Estetik operasyonlarda komplikasyon geliÅŸme riski her zaman mevcut
Yüz Plastik Cerrahi DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Tarık Åžapçı, “Cerrahi ya da cerrahi olmayan estetik iÅŸlemlerde her zaman problem yaÅŸanabileceÄŸi bilinmeli.” dedi.
Estetik cerrahi yöntemi, kimi zaman yanlış doktor seçimi ve hatalı müdahaleler kimi zaman da kişideki anatomik ve metabolik problemlerle işlem sonrası geçirilen enfeksiyonlar nedeniyle hüsranla sonuçlanabiliyor.
Dönem dönem ekranlara ve sosyal mecralara da konu olan estetik operasyonlarındaki mağduriyeti yaşamamak adına ameliyat öncesi detaylı araştırma yapmak, doğru hekimi seçmek, kullanılacak ürün hakkında bilgi edinmek ve kalitesini araştırmak vatandaşlara düşen görevlerin başında geliyor.
Doktorların ise işlemlerini ameliyathaneleri ve yoğun bakım üniteleri bulunan hastanelerde yapması ve gelişebilecek her komplikasyona karşı hastasını bilgilendirmesi önem arz ediyor.
Estetik ameliyatlarda doktor olmayanlardan uzak durulmalı
Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı da olan Yüz Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarık Şapçı, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken estetik operasyon isteyenlerin işin ehli, bilgi ve becerisi yeterli ve bakanlık tarafından yetkilendirilmiş hekimlere müracaat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Vücudun her bölgesine estetik iÅŸlem yapabilecek farklı branÅŸ doktorları bulunduÄŸunu anlatan Åžapçı, Türkiye’de plastik cerrahların, dermatoloji ile KBB uzmanlarının ve göz hastalıklarıyla ilgili ameliyatlar için göz hekimlerinin bu konuda yetkili olduÄŸunu kaydetti.
Cildiye doktorunun da ‘non-invasive’ (cerrahi iÅŸlem gerektirmeyen durumlar) diye tabir edilen dolgu, botoks ve mezoterapi gibi bazı iÅŸlemleri yapabileceÄŸini aktaran Åžapçı, medikal estetik uzmanlarının da yasal olarak bu iÅŸlemleri uygulayabildiÄŸini dile getirdi.
Prof. Dr. Şapçı, estetik cerrahide doktor olmayanlardan, güzellik salonlarındaki uzmanlardan, o bölgenin anatomisini bilmeyenlerden ve eğitim almamış kişilerden kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat OluÅŸturma ve Standart Belirleme Sistemi kurumu, bütün branÅŸların hangi alanlarda çalışabilecekleri konusunda standartlar koyuyor. KBB hekimlerinin yüz üzerindeki estetik iÅŸlemlerle ilgili her türlü konuya yetkin olduÄŸu burada tanımlanmıştır. Elbette, KBB içerisinde de bu konuya uzak olan, eÄŸitimini almamış ya da ilgi duymamış hekimler fazla. Zaten böyle insanlar bu iÅŸe giremezler. Ama eÄŸitimini almış insanların bu iÅŸlemleri yapması yasaldır. Nitekim bakanlığın bu konuda ciddi yaptırımları var. Bırakın tıp ya da güzellik merkezlerini ÅŸu an bir muayenehane açmak bile çok zor. Bir sürü özel kriterinizin olması gerekiyor, SaÄŸlık Müdürlüğü tarafından bazı ruhsatların verilmesi lazım. Sürekli denetimler oluyor. Günümüzde apayrı branÅŸlardaki hekimlerin de bu iÅŸlere soyunduÄŸuna tanık oluyoruz. Onlardan da uzak durmakta fayda var.”
Ameliyatlarda TSE ve CE garantili malzemeler kullanılmalı
Dolgu ve botoks için 18-20 yaÅŸlarındaki gençlerin kendilerine sıkça baÅŸvurduklarını ancak bu yaÅŸtaki kiÅŸilere operasyondan kaçınarak onları bilinçlendirmeye çalıştıklarını aktaran Åžapçı, “Estetik burun ameliyatları da çok fazla yaptığımız operasyonlar. KBB uzmanları olarak, bu ameliyatları ya fonksiyonel solunumu rahatlatma ya da görünüşünü düzeltme amacıyla yapıyoruz. Bu ameliyat için de 16-17 yaşında gençler geliyor. Ailelerini zorluyorlar. SaÄŸlık için gerekiyorsa yapılabilir o da çok dikkatli olmak koÅŸuluyla. Ancak büyümesi ve geliÅŸimi durmadıysa mental olgunluÄŸa eriÅŸmediyse ameliyat etmemek lazım. Çünkü istediÄŸiniz kadar güzel bir burun yapın, beÄŸendiremezsiniz. Sonra da çocuklar ve aileleri psikolojik sorunlar yaÅŸayabilir. Doktorun da başına ciddi sıkıntı çıkarabilir. Bunların dışında, meme, kalça protezleri, liposuction için de iÅŸin ehli plastik cerrahlara gitmek gerekiyor. Yine ihtiyacı olmadığı halde küçük yaÅŸta olan kadınlara bu tür protezleri yapmamak lazım.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Tarık Şapçı, ameliyatlarda TSE ve CE belgeleri ile FDA onayı bulunan malzemelerin kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, ülkeye kaçak yollarla sokulan ve ne olduğu belirsiz ürünlerden kesinlikle kaçınılması konusunda uyardı.
KiÅŸinin ameliyatında kullanılacak ürünün özelliklerini hekimine sormasını öneren Åžapçı, “Hastalar, kullanılacak ürünlerin markalarını ya da paketlerini hekimlerinden rica ederlerse internet ortamında dahi araÅŸtırmasını yapabilirler. Özellikle güzellik iÅŸlemlerinde sorgulamalar çok önemli. Tabii ki ameliyat esnasında kullanılan malzemeleri bilemezler. Orada da doÄŸru hekimi seçmek önemli. Hekim için referanslar, daha önce yaptığı ameliyatlar, öz geçmiÅŸi, mezun olduÄŸu okullar, bu iÅŸlere yönelik tecrübeleri seçimlerde önemli kriterler.” diye konuÅŸtu.
“Sosyal medya reklamları baz alınarak doktor seçimi yapılmamalı”
Hastaların estetik yaptırmadan önce çok iyi düşünmeleri ve kendilerini ameliyat edecek doktorla ayrıntılı konuşmaları gerektiğini vurgulayan Şapşı, şu tavsiyelerde bulundu:
“Bunlar aceleye getirilecek iÅŸlemler deÄŸil. Cerrahi ya da cerrahi olmayan estetik iÅŸlemlerde her zaman problem yaÅŸanabileceÄŸi bilinmeli. Hekimin sorumluluklarının yanında hastaların da sorumlulukları var. Hasta her ÅŸeyi çok iyi sorgulamalı. Doktor da geliÅŸebilecek her komplikasyona karşı hastasını bilgilendirmeli. Bazen hekimin ya da hastanın elinde olmayan durumlar geliÅŸebilir. Bunlar anatomik problemler, ameliyat ya da iÅŸlem sonrası geçirilen enfeksiyonlar ya da kiÅŸinin kendisiyle alakalı metabolik olaylardan kaynaklanıyor olabilir. Tüm bunların dışında, iÅŸlemi yapan hekimin becerisi ve bilgisine baÄŸlı hatalardan sıkıntı oluÅŸuyorsa onlar bu durumların dışında bırakılmalı. Ä°ÅŸlemler ameliyathaneleri ve yoÄŸun bakım üniteleri bulunan hastanelerde ya da ameliyat kriterlerine sahip tıp merkezlerinde yapılmalı. Ruhsatsız muayenehanelerde de asla ameliyat olunmamalı.”
Prof. Dr. Tarık Åžapçı, estetik konusunda sosyal medya reklamlarının baz alınarak doktor seçimi yapılmasının yanlış yönlendirmelere sebebiyet verebileceÄŸini dile getirerek, “Çünkü sosyal medya reklamlarıyla hekimin iÅŸlerini ne kadar doÄŸru yaptığı, gerçekten hekim olup olmadığı gibi detaylara ulaşılması güç. Dolayısıyla buralardan seçilen hekimlerde maalesef sıkıntılar çıkabiliyor. Tabii ki bu kanalı kullanan ve reklam yapan çok kaliteli hekimler var, onları bulabilirlerse hiçbir sorun yok. Ayrıca, mümkün olduÄŸunca bu iÅŸin simsarlarından uzak durmalılar. Ãœlkemizde ÅŸu an hasta bulup, doktora götürüp ameliyat yaptırıp buradan komisyon alan insanlar var. En büyük tehlike aslında onlar. Aracıdan uzak dursunlar.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA