NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Terör saldırılarından en çok zararı gören Türkiye’nin endiÅŸeleri giderilmeli

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Terör saldırılarından en çok zararı gören Türkiye'nin endişeleri giderilmeli
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin, terör saldırılarından en çok zarar gören NATO üyesi olduÄŸunu, bu yüzden endiÅŸelerini gidermek için bir yol bulunması gerektiÄŸini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen “Davos Zirvesi” olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) konuÅŸtu.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımlarının kolektif güvenliÄŸi artıracağını belirten Stoltenberg, Avrupa BirliÄŸi-NATO bağını da kuvvetlendireceÄŸini söyledi.
Stoltenberg, Rusya’nın sınırlarında daha fazla NATO üyesi istemediÄŸi gerekçesiyle NATO’ya ültimatom göndererek baÄŸlayıcı bir anlaÅŸma talep ettiÄŸini anımsatarak, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Sınırlarında daha az NATO görmek istedi ve savaÅŸ baÅŸlattı. Åžimdi sınırlarında daha fazla NATO görüyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliÄŸine baÅŸvuruları tarihi önemde. Türkiye’nin gündeme getirdiÄŸi endiÅŸeleri ele almanın öneminin de farkındayım.
Unutmamalıyız ki; hiçbir NATO müttefiki, terör saldırılarından Türkiye’den daha fazla zarar görmemiÅŸtir ve baÅŸka hiçbir müttefik, Türkiye’den daha fazla mülteciye ev sahipliÄŸi yapmamıştır. Bu yüzden oturup ileriye doÄŸru bir yol bulmalıyız. Bunu yapacağımızdan eminim.”
Stoltenberg, Türkiye’nin ABD, Kanada ve İngiltere ile uzun yıllardır Ukrayna’yı desteklediÄŸini de dile getirdi.
Rusya, Ukrayna’yı iÅŸgal ettiÄŸinde NATO’nun buna hazır olduÄŸunu vurgulayan Stoltenberg, doÄŸu kanadındaki mevcudiyete deÄŸindi.
Stoltenberg, gelecek ay Madrid’de düzenlenecek NATO zirvesinde, müttefikleri daha tehlikeli ve rekabetçi dünyaya adapte etmek için cesur kararlar alınacağını aktardı.
Çin ve Rusya’ya ekonomik bağımlılık
5G ağlarında Çin teknolojisinin kullanılması ve Kuzey Akım 2 projesine de değinen Stoltenberg, Ukrayna savaşının otoriter rejimlere olan ekonomik bağımlılığın enerji krizi şeklinde görülen büyük kırılganlıklara yol açacağını öğrettiğini belirtti.
Stoltenberg, “Batı ülkeleri güvenliklerini, ekonomik karlara deÄŸiÅŸmemeli. Ekonomik seçimlerimizin güvenliÄŸimiz için sonuçları olduÄŸunu kabul etmeliyiz. Özgürlük, serbest ticaretten daha önemlidir.” diye konuÅŸtu.
Kaynak: AA