülkeler için teknoloji bankasına ev sahipliÄŸi yapıyoruz. Teknoloji bankasının faaliyetlerinin hep birlikte desteklenmesi G-20’nin öncelikleriyle de uyumludur. Zirvede alacağımız kararların bu hedeflere ulaşılmasında fayda saÄŸlayacağına inanıyorum.” diye konuÅŸtu.
Bu zor dönemde G-20 dönem baÅŸkanlığı görevini baÅŸarılı bir ÅŸekilde ifa eden Suudi Arabistan’ı tebrik eden ErdoÄŸan, önümüzdeki dönem için de Ä°talya’ya baÅŸarılar diledi.
Kaynak: AA