FATF: Türkiye gri listeden çıkma kriterlerini büyük ölçüde karşıladı
Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin kurumun kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediÄŸi kriterleri büyük ölçüde karşıladığı sonucuna vardığını bildirdi.
FATF, Paris’te, 21-23 Åžubat’ta gerçekleÅŸtirilen Genel Kurulda alınan kararları açıkladı.
Açıklamada, Ekim 2021’de Türkiye’nin Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı (AML/CFT) sisteminin etkinliÄŸini güçlendirmek için FATF ile çalışma konusunda üst düzey siyasi taahhütte bulunduÄŸu hatırlatıldı.
FATF’nin Åžubat 2024 Genel Kurulunda, Türkiye’nin kurumun kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediÄŸi kriterleri karşılamak için eylem planını büyük ölçüde tamamladığına dair ilk tespitini yaptığına yer verilen açıklamada, “FATF, kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele reformlarının uygulanmaya baÅŸlandığını ve sürdürüldüğünü, uygulamanın gelecekte de sürdürülebilmesi için gerekli siyasi kararlılığın devam ettiÄŸini doÄŸrulamak amacıyla yerinde bir deÄŸerlendirme yapılmasını talep etmektedir.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Türkiye’nin AML/CFT sisteminin etkinliÄŸini güçlendirmek için çok önemli reformlar gerçekleÅŸtirdiÄŸine dikkat çekilerek, Türkiye’nin özellikle risk temelli kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele denetimi yaklaşımını geliÅŸtirdiÄŸi, ihlallere yönelik yaptırımların ve intifa hakkı gerekliliklerinin caydırıcı olmasını saÄŸlamak için adımlar attığına vurgu yapıldı.
Türkiye’nin mali istihbarat birimi için kaynakları artırdığına iÅŸaret edilen açıklamada, ülkenin üretilen mali istihbaratın kullanımını artırdığı da hatırlatıldı.
Açıklamada, Türkiye’nin riskler doÄŸrultusunda daha karmaşık kara para aklanması soruÅŸturmaları ve kovuÅŸturmaları yürüttüğü ifade edilerek, ülkenin terörizmin finansmanına yönelik hedefli mali yaptırımların uygulanmasını geliÅŸtirdiÄŸi aktarıldı.
FATF tarafından 2023 yılında paylaşılan raporda, Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’unda uyumlu olduÄŸu bildirilmiÅŸti.
Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (OECD) bünyesinde 1989’da kurulan FATF, kara paranın aklanmasıyla mücadeleye iliÅŸkin tavsiye ve kuralları belirleyen örgüt konumunda bulunuyor.
Türkiye’nin 1991’de üye olduÄŸu FATF’nin 37 ülke ve 2 kurumdan oluÅŸan toplamda 39 üyesi mevcut. Kurum, 11 Eylül saldırılarının yaÅŸandığı 2001 yılından bu yana terörün finansmanının kontrolü görevini de yürütüyor.
Bakan ÅžimÅŸek, Türkiye’nin FATF’ın gri listesinden çıkması için son aÅŸamaya geldiÄŸini bildirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, Türkiye’nin, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkışı sürecinde son aÅŸamaya gelindiÄŸini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, FATF’ın bugün gerçekleÅŸtirilen Genel Kurul toplantısında alınan karara iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmede bulundu.
Toplantıda Türkiye’ye iliÅŸkin alınan karara iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, ÅŸunları kaydetti:
“FATF ülkemizin, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sisteminin daha da güçlendirilmesi için oluÅŸturulan Eylem Planı’nın tüm maddelerini tamamladığı kararına varmıştır. Böylece ülkemizin gri listeden çıkışı sürecinde son aÅŸamaya gelinmiÅŸtir. Prosedür uyarınca FATF ekibi tarafından Türkiye’ye yapılacak ziyaret akabinde hazırlanacak deÄŸerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor.”
ÅžimÅŸek, bugün gelinen aÅŸamanın, Mali Suçları AraÅŸtırma Kurulu BaÅŸkanlığı (MASAK) koordinasyonunda, baÅŸta Adalet, İçiÅŸleri ve DışiÅŸleri Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluÅŸların yürüttüğü yoÄŸun çalışmaların sonucu olduÄŸuna iÅŸaret ederken, “Bu baÅŸarılı sonucun elde edilmesinde emeÄŸi geçen baÅŸta MASAK olmak üzere tüm kurum ve kuruluÅŸlarımızın temsilcilerine teÅŸekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA