Hastanelerde yoğunluğa neden olan grip vakalarına karşı uzmanlardan tedbir çağrısı

Hastanelerde yoğunluğa neden olan grip vakalarına karşı uzmanlardan tedbir çağrısı
Son günlerde acil servis ve polikliniklerde yoğunluğa neden olan solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, mesafe ve hijyen öneriliyor.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mİkribiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Albayrak, AA muhabirine, son günlerde sık görülen gribal enfeksiyon ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili değerlendirmede bulundu.
“Bu tek bir virüse ait salgın deÄŸil, Kovid-19, influenza virüs yani grip vakalarını görüyoruz”
Yurtta etkili olan soÄŸuk algınlığı ve grip vakalarındaki artışının beklenen durum olduÄŸunu, son haftalarda grip ve soÄŸuk algınlığı vakalarında ciddi artış görüldüğünü belirten Albayrak, “Bu tek bir virüse ait salgın deÄŸil, Kovid-19, influenza virüs yani grip vakalarını görüyoruz, grip dışı nezle ya da soÄŸuk algınlığı dediÄŸimiz yüksek ateÅŸin olmadığı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma ve gözlerde sulanma gibi ÅŸikayetlerle seyreden nezle ya da soÄŸuk algınlığı vakaları da görüyoruz.” dedi.
Özellikle 65 yaş üzeri ve kronik bronşit, astım, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ya da diyabet gibi ek hastalığı olanlarda influenza enfeksiyonlarının daha ağır seyrettiğine dikkati çeken Albayrak, grip aşısına çok rağbet edilmediğini dile getirdi.
Bu gruptakilerin grip aşılarını yaptırdıklarında hastalık bulaşsa bile entübasyon, yoğun bakıma yatış ve diğer komplikasyonların daha az görüldüğünü aktaran Albayrak, bu gruptakilere henüz grip geçirmedilerse influenza aşılarını mutlaka yaptırmalarını önerdi.
“Her sene beklediÄŸimiz, gözlemlediÄŸimiz bir ÅŸey. Bağışıklık sistemini güçlendirecek uyku düzenine ve beslenmeye dikkat edersek hastalık daha hafif geçirilebilir. Korkulacak bir durum yok. Son 2-3 haftadır yoÄŸunluk yaşıyoruz, mevsim geçtikçe vakalar azalacaktır” diyen Albayrak, salgın hastalıklardan korunmada en etkili yöntemin maske, hijyen ve mesafe olduÄŸunu vurguladı.
Albayrak, şöyle devam etti:
“Özellikle hasta kiÅŸilerden uzak durulmalı, hastalık belirtisi olan çocukları okula göndermemeliyiz, kalabalık ortamlarda bulunuyorsak maske kullanmalıyız. AlışveriÅŸ merkezleri, toplu taşıma araçlarında maske takarsak, özellikle hasta olanlar maske takarsa hastalığı saÄŸlıklı kiÅŸilere bulaÅŸtırmamış olur. Bu hastalık ateÅŸ, baÅŸ aÄŸrısı, kas-eklem aÄŸrısı, öksürük, halsizlik, iÅŸtahsızlık gibi semptomlarla da seyrediyor. Solunum yoluyla bulaÅŸtığı için, havalar da soÄŸuk olduÄŸundan kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçiriyoruz, okullar açık bu yüzden bulaÅŸ bu mevsimde daha fazla oluyor.”
“YoÄŸun baÅŸvurular hastaneleri zor durumda bırakıyor”
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır da salgın nedeniyle yoğun başvuruların hastaneleri zaman zaman zor durumda bıraktığını söyledi.
Hastanelerdeki bulaşın salgının yaygınlaÅŸmasına sebep olabileceÄŸine iÅŸaret eden Çakır, “Acil servisler ve polikliniklere ciddi baÅŸvurular hastaneleri tıkamış durumda. Özellikle acil servisler doldurulmuÅŸ vaziyette, yeÅŸil, sarı, kırmızı alanlar bu hastalarla, salgının sebep olduÄŸu solunum yolu enfeksiyonu vakalarıyla dolu. Bu hem diÄŸer saÄŸlık hizmetini aksatıyor hem de bulaşı artıyor.” diye konuÅŸtu.
Çakır, özellikle serum almak için hastanede saatlerce beklemenin bulaş riskini çokça artırıp bireyi bulaş kaynağı haline getirdiğini belirterek, aynı zamanda başka enfeksiyonlarla bulaşa maruz kalmaya sebep olduğunu anlattı.
“Bu dönem maskelerimize yeniden dönersek çok önemli bir kazanç elde etmiÅŸ oluruz”
Yaklaşık 3 yıl önce Kovid-19 salgınında dikkat edilen maske, mesafe ve temizlik kurallarına bu dönemde pek özen gösterilmediğini işaret eden Çakır, şunları kaydetti:
“Hasta oluyoruz ve hekime baÅŸvurup serum taktırmak ya da birtakım ilaçlarla hemen iyi olmak istiyoruz. Oysa koruyucu önemler bu tip hastalıklarda çok önemli. Bulaşı bir yerden kırmamız gerekiyor. Maske korunmada çok etkili, sosyal görüşmeleri kısıtlamak, mümkün mertebe kapalı alanlarda mesafeyi artırmak ve hijyene dikkat etmeliyiz. Bu dönem maskelerimize yeniden dönersek çok önemli bir kazanç elde etmiÅŸ oluruz. Yine sosyal mesafeyi korumak, sosyal görüşmelerimizi bir miktar kısıtlamak, özellikle kış gününde kapalı mekanlarda çok durmamalıyız.”
Gribal enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirici taze meyve sebze, tüketmek ve vitamin takviyeleri almakta fayda olduğunu ifade eden Çakır, bunlardan en önemlisinin maske, mesafe ve hijyene dikkat edip bulaş zincirini kırmak olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA