Fed, Para Politikası Raporu’nu yayımladı
ABD Merkez Bankası (Fed), Kongreye sunduÄŸu Para Politikası Raporu’nda, Çin’de yeni tip koronavirüs salgınının olası etkilerinin ekonomik görünüm için risk oluÅŸturduÄŸunu ifade etti.
ABD Kongresi için Fed tarafından yılda iki kez hazırlan yarıyıllık Para Politikası Raporu’nun ÅŸubat sayısı yayımlandı.
Fed BaÅŸkanı Jerome Powell’ın haftaya Kongrede sunacağı raporda, ABD ekonomisinin geçen yıl ılımlı büyümesini sürdürdüğü ve ülkedeki iÅŸ gücü piyasasının daha da güçlendiÄŸi belirtildi.
Enflasyon hedefin altında kaldı
Ekonomideki büyümenin 11. yılına girdiÄŸi vurgulanan raporda, enflasyonun Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadedeki hedefi olan yüzde 2’nin altında kaldığı bildirildi.
FOMC’nin küresel geliÅŸmelerin etkileri ve “sessiz” enflasyon baskıları doÄŸrultusunda faiz oranını geçen yıl temmuz, eylül ve ekim toplantılarında indirdiÄŸi ve yüzde 1,50-1,75 bandına çektiÄŸi hatırlatılan raporda, komitenin sonraki toplantılarında para politikasının hakim duruÅŸunun ekonomik faaliyetler, güçlü iÅŸ gücü piyasası ve enflasyon hedefini destekler nitelikte olduÄŸuna karar verildiÄŸi ifade edildi.
Ekonomik görünümde “koronavirüs” riski
Ãœlkede 2018’de 3,9 olan iÅŸsizlik oranının geçen yıl yüzde 3,5’e düştüğünün anımsaıldığı raporda, iÅŸ gücüne katılım oranının arttığı, ücret artışının ise ılımlı bir seyir izlese de önceki yıllarda görülen hızının gerisinde kaldığı belirtildi.
Enflasyonun geçen yıl yüzde 1,6 olarak gerçekleştiğine işaret edilen raporda, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin geçen senenin ortalarından itibaren istikrarlı seyir izlediği kaydedildi.
Raporda, gayrisafi yurt içi hasılanın 2019’un ikinci yarısında ılımlı bir yükseliÅŸ gösterdiÄŸi vurgulanarak, ÅŸu ifadelere yer verildi:
“Tüketici harcamaları ortalamada ılımlı bir hızda arttı ve konut yatırımları 2018’deki düşüşün ardından 2019’un ilk yarısında yükseldi. Buna karşılık, iÅŸletme sabit yatırımları, ticaret politikasındaki belirsizlik ve zayıf küresel büyüme gibi unsurların etkisiyle geçen yılın ikinci yarısında düşüş gösterdi. Ticaret politikalarındaki çatışmaların bir miktar azalması, ekonomik büyümenin istikrar sinyali vermesi ve finansal koÅŸulların iyileÅŸmesiyle ABD ekonomisine yönelik aÅŸağı yönlü riskler yılın geri kalanında azalacak gibi görünmekte. Yakın zamanda Çin’deki koronavirüs salgınından kaynaklanabilecek olası etkiler, ekonomik görünüm için yeni bir risk oluÅŸturmakta.”
Finansal ve uluslararası gelişmeler
Ülkedeki finansal koşulların işletmeler ve hane halkının harcamalarıyla ekonomik faaliyetlerini destekleyici nitelikte olmayı sürdürdüğüne işaret edilen raporda, ABD finans sisteminin finansal krizden önceki dönemden çok daha dirençli olduğu bildirildi.
ABD ekonomisinin yanı sıra uluslararası gelişmelerin değerlendirildiği raporda, özellikle Hong Kong ve Hindistan olmak üzere Asya ekonomilerindeki büyümenin yavaşlama kaydettiği, birçok Latin Amerika ekonomisinin de beklenenden daha düşük bir performans göstermeye devam ettiği belirtildi.
Raporda, “Bazı geliÅŸmiÅŸ ekonomilerde de ekonomik faaliyetlerin hızı azaldı. Ancak son göstergeler geçici istikrar sinyali veriyor. Ä°malat sektörü ve ticaretteki küresel yavaÅŸlamanın bir sona yaklaÅŸtığı görülüyor ve dünya genelinde tüketici harcamaları ile hizmet faaliyetleri güçlü kalmaya devam ediyor.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.
Çin ve Avro bölgesi gibi ekonomik açıdan önemli bölgelerde bu yılın başından itibaren gelen verilerin büyümenin istikrarlı olduğunu gösterdiği ifade edilen raporda, yeni tip koronavirüs salgınının Çin ekonomisinde sıkıntılara neden olabileceği ve etkilerinin küresel ekonomiye yayılabileceği bildirildi.
Raporda, yurt dışı finansal piyasaların, geçen yılın ikinci yarısında, merkez bankalarının uyumlu aksiyonları, ABD-Çin ticaret anlaşmasındaki gelişme ve Brexit belirsizliği riskinin azalması gibi olumlu siyasal gelişmelerle iyileştiği kaydedildi.
Kaynak: AA