İngiltere Savunma Bakanı: Türkiye’nin endişelerini dinlememiz çok önemli ve dinleyeceğiz

İngiltere Savunma Bakanı Türkiye'nin endişelerini dinlememiz çok önemli ve dinleyeceğiz

İngiltere Savunma Bakanı Türkiye'nin endişelerini dinlememiz çok önemli ve dinleyeceğiz

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine itirazına ilişkin olarak, “Bu süreçte tüm üyeleri ve onların endişelerini dinlememiz çok önemli ve Türkiye’yi mutlaka dinliyor olacağız.” dedi.

Wallace, Avam Kamarası’nda yapılan NATO ve uluslararası güvenlik konulu oturumda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine itirazı konusunda İngiltere’nin ne yaptığı sorulan Wallace, “Türkiye NATO’nun inanılmaz derecede önemli bir üyesi ve gerçekten de güçlü bir katkı sağlıyor.” dedi.

NATO’nun sınırlarının Norveç’teki Kuzey Kutbu’ndan Karadeniz’e ve Türkiye’ye kadar çok geniş bir sınırı kapsadığının her zaman hatırlanması gerektiğini kaydeden Wallace, Türkiye’nin NATO’nun en eski üyelerinden biri olduğunu vurguladı.

30 üye ülkenin bir araya gelip Finlandiya ve İsveç‘i kabul etmesi için Ankara’nın endişelerinin ele alınmasının önemine işaret eden İngiltere Savunma Bakanı, şunları söyledi:

“Savunma Bakanı (Hulusi Akar) ve Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ın PKK terör örgütüyle ilgili endişeleri ve üyelerin bununla başa çıkmak için yeterince çaba gösterip göstermediği konusundaki sözlerini dinledim. Bunu aşmanın bir yolu olduğunu düşünüyorum. Sonunda oraya ulaşacağımızı düşünüyorum. Bu süreçte tüm üyeleri ve onların endişelerini dinlememiz çok önemli ve Türkiye’yi de mutlaka dinliyor olacağız.”

NATO: Türkiye’nin güvenlik endişeleri dikkate alınmalı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımlarını değerlendirirken, “Türkiye gibi önemli bir müttefik güvenlik endişelerini gündeme getirdiğinde bunu halletmenin tek yolu ortak bir zemin bulmak için oturup konuşmak” dedi.NATO: Türkiye'nin güvenlik endişeleri dikkate alınmalı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile Kopenhag’da yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yaptıkları başvuru hakkında değerlendirmede bulunan Stoltenberg, “Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. İsveç ve Finlandiya’nın NATO katılmaları konusunda ortak bir karara kısa sürede varacağımıza inanıyorum.” dedi.

Stoltenberg, NATO’nun 30 müttefiki arasında bazen farklılıklar olabildiğini ancak bunların konuşularak aşılabileceğini belirtti.

İsveç ve Finlandiya’nın katılımı konusunda Türkiye’nin yanı sıra tüm NATO üyeleriyle yakın temas içinde olduklarını vurgulayan Stoltenberg, “Türkiye’nin ifade ettiği endişeleri ele alıyoruz. Türkiye gibi önemli bir müttefik güvenlik endişelerini gündeme getirdiğinde bunu halletmenin tek yolu ortak bir zemin bulmak için oturup konuşmak.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, iki ülkenin NATO’ya katılmaları durumunda AB nüfusunun yüzde 96’sının NATO içinde olacağını belirterek, NATO ve AB’nin Batı Balkanlar, Ukrayna, siber güvenlik gibi konularda her zamankinden daha yakın iş birliği içinde olduğunu kaydetti.

Stoltenberg, “AB’nin savunma çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. Doğru yönde yapılırsa bunlar hem NATO’yu hem de AB’yi güçlendirecektir.” diye konuştu.

Finlandiya Başbakanı Marin’den NATO üyeliği konusunda Türkiye açıklaması

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO’ya üyelik başvurularına Türkiye’nin karşı çıkmasına ilişkin tartışmayı “sakince ve yanlış anlaşılmaları düzelterek” ele almaları gerektiğini belirterek, “Her sorun ve tartışma, iyi niyetle çözülebilir.” dedi.Finlandiya Başbakanı Marin'den NATO üyeliği konusunda Türkiye açıklamasıİtalya’nın başkenti Roma’da dün İtalyan mevkidaşı Mario Draghi ile görüşen Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Corriere della Sera gazetesine bir röportaj verdi.

Marin, Rusya’nın komşusu Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle NATO’ya üye olma kararlarının kendileri açısından önemli olduğunu belirterek, “NATO üyesi olmak demek, Finlandiya saldırıya uğradığında müttefiklerin, Atlantik İttifakı’nın 5. maddesi uyarınca bizi savunmaya gelmesi demek. Tabii biz de böyle bir saldırı durumunda müttefiklere aynı şekilde yardım edeceğiz.” dedi.

Bölgelerindeki diğer ülkelerden İsveç ve Norveç ile zaten yakın işbirliği içinde olduklarını kaydeden Marin, NATO’ya üye olunca kolektif güvenliklerinin ve savunma yeteneklerinin artacağını kaydetti.

Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğine karşı çıktığı hatırlatılan Başbakan Marin, “Bu alanda, Türkiye ve diğer ülkelerle olan görüşmelerde sakin kalmanın ve soruları yanıtlayarak yanlış anlamaları düzeltmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Her sorun ve tartışma, iyi niyetle çözülebilir.” ifadelerini kullandı.

Marin, İsveç’in NATO üyeliği kabul edilirse topraklarında nükleer silahlar ya da kalıcı üs istemediğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Bu güncel bir tartışma değil, müzakerelerin bir parçası da değil. Bunlar ulusal düzeydeki kararlar. Biz istemezsek kimse bize nükleer silah ya da kalıcı üs için gelemeyecek. Bu konunun gündemde olmadığını düşünüyorum. Ben, Finlandiya’da NATO üssü ya da nükleer silah konuşlandırmak gibi bir çıkar dahi olduğunu düşünmüyorum.” yorumunu yaptı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir