FETÖ’nün darbe giriÅŸime iliÅŸkin 138 askerin yargılandığı davada karar açıklandı
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸimine iliÅŸkin aralarında muvazzafların da bulunduÄŸu 28’i tutuklu, 138 askerin yargılandığı dava karara baÄŸlandı. Davada 42 sanık hapis cezası alırken, 23 sanığın beraatine karar verildi.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki salonda görülen karar duruşmasına, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise avukatları katılırken, bir kısım tutuksuz sanıklar da bulundukları şehirden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Davada kararın açıklanmasının öncesinde sanıklara son sözleri soruldu.
27 aydır tutuklu bulunduğunu söyleyen sanık Ercan Ergin, ailesinin yanında olmak istediğini belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Meslek hayatı boyunca Hakkari ve Suriye’de çok sayıda operasyona katıldığını kaydeden sanık Onur Karan, “Darbe giriÅŸimi gününde de hainlerin verdiÄŸi emirlere uymadım ve hepsini yakalayarak kelepçeledim. Mahkemeden o hainleri sevindirmemenizi istiyorum. 27 aydır tutukluyum. Beraatımı ve tahliyemi talep ederim.” dedi.
Yaklaşık 2,5 yıldır tutuklu olduğunu belirten sanık Seçkin Sönmez de mahkemenin vereceği kararın kendilerini ve onları seven insanları etkileyeceğini ifade etti.
Duruşmada son sözleri sorulan diğer sanıklar, beraatlerine karar verilmesini talep etti.
Karar
Davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, 38 sanığın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüse yardım” suçundan 12,5 yıl ile 15 yıl arasında deÄŸiÅŸen sürelerde hapisle cezalandırılmasına hükmetti.
“Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 2 sanığı 1 yıl 6 ay 22’ÅŸer gün hapis cezasına mahkum eden mahkeme, sanıkların hakkıda hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Heyet, 2 sanığı da aynı suçtan 6 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme, 73 sanık hakkında üzerlerine atılı suçlardan, “yerine getirilmesi görev gereÄŸi zorunlu bir emrin uygulanması” nedenine ait koÅŸulların gerçekleÅŸtiÄŸi hususunda kaçınılmaz bir hataya düştükleri gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.
Heyet, 23 sanığın üzerine atılı tüm suçlardan beraatlerine hükmetti.
Kararla birlikte tutuklu 5 sanığın, haklarında “yurt dışına çıkış yasağı” ÅŸeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliyesine karar verildi.
Mütalaadan
DuruÅŸmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, 9 sanığın “anayasayı ihlale yardım” ve “ulaşım araçlarının kaçırılması veya el konulmasına yardım” suçlarından 24 yıldan 34 yıl 6 aya kadar hapislerini istemiÅŸti.
Savcı, 20 sanık hakkında üzerlerine atılı suçlara karşın, “yerine getirilmesi görev gereÄŸi zorunlu bir emrin uygulanması” nedenine ait koÅŸulların gerçekleÅŸtiÄŸi hususunda kaçınılmaz bir hataya düştükleri anlaşıldığından haklarında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep etmiÅŸti.
Sanıklardan 33’ünün “anayasayı ihlale yardım” suçundan 22’ÅŸer yıl 6’ÅŸar aydan 30’ar yıla kadar hapislerini talep eden savcı, sanıklardan 5’inin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7’ÅŸer yıl 6’ÅŸar aydan 15’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını talep etmiÅŸti.
Savcı, 71 sanığın üzerlerine atılı tüm suçlardan beraatlerini isterken, bu sanıkların bazılarının sıkıyönetim ilan edildiğini duyduklarına dair bir delilin bulunmadığı, amirleri konumundaki kişilerin darbe faaliyeti kapsamında verdikleri emirlerini yerine getirmek istemediklerini gösterir telkinlerde bulunmaları ve haklarında örgütsel bir bağlantı olduğuna dair bir tespitin olmaması gerekçe gösterilmişti.
Ä°ddianameden
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca hazırlanan 630 sayfalık iddianamede Ömer Yüksek “maÄŸdur”, Karayolları Genel Müdürlüğü, darbe giriÅŸimi sırasında Deniz Harp Okulu Komutanı olan tümamiral Mesut Özel, Hakan Kıyan, Ä°hsan Canpulat, Muhammed Murat HacımustafaoÄŸulları, Mustafa HacımustafaoÄŸulları ve Ömer Sefa HacımustafaoÄŸulları ise “müşteki” sıfatıyla yer almıştı.
Ä°ddianamede 126 sanık hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme” suçundan ayrı ayrı ağırlaÅŸtırılmış müebbet, darbe giriÅŸimi sırasında er olan 2 sanık hakkında ise müştekiler Hakan Kıyan ve Ä°hsan Canpulat’a yönelik eylemleri nedeniyle “mala zarar vermek” suçundan 8’er aydan 6’ÅŸar yıla kadar hapis cezası istenmiÅŸti.
Haklarında ağırlaÅŸtırılmış müebbet istenen 14 sanık hakkında “birden fazla kiÅŸi tarafından birlikte silahla tehdit”, 12 sanık hakkında “kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma”, 4 sanık hakkında FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, 4 sanık hakkında “kamu malına zarar verme” ve 2 sanık hakkında “cebir tehdit veya hile kullanarak kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 1 ila 45 yıl arasında deÄŸiÅŸen sürelerde hapis cezası talep edilmiÅŸti.
Haklarında sonradan dava açılan ve dosyaları ana davayla birleştirilen 12 sanığın da benzer suçlardan hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.
Kaynak: AA