İsrail’in 137 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 29 bin 195’e çıktı

İsrail'in 137 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 29 bin 195'e çıktı

İsrail'in 137 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 29 bin 195'e çıktı

İsrail’in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 103 artarak 29 bin 195’e yükseldi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 137 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi’nde 103 Filistinliyi daha öldürdüğü aktarılan açıklamada, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 29 bin 195’e yükseldiği kaydedildi.

Son saldırılarda İsrail güçlerinin 142 Filistinliyi daha yaraladığı ve Gazze Şeridi’nde toplam yaralı sayısının da 69 bin 170’e ulaştığı bildirilen açıklamada, hâlen enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

Batı Şeria’da 20 Filistinliye daha gözaltı

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinin ortak açıklamasında, İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Kudüs kentindeki baskınlarına devam ettiği belirtildi.

İsrail güçlerinin dünden bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs’ün yanı sıra Batı Şeria’nın El Halil, Beytullahim, Ramallah, Nablus ve Cenin kentlerinde düzenlediği baskınlarda 20 Filistinliyi gözaltına aldığı ifade edildi.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Batı Şeria’da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 7 bin 120’ye yükseldi.

İsrail ordusu: Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Zeytun Mahallesi’ne askeri saldırı başlattık

İsrail ordu radyosunun haberinde, ordunun dün gece Zeytun Mahallesi’ne askeri saldırı başlattığı belirtildi.

Haberde, birkaç hafta sürmesi beklenen saldırılarda Hamas’ın altyapısına odaklanılacağı ifade edildi.

Hamas’tan konuya ilişkin açıklama yapılmazken, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Zeytun Mahallesi’nin güneyinde İsrail Merkava tanklarından birini Yasin 105 füzesiyle hedef aldıklarını duyurdu.

İsrail saldırıları nedeniyle binlerce Filistinli tekrar yollara düştü

Açlığın kol gezdiği Gazze’nin kuzeyinde binlerce Filistinli bu sabah yeniden yerlerinden edildi.

İsrail kara güçlerinin Zeytun Mahallesi’ndeki bazı bölgelere yeniden girmesi nedeniyle binlerce Filistinli tekrar yollara düştü.

Ellerindeki birkaç poşet ile Filistinliler, Zeytun Mahallesi’nden daha önce İsrail’in baskınına uğrayan Şifa Hastanesi’ne doğru yola koyuldu.

Kadın, çocuk ve yaşlılar yaya olarak bölgeden ayrılıyor

Yerinden edilen Filistinlilerin büyük kısmını kadın ve çocukların oluşturması dikkati çekti. Kimisi eşek arabası, kimisi bisikletle birkaç parça eşyasını taşımaya çalıştı.

Büyük kısmının ise araç bulunmaması nedeniyle yaya olarak bölgeden ayrılmak zorunda kaldığı görüldü. Hasta ve yaşlı olanlar ise İsrail’in tahrip ettiği sokaklarda yakınlarınca tekerlekli sandalyeyle bölgeden taşınmaya çalışıldı.

Sokaklardaki yıkım göze çarpıyor

Filistinlilerin geçtiği sokaklarda, İsrail saldırıları nedeniyle oluşan yıkımın boyutları dikkati çekti.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, bu sabah X platformundan yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde yaşayan Filistinlilerden yerlerini terk etmelerini istemişti.

İsrail’in saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi.

Filistinlilerin büyük bir bölümü, İsrail’in saldırıları nedeniyle birçok kez yer değiştirmek zorunda kaldı.

İsrail özel kuvvetleri, Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’nda 3 Filistinliyi öldürdü

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, İsrail ordusuna ait bir grup özel kuvvet mensubu, aranan bir kişiyi yakalamak için Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenledi.

Baskın sırasında Filistinliler ile çıkan silahlı çatışmada gerçek mermiyle vurulan 3 Filistinli öldü.

İsrail ordu radyosunun haberinde de orduya ait bir insansız hava aracının, özel kuvvetlerin Cenin Mülteci Kampı’nda aranan bir kişiyi yakalamak için kuşatma altına aldığı bir evde bir terör ağına saldırı düzenlediği kaydedildi.

Haberde, saldırıda ölen veya yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail ordusu, 7 Ekim saldırılarına yol açan “operasyonel başarısızlıkları” soruşturma kararı aldı

İsrail ordusunun, 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısına yol açan operasyonel başarısızlıklar hakkında soruşturma başlatma kararı aldığı bildirildi.

İsrail ordu radyosu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin 7 Ekim saldırılarıyla sonuçlanan operasyonel başarısızlıkların soruşturulması için askeri birimlere talimat verdiğini açıkladı.

Halevi’nin talimatı uyarınca ordunun Operasyonlar Direktörlüğü, Güney Komutanlığı, Gazze Tümeni ve Askeri İstihbarat Müdürlüğünün Birim 8200’ü de dahil olmak üzere ilgili komutanlar, ay sonuna kadar ilgili birimlerinde soruşturmaya başlayacak.

Soruşturmaların, Gazze Şeridi’ne saldırılar devam ederken yapılacağı için bir kaç ay süreceği öngörülüyor.

Ordu içinde yürütülecek soruşturmaların İsrail güçleri için operasyonel sonuçlar çıkarmayı amaçladığı ve ülke yönetiminin politikalarıyla ilgili olmadığı belirtildi.

Hamas’tan Filistinli kadınlara tecavüz vakalarına ilişkin soruşturma talebi

Öte yandan Hamas, İsrail’in Filistinli kadın ve kız çocuklarına yönelik rapor edilen “tecavüz, işkence ve cinsel saldırı” gibi insan hakları ihlalleriyle ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Hamas’ın Telegram hesabından, İsrail güçlerinin, Filistinli kadın ve kız çocuklarına yönelik keyfi gözaltılarda rapor edilen tecavüz vakaları ve cinsel saldırı tehditleriyle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerinin, “İsrail gözaltılarında Filistinli kadınlara yönelik tecavüz vakalarından endişe duyulduğu” yönündeki beyanına işaret edilerek, “Bu açıklamalar, savaş suçlusu Binyamin Netanyahu ve onun Nazi ordusu liderliğindeki işgal güçlerinin Filistin halkına karşı işlediği soykırım ve etnik temizliğin yeni bir delilidir.” ifadeleri kullanıldı.

Filistinli kadınlara yönelik keyfi tutuklama, infaz, ağır darp, gözaltı sırasında yiyecek ve ilaçtan mahrum bırakma, tecavüz, sorgulama sırasında aşağılama gibi ihlaller ve vahşi suçlarından ötürü İsrail hakkında uluslararası soruşturma açılması talep edilen açıklamada, “BM raportörlerinin açıklamalarının, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açılan soykırım dava dosyasına ek bir belge olarak kabul edilmesi” istendi.

BM raportörleri, dün yayımladığı yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Filistinli kadın ve kız çocuklarına yönelik keyfi gözaltılarında rapor edilen tecavüz vakalarından ve cinsel saldırı tehditlerinden ciddi endişe duyduklarını bildirmişti.

Açıklamada, İsrail’in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Filistin’de kadın ve kız çocuklarına yönelik bildirilen insan hakları ihlallerinin dehşet verici olduğu belirtilmişti.

Filistinli kaynaklar: Netanyahu’nun olumsuz tutumu Hamas’la anlaşmayı engelliyor

İsminin açıklanmasını istemeyen ve AA’ya konuşan Filistinli kaynaklar, “İsrail’in arabuluculara karşı tavrının ve tepkilerinin olumsuz olduğunu ve birçok engel teşkil ettiğini” kaydetti.

Filistinli kaynaklar, “Netanyahu’nun tutumu ve anlaşmaya varma çabalarını aksatma girişimlerinin Mısırlı ve Katarlı arabulucular arasında hayal kırıklığı” oluşturduğunu vurguladı.

Kaynaklar, şu ifadeleri kullandı:

“Netanyahu her türlü müzakere heyetine dört hayırla cevap veriyor. Gazze’ye yönelik saldırının durdurulmaması, Gazze Şeridi’nden çekilmenin olmaması, yerinden edilenlerin Gazze’nin kuzeyine geri dönmemesi ve gerçek bir esir takası anlaşmasının olmaması Netanyahu’nun olumsuz cevaplarını oluşturuyor.”

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenlerken çok sayıda İsrailliyi de esir almıştı.

Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi’nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.

İsrail’deki Haaretz gazetesi: İsrail’in şimdiye kadarki en kötü hükümeti ülkeyi yakmak istiyor

Haaretz gazetesi, “İsrail’in şimdiye kadarki en kötü hükümeti ülkeyi yakmak istiyor” başlıklı başyazıda, hükümetin, Ramazan ayında ibadet edenlerin Mescid-i Aksa’ya girişine kısıtlama getirilmesine ilişkin kararını tartıştı.

Sert eleştirilerin yer aldığı yazıda, kısıtlama kararı, “bu korkunç hükümetin, Gazze Şeridi saldırılarının başlangıcından bu yana aldığı en tehlikeli karar” olarak nitelendirildi.

Başyazıda, “Önümüzdeki ay başlayacak Ramazan ayı, Hamas sözcülerinin yalan söylediğini ve İsrail’in yürüttüğü savaşın tüm Müslüman halkına veya Filistin halkına karşı değil, Hamas’a karşı olduğunu kanıtlamak için mükemmel bir fırsat olabilirdi.” ifadelerine yer verildi.

İsrail tarihinin en kötüsü olarak nitelenen hükümetin, ülkeyi yakmak isteyen ve devleti çöküşün eşiğine iten başarısız bir devlet adamı tarafından (Binyamin Netanyahu) yönetildiğine dikkat çekilen başyazıda, “İsrail’in uçuruma doğru gittiği” uyarısına bulunuldu.

Başyazıda, “hükümetin fırsatları boşa harcamakla kalmadığı aksine Ramazan ayını Filistinlilerle olan çatışma ateşini daha da körüklemek için bir fırsat olarak kullandığı” vurgusu yapıldı.

İsrail Başbakanlığından dün yapılan açıklamada, Filistinlilerin Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girişine ilişkin “güvenlik koşulları değerlendirilerek dengeli bir karar alındığı” ifade edilmişti.

İsrailli aşırı sağcı Bakan, esirlerin serbest bırakılmasının “en önemli şey olmadığını” söyledi

Öte yandan, İsrail’de aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail devlet televizyonu KAN’a yaptığı açıklamada, Gazze’deki İsrailli esirlerle ilgili açıklamada bulundu.

“Esirlerin, İsrail’in endişe etmesi gereken en önemli şey olmadığını” kaydeden Smotrich, İsrail için en önemli şeyin “Hamas’ı yok etmek olduğunu” vurguladı.

Smotrich, “Neden bunu bir yarışma haline getirelim? Şu an önemli olan nedir? Hamas’ı yok etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Esirlerin serbest bırakılması çabasının önemli olduğunu aktaran Smotrich, “Ancak ‘bedeli ne olursa olsun’ sözünün sorunlu olduğunu anlamanız lazım.” ifadelerine yer verdi.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz da X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, esirlerin geri dönüşünü “en acil şey” diye niteleyerek, bunun sadece “amaçları olmadığı ve aynı zamanda da ahlaki zorunluluk olduğu” açıklamasında bulundu.

İsrail’de ana muhalefet lideri Yair Lapid de X platformundan yaptığı paylaşımda, “Smotrich’in kaçırılanların ailelerine yönelik saldırısı ahlaki bir rezalet.” diye tepki verdi.

Lapid, “Kalpsiz insanlar İsrail devletini uçuruma sürüklemeye devam edemezler.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir