Ä°ran’da son 12 yılda 7 üst düzey yetkili suikastlar sonucunda hayatını kaybetti

İran'da son 12 yılda 7 üst düzey yetkili suikastlar sonucunda hayatını kaybetti

İran'da son 12 yılda 7 üst düzey yetkili suikastlar sonucunda hayatını kaybetti

Ä°ran, 2010’da baÅŸlayan ve nükleer bilim insanları ile balistik füze programının başındaki isimlerin de hedef alındığı suikast ve sabotajlarda 7 üst düzey görevlisini kaybetti.

Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu Albay Seyyad Hodayi‘ye baÅŸkent Tahran’ın Mücahidin-i Ä°slam Caddesi’nde düzenlenen saldırı, son yıllarda İranlı yetkilileri hedef alan suikastları yeniden gündeme taşıdı.

Devrim Muhafızları Ordusunun ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü bünyesinde Suriye’de görev aldığı belirtilen Albay Hodayi, 22 Mayıs’ta Tahran’daki evinin önünde arabasında beklerken motosikletli iki silahlı kiÅŸinin açtığı ateÅŸ sonucu başına ve ellerine isabet eden beÅŸ kurÅŸunla hayatını kaybetti.

Ä°ran Ä°srail’i suçlarken Tel Aviv yönetimi misilleme endiÅŸesiyle alarma geçti

Bu, Kasım 2020’de üst düzey nükleer bilim insan Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesinden bu yana Ä°ran’daki en yüksek profilli suikast olurken, suikastın biçimi de yaklaşık 12 yıl önce Ä°ran’da baÅŸlayan suikastlar zincirinin modeline uyuyor.

CumhurbaÅŸkanı Ä°brahim Reisi ve Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami baÅŸta olmak üzere üst düzey Ä°ranlı yetkililer, suikastın ardında Ä°srail olduÄŸunu ve intikam alınacağını açıkladı. Al Jazeera’ya konuÅŸan Ä°ranlı üst düzey bir yetkili ise “suikast sonrasında bölgedeki çatışma dengelerinin deÄŸiÅŸeceÄŸini” söyledi.

Reisi, dünkü Umman ziyareti öncesi yaptığı açıklamada saldırıyla ilgili Ä°srail ve ABD’yi iÅŸaret ederek, “Bu cinayette küresel istikbarın eli görünüyor. Bu büyük ÅŸehidin intikamının alınacağından hiç şüphem yok.” ifadelerini kullandı.

Ä°srail medyası ise suikastın ardından Tel Aviv yönetiminin, “Ä°ran’ın yanıt verme olasılığını dikkate alarak” Ä°srail’in dünya genelindeki elçilik ve temsilciliklerinde alarm durumuna geçildiÄŸini duyurdu.

Suikastlar zinciri 2010’da baÅŸladı

İran, 2010 yılı itibarıyla ülkenin üst düzey yetkililerini ve bilim insanlarını hedef alan suikast ve sabotajlara maruz kaldı.

Ülkenin nükleer programında görev alan nükleer fizikçiler ile İsrail ve bazı Batı ülkelerini endişelendiren balistik füze programının başındaki isimleri hedef alan suikastlar, nükleer ve askeri tesislere düzenlenen sabotajlar, yaklaşık 12 yıldır devam ediyor.

Bu çerçevede, Hodayi’nin öldürülmesi de son yıllarda nükleer bilim insanları ve üst düzey komutanları da içeren suikast ve sabotaj olaylarının son halkasını oluÅŸturuyor.

Nükleer alanlarda çalışma yürüten Ä°ranlı bilim insanlarına yönelik suikastlar zinciri, Tahran Ãœniversitesinde fizik profesörü olarak görev yapan Mesud Alimuhammedi’nin 2010’da öldürülmesiyle baÅŸladı.

Kuantum fiziÄŸi ve temel parçacık fiziÄŸi alanlarında çalışmalarıyla bilinen Alimuhammedi, 12 Ocak’ta evinin önünde motosiklete yerleÅŸtirilmiÅŸ bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetti.

Saldırıda Alimuhammedi’nin eÅŸi de yaralandı. Ä°ran, saldırıyla ilgili Ä°srail ve ABD’yi suçlarken, Washington suçlamaları kabul etmedi.

Aralık 2010’da saldırının faili olarak yakalanan Mecid Cemali FeÅŸi adlı zanlı, sorgusunda suikasta iliÅŸkin rolünü itiraf etti. Tel Aviv’de Ä°srail Ä°stihbarat TeÅŸkilatının (Mossad) eÄŸitiminden geçtiÄŸini ve suikastı Ä°srail adına iÅŸlediÄŸini anlatan FeÅŸi, suikast karşılığında Mossad’ın kendisine 120 bin dolar ödediÄŸini de açıkladı.

Yargılandığı mahkeme tarafından 2011’de idama mahkum edilen FeÅŸi’nin cezası, tutuklu bulunduÄŸu Tahran’daki Evin Cezaevinde 2012’de infaz edildi.

29 Aralık 2010’da saldırganlar, bu kez Åžehid BeheÅŸti Ãœniversitesinde nükleer alanda çalışmalar yürüten iki profesörü hedef aldı. Ä°ran Atom Enerjisi Kurumu bünyesinde kuantum fiziÄŸi alanında çalışmalar yapan profesör Mecid Åžehriyari, seyir halindeki aracına yerleÅŸtirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu yaÅŸamını yitirdi.

Aynı gün Åžehid BeheÅŸti Ãœniversitesinde nükleer fizik profesörü olan Feridun Abbasi’ye de aynı yöntemle suikast giriÅŸimi düzenlendi ancak Abbasi, saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu.

Suikasta kurban giden bir diÄŸer nükleer fizikçi DaryuÅŸ Rızainejad ise 23 Temmuz 2010’da Tahran’da eÅŸi ile çocuÄŸunu kreÅŸten aldıktan sonra motosikletli saldırganlar tarafından açılan ateÅŸ sonucu öldü.

Saldırıda Rızainejad’ın eÅŸi ve çocuÄŸu da yaralandı. Ä°ran medyası, saldırının ardından Rızainejad’nin nötron aktarımı uzmanı bir fizik profesörü olduÄŸunu duyurdu. Yetkililer ise suikasta uÄŸrayan kiÅŸinin Tahran’daki Hace Nasır-ı Tusi Ãœniversitesinde elektronik öğrencisi olduÄŸunu açıkladı ancak Batı medyası daha sonra öldürülen kiÅŸinin nükleer fizikçi olduÄŸunu doÄŸruladı.

Dönemin Ä°ran Meclis BaÅŸkanı Ali Laricani, saldırının ardından ABD ile Ä°srail’i “terör eylemiyle” suçladı ancak dönemin ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, saldırıyla ilgilerinin olmadığını savundu.

Balistik füze programının başındaki komutanın ölümü

Ä°ran füze teknolojisinin mimarı olarak anılan TuÄŸgeneral Hasan Tahrani Mukaddem de 12 Kasım 2011’de Tahran yakınlarındaki bir füze üssünde yaÅŸanan devasa patlamada hayatını kaybetti.

Patlamada Mukaddem ile 17 asker de ölürken, Tahran’a 20 kilometre mesafedeki Åžehid Müderris Füze Ãœssünün büyük bir bölümü patlamada tahrip oldu.

Devrim Muhafızları Ordusu, patlamanın “kazadan” kaynaklandığını açıklayarak, suikast ya da sabotaj ihtimallerini yalanlasa da Ä°srail ve Batı medyasında Ä°srail’e ulaÅŸabilecek kapasitedeki Åžahab-3 füzelerini geliÅŸtiren Mukaddem’in ortadan kaldırıldığı ÅŸeklinde haberler yer aldı.

Ä°srail’in “Yediot Ahronot” gazetesi, 14 Kasım 2011’de Mossad’ın Ä°ran’da terör örgütü kabul edilen Halkın Mücahitleri Örgütü içerisinde yapılanarak söz konusu saldırıyı gerçekleÅŸtirdiÄŸi iddia etti.

Natanz’daki uranyum zenginleÅŸtirme merkezinde görevli nükleer fizikçi Mustafa Ahmedi RuÅŸen de 11 Ocak 2012’de Tahran’ın doÄŸusundaki Allame Tabatabai Ãœniversitesinin yakınlarında arabasına yerleÅŸtirilen bombanın patlatılması sonucunda yaÅŸamını yitirdi.

RuÅŸen’in yanında bulunan ÅŸoförü Rıza KaÅŸkayi de saldırıda hayatını kaybetti. Aynı zamanda Ä°ran’ın füze programının başındaki isimlerden olduÄŸu da söylenen Ahmedi RuÅŸen’in ölümünün ardından Natanz’daki nükleer tesise Åžehid Ahmedi RuÅŸen Nükleer Merkezi adı verildi.

ABD’de haftalık yayın yapan Time dergisi 13 Ocak 2012’de Batılı istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde, Ä°ranlı nükleer fizikçileri hedef alan suikastların ardında Ä°srail’in olduÄŸunu ve Ahmedi RuÅŸen’in de bu suikastlar zincirinin kurbanı olduÄŸunu yazdı.

Ä°ran’ın nükleer programının mimarı Fahrizade’ye suikast

Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de BaÄŸdat’ta ABD saldırısında öldürülmesinden sonra Ä°ran’ı sarsan en büyük olaylardan biri de ülkenin nükleer programının mimarı olarak bilinen bilim insanı Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesi oldu.

Fahrizade, 27 Kasım 2020’de Tahran’ın Abserd ilçesinde suikasta uÄŸramıştı. Aynı zamanda Savunma Bakanlığı AraÅŸtırma ve Ä°novasyon Kurumu BaÅŸkanı olarak balistik füze programının da önemli isimlerinden Fahrizade’ye yönelik suikast, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun 2018’de Ä°ran’ın nükleer programıyla ilgili yaptığı bir sunumda Fahrizade’yi göstererek, “Bu ismi unutmayın” sözlerini akıllara getirdi.

Saldırının ardından açıklama yapan dönemin DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, terör saldırısının arkasında Ä°srail’in olduÄŸuna dair ciddi belirtiler bulunduÄŸunu bildirdi.

Suikastın yine Tahran’ın göbeÄŸinde gerçekleÅŸmesi istihbarat zafiyeti tartışmalarını da beraberinde getirdi. Hükümete baÄŸlı Ä°stihbarat Bakanlığı ile Devrim Muhafızları Ordusu Ä°stihbarat TeÅŸkilatı yetkilileri zafiyetlerle ilgili birbirlerini suçlamıştı.

Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Åžemhani, 30 Kasım 2020’de yaptığı açıklamada, suikastın “elektronik teçhizatlar” kullanılarak gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirtirken, Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı TuÄŸgeneral Ali Fedevi de 6 Aralık 2020’de suikastın Fahrizade’nin yüz hatlarının yüklü olduÄŸu ve yapay zeka tabanlı akıllı uydu sistemi ile donatılan otomatik ağır silahla yapıldığını açıkladı.

Saldırıyla ilgili suçlanan Ä°srail’den ise suikastı resmen kabul eden bir açıklama gelmese de Batı medyasında saldırının Mossad tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸine dair haberler yer aldı.

Mossad’ın eski baÅŸkanlarından Yossi Cohen de Haziran 2021’de Ä°srail televizyonunda yaptığı konuÅŸmada, Fahrizade suikastının doÄŸrudan sorumluluÄŸunu üstlenmeden, Mossad’ın “gözetimi altında” olduÄŸunu söyledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir