Molibden Nedir

Molibden Nedir

Molibden, periyodik cetvelde simgesi Mo olup atom numarası 42 olan element türüdür. Molibden geçiş metalleri cinsinden olup saf halde gümüşe yakın beyaz renkte ve çok sert bir elementtir. Erime sıcaklığı fazlasıyla yüksektir. Az miktarda ilave çeliğin daha da sertleştirilmesi söz konusu olabilir. Molibden bitkilerin yeterli besini almasında da pay sahibi olup bazı enzimlerde yer alır. İsveçli kimyacı Carl Wilhelm Scheele 1778’de, bir metalin sülfür bileşiği olduğunu ispatladı. İsveçli kimyacı Peter Jacob Hjelm de 1782’de molibdeni metal halinde ayırdı ve Yunanca “kurşuna benzer” anlamına eş olan molybdos sözcüğünden esinlenerek adını koydu.

Mo3+ katyonu dikkatlice kontrolden geçmiş koşullar altında tanınmasına rağmen, birçok ağır geçiş metalleri gibi molibden de sulu bir çözelti içinde bir katyon oluşturmak için çok az bir eğilim gösterir. Molibden plakalar hakkında söz konusu sertlik olmalıdır. Aksi takdirde tam ısıl işlem görmemiş bir plaka birçok kritik iş kayıplarına neden olabiliyor.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Çoğu ticari molibden, aşınma ve korozyona karşı direnci artırmak için eklendiği çeşitli alaşımlarla birlikte üretiminde kullanılıyor. Bunlar örnek vermek gerekirsek matkaplar, yağlayıcı katkı maddeleri, testere bıçakları, füzeler elektrikli ısıtıcı filamentleri, yağlayıcı katkı maddeleri, devre kartları için mürekkep ve kazanlarda koruyucu kaplamalar vb. Petrol endüstrisinde de katalizör olarak adlandırılır ve kullanılır. Yüksek erime noktası sebebiyle, molibden çok yüksek sıcaklıklarda olağanüstü derecede iyi performans sağlamaktadır. Aşırı sıcak zamanlarda, yağlanması gereken ürünlerde özellikle faydalıdır. Bu nedenle, bazı yağların ayrışabileceği durumlarda, ısıya dayanıklı hammaddelerle birlikte işlerin ilerlemesini sağlayabilir.

Molibdenin Sağlığa Olan Etkileri

Hayvan deneylerine göre molibden ve bileşikleri oldukça toksiktir. Bir fabrikada bu moleküle maruz kalan işçilerde karaciğer fonksiyon bozukluğuna dair bazı kanıtlar bildirilmiştir. Ek olarak, fabrika işçileri arasında ve Ermenistan’ın Molibden zengin yerlerinde yaşayan insanlarda gut belirtileri bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir