Ä°spanya’da Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 28 bin 752’ye yükseldi

İspanya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 28 bin 752'ye yükseldi
Ä°spanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 70 artarak 28 bin 752’ye çıktı.
Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 salgınıyla ilgili ölü ve vaka sayılarını güncelledi.
Ãœlkede, dün 48 olarak açıklanan Kovid-19 teÅŸhisi konulan hastalardaki günlük ölüm sayısı bugün 70’e yükseldi.
Son 24 saatte en fazla can kaybının Katalonya (31) ve Madrid (21) özerk yönetimlerinde olduğu kaydedildi.
Buna raÄŸmen, ülke genelinde günlük ölüm sayılarının bir haftadır 100’ün altında seyrettiÄŸi görüldü.
Ayrıca PCR testlerine göre, vaka sayısı son 24 saatte 246 artarak 772’ye çıktı.
Kovid-19’un ekonomik ve sosyal etkilerini hafifletmek için 4 Mayıs’ta kademeli normalleÅŸme sürecini baÅŸlatan hükümetin hafta içinde aldığı kararla yarından itibaren bazı kentlerde yeni seviyelere geçilecek.
Virüsün en fazla görüldüğü Madrid ve Barselona kentlerinin ilk aÅŸamadan çıkacağı yeni süreçle birlikte ülke nüfusunun yüzde 53’ü ikinci, yüzde 47’si de üçüncü aÅŸamaya geçmiÅŸ olacak.
Kamusal alanlarda maske kullanmanın zorunlu olduÄŸu Ä°spanya’da, yarından itibaren ülke genelinde en fazla 10 kiÅŸi olmak koÅŸuluyla aile ve arkadaÅŸ toplanmalarına, tüm restoranların sadece teraslarını açarak yüzde 50 kapasiteyle müşteri kabul etmesine ve özerk yönetim sınırları içinde ÅŸehirler arası serbest dolaşıma izin verilecek.
Salgında en zor aşamanın geride kaldığını söyleyen Başbakanı Pedro Sanchez, buna rağmen İspanyollara tedbiri elden bırakmayarak sosyal mesafe ve maske takma kurallarına uyması çağrısında bulunuyor.
Ä°spanya’da Kovid-19 tedbirleri kapsamında 14 Mart’tan bu yana uygulanan olaÄŸanüstü hal 7 Haziran’a kadar uzatılmıştı.
Ä°talya’da Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 32 bin 785’e yükseldi
Ä°talya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte, Lombardiya Bölgesi hariç 50 artarak 32 bin 785’e çıktı.
Ülkede 3 aydır devam eden Kovid-19 salgınına ilişkin son bilgiler, Sivil Savunma kurumundan yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.
Açıklamaya göre, ülkedeki aktif Kovid-19 vaka sayısı 1158’lik düşüşle 56 bin 594’e geriledi. Bugüne kadar Kovid-19 bulaÅŸanların toplam sayısı ise 229 bin 858 oldu.
Ä°yileÅŸenlerin sayısı bugün 1639’luk artışla 140 bin 479’a çıktı.
Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı, son 24 saatte bir bölge hariç, 50 daha artarak 32 bin 785’e ulaÅŸtı.
Sivil Savunma açıklamasında, ülkede bugüne kadar en çok vaka ve ölümün görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nden son 24 saate iliÅŸkin ölü sayısının gelmediÄŸi, 50 ölümün diÄŸer 19 bölgede kayda geçtiÄŸi belirtildi.
YoÄŸun bakımda tedavi görenlerin sayısındaki düşüş de sürüyor. Dün 572 olan sayı, bugün 553’e geriledi.
Ülke genelinde bugüne kadar 3 milyon 474 bin 12 test yapıldı.
Hollanda’da Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 5 bin 822’ye yükseldi
Hollanda’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 11 artarak 5 bin 822’ye çıktı.
Hollanda SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı SaÄŸlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü (RIVM), Kovid-19’la ilgili verileri güncelledi.
Ãœlkedeki hastanelerde tedavi gören Kovid-19 hastalarının sayısı son 24 saatte 13 artarak 11 bin 672’ye ulaÅŸtı.
Vaka sayısının 172 artışla 45 bin 236’ya çıktığı ülkede, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 11 artarak 5 bin 822’ye yükseldi.
Tedbirlerin gevşetilmesinde ilk aşama olumlu geçti
Hollanda hükümeti, 19 Mayıs’ta tedbirlerin gevÅŸetilmesinde ilk aÅŸamanın olumlu geçtiÄŸini belirterek, 1 Haziran’dan itibaren ikinci aÅŸamaya geçilmesinin mümkün olduÄŸunu açıklamıştı.
Hükümet, 6 Mayıs’ta açıkladığı ikinci aÅŸamadan itibaren gevÅŸetilecek tedbirlerle ilgili bazı deÄŸiÅŸiklikler yapıldığını bildirmiÅŸti.
Buna göre, 1 Haziran’dan itibaren açılacak restoran, kafe, müze ve sinemalarda personel hariç en fazla 30 kiÅŸi içeride bulunabilecek ve aynı aileden olanların 1,5 metre mesafe kuralına uymasına gerek kalmayacak. Teraslarda sayı sınırlaması da olmayacak.
İkinci aşamadan itibaren dışarıda en fazla 2 kişinin bir araya gelme yasağı sona erecek.
Ortaöğretim kurumları da 1,5 metre mesafeyi koruma ÅŸartıyla 2 Haziran’da açılacak.
İkinci aşamadan itibaren yolcuların maske takma mecburiyeti bulunan toplu taşıma araçlarında bu kurala uymayan 13 yaş üstündekilere 95 avro ceza kesilecek.
26 bölgede deneme sürecinde olan bakımevlerinde kalan yaÅŸlılara ziyaret uygulaması ise 26 Mayıs’ta daha fazla bölgede uygulanacak.
Ãœlke genelinde ziyaret kısıtlamasının 15 Haziran’da tamamen sona ermesi bekleniyor.
Hollanda’da tedbirlerin gevÅŸetilmesi
Hükümet, 6 Mayıs’ta, Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısında düşüş kaydedilmesinden dolayı önlemlerin 1 Eylül’e kadar 1,5 metre sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyma ÅŸartıyla aÅŸamalı gevÅŸetileceÄŸini açıklamıştı.
11 Mayıs’ta baÅŸlayan ilk aÅŸamayla kuaför salonları, sürücü kursları ve fizik tedavi merkezleri gibi yakın temasta bulunulan iÅŸ yerlerinin randevuyla çalışması kararlaÅŸtırılmıştı.
İlkokullar, kreşler, özel eğitim merkezleri ve kütüphaneler yeniden açılırken, yetişkinlerin temasta bulunmadan açık alanlarda spor yapabilmesine olanak tanınmıştı.
Liseler ise 15 Haziran’dan itibaren eÄŸitime baÅŸlayacak.
1 Temmuz’dan itibaren ibadethane, cenaze ve düğünlerde 100 kiÅŸi bir araya gelebilecek, ülke içindeki tatil yerleri açılacak ve restoran ile kafeler 100 kiÅŸiye hizmet sunabilecek.
1 Eylül’den itibaren de tüm spor tesisleri açılacak.
ABD’de Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 99 bine yaklaÅŸtı
ABD’de Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1010 artarak 98 bin 706’ya yükseldi.
ABD, Kovid-19 salgınının merkez üssü ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olmaya devam ediyor.
Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara iliÅŸkin güncel verilerin derlendiÄŸi “Worldometer” internet sitesine göre, ABD’de virüs bulaÅŸan kiÅŸi sayısı son 24 saatte 21 bin 281 artarak 1 milyon 668 bin 493’e ulaÅŸtı.
Ãœlkede son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1010 artarak 98 bin 706’ya çıktı.
ABD’yi, Rusya’yı geride bırakarak 2. sıraya yükselen Brezilya 349 bin 113 vaka, Rusya 344 bin 481 vaka ve Ä°spanya 282 bin 370 vakayla izliyor.
Salgının merkezi New York
Öte yandan salgının etkisinin azaldığı New York, halen ABD’de salgından en fazla etkilenen bölge olmayı sürdürüyor.
Şimdiye kadar 369 bin 656 vakanın görüldüğü eyalette, 29 bin 112 kişi hayatını kaybetti.
New York’u 154 binden fazla vakayla New Jersey ve 107 binden fazla vakayla Illinois takip ediyor.
ABD’de ÅŸimdiye kadar Kovid-19 testi yapılan kiÅŸi sayısı 15 milyona, iyileÅŸen hasta sayısı ise 447 bine yaklaÅŸtı.
Ä°ngiltere’de Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 36 bin 793’e yükseldi
Ä°ngiltere’de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 118 artarak 36 bin 793’e çıktı.
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson’ın günlük basın toplantısında verdiÄŸi bilgiye göre, ülkede son 24 saatte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastane, huzurevi ve kendi evlerinde ölenlerin sayısı 118 artışla 36 bin 793 oldu.
Vaka sayısı da 2 bin 409 artışla 259 bin 559’a çıkarken son 24 saatte yapılan 110 bin 401 testle toplam test sayısı 3 milyon 458 bin 905’e yükseldi.
Ä°ngiltere, Kovid-19’a baÄŸlı ölüm sayısı bakımından dünyada ABD’den sonra ikinci, Avrupa’da ise birinci sırada bulunuyor.
Johnson’ın danışmanının karantina kurallarını ihlal ettiÄŸi iddiaları
Bu arada Johnson, Kovid-19 belirtileri göstermesine raÄŸmen Londra’daki evinden 400 kilometre uzaklıktaki ebeveynlerinin evine giden baÅŸdanışmanı Dominic Cummings’in kuralları ihlal etmediÄŸini savundu.
Cummings ve eşinin virüs kapmaları nedeniyle 4 yaşındaki oğullarının bakımı için seyahat ettiğini ve bunun da kurallara aykırı olmadığını belirten Johnson, başdanışmanının sorumlu davrandığını savunarak, görevden alma çağrılarını reddetti.
İstifası veya görevden alınması istenmişti
Mart ayı sonunda Kovid-19 semptomları göstermeye baÅŸlayan Cummings’in, sokaÄŸa çıkma kısıtlamaları sürerken ailesiyle Londra’yı terk ettiÄŸi ve yüzlerce kilometre ötedeki ebeveynlerinin yanında kaldığı ortaya çıkmıştı.
Muhalefet partileri, ülkedeki sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarını ihlal etmekle suçladığı Cummings’in istifa etmesi veya görevden alınması için çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu.
Ä°ngiltere’de hükümetçe getirilen kurallar kapsamında belirti gösteren kiÅŸilerin en az 7 gün evden çıkması, genel olarak halkın da hasta olmasalar bile ÅŸehirler arası seyahat yapmaları ve hane halkı üyesi olmayan aile bireyleriyle kalmaları yasaklanmıştı.
Arap ülkelerinde Kovid-19 kaynaklı can kaybı ve vaka sayıları arttı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı Suudi Arabistan’da 390’a, Kuveyt’te 156’ya, Katar’da 23’e yükselirken, Bahreyn, Fas ve Lübnan’da vaka sayıları arttı.
Suudi Arabistan SaÄŸlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 nedeniyle 11 kiÅŸinin daha hayatını kaybettiÄŸi ve can kaybının 390’a yükseldiÄŸi ifade edildi.
Açıklamada, 2 bin 399 kiÅŸide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle vaka sayısının 72 bin 560’a çıktığı, iyileÅŸen hasta sayısının ise 43 bin 520 olduÄŸu kaydedildi.
Kuveyt
Kuveyt SaÄŸlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte 8 kiÅŸinin daha Kovid-19 nedeniyle yaÅŸamını yitirdiÄŸi ülkede can kaybının 156’ya çıktığı bildirildi.
Ãœlkede 838 kiÅŸinin daha enfekte olmasıyla toplam vaka sayısının 21 bin 302’ye yükseldiÄŸi aktarılan açıklamada, iyileÅŸen hasta sayısının ise 6 bin 117’ye ulaÅŸtığı bilgisi verildi.
Katar
Katar Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da ülkede Kovid-19 nedeniyle 2 kişinin daha hayatını kaybettiği ve 1501 yeni vakanın tespit edildiği aktarıldı.
Son verilere göre ülkedeki can kaybının 23, vaka sayısının 43 bin 714 olduÄŸu kaydedilen açıklamada, iyileÅŸen hasta sayısının ise 9 bin 170’e çıktığı belirtildi.
Bahreyn
Bahreyn SaÄŸlık Bakanlığı, 291 kiÅŸinin daha Kovid-19’a yakalandığını ve toplam vaka sayısının 9 bin 93’e yükseldiÄŸini açıkladı.
Ä°yileÅŸen hasta sayısının 4 bin 581’e ulaÅŸtığı bilgisi verilen açıklamada, yeni can kaybının yaÅŸanmadığı kaydedildi.
Bahreyn’de salgın nedeniyle bugüne dek 13 hasta hayatını kaybetti.
Fas
Fas SaÄŸlık Bakanlığı, 23 kiÅŸide daha virüs tespit edilmesiyle vaka sayısının da 7 bin 429’a çıktığını duyurdu.
Ãœlke genelinde iyileÅŸen hasta sayısının 4 bin 686 olduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada can kaybının 198’de kaldığı kaydedildi.
Lübnan
Lübnan SaÄŸlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 17 kiÅŸinin daha enfekte olduÄŸu ve vaka sayısının 1114’e yükseldiÄŸi belirtildi.
Salgın nedeniyle yeni can kaybının yaşanmadığı kaydedilen açıklamada, şu ana kadar ülkede 26 kişinin hayatını kaybettiği, iyileşen hasta sayısının ise 688 olduğu duyuruldu.
Kaynak: AA