NASA Artemis II görevi kapsamında Orion uzay aracını Ay’a fırlattı
NASA Artemis II görevi kapsamında Orion uzay aracını Ay'a fırlattı
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 50 yılı aşkın sürenin ardından, Ay’a Artemis II görevi kapsamında ilk yolculuğu başlattı.
NASA’nın Orion uzay aracının Ay’ın yörüngesinde bir tur atmasının ardından Dünya’ya dönmesiyle Aralık 2022’de tamamlanan Artemis I programının ikinci aÅŸaması olan Artemis II misyonu, Florida’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden yapılan fırlatmayla hayata geçti.
1972’den sonra Ay’a yapılacak ilk insanlı yolculuk olacak fırlatma, yaklaşık 15 dakikalık bir gecikmeyle gerçekleÅŸti.

Ay çevresinde yaklaşık 54 yıl sonra gerçekleştirilecek ilk insanlı yolculukta fırlatmadan 8 dakika sonra yaklaşık 100 kilometre yüksekliğe çıkıldığı, atmosfer sınırına yaklaşıldığı ve ana motorun Orion kapsülünden ayrıldığı bildirildi.
Artemis II ekibinde, NASA Astronotu Reid Wiseman ve uçuÅŸun pilotu Victor Glover’ın yanı sıra görev uzmanı olarak NASA Astronotu Christina Koch ve Kanada Uzay Ajansından (CSA) Astronot Jeremy Hansen yer alıyor.
Toplam 4 kiÅŸiden oluÅŸan ekip yaklaşık 10 gün sürecek görev süresince, uzay aracındaki sistemleri test edecek, Ay’ın daha önce görülmeyen kısımlarını görüntüleyecek ve gelecek misyonlarda iniÅŸ yapılabilecek bölgeleri araÅŸtıracak.
NASA’nın Artemis II misyonu ekibi Ay’a inmeyecek olsa da bu görev, Ay’a iniÅŸin hedeflendiÄŸi Artemis III misyonuna hazırlık adımı olarak görülüyor.
Hem bir kadın hem de bir siyahi Amerikalının bulunduğu atmosfer ötesi ilk uçuşta, astronot Christina Koch, Artemis II görevindeki iki uzmandan biri olarak Ay’ın etrafındaki yolculuğuyla derin uzaya adım atan ilk kadın unvanını kazanacak.
Fırlatma anı ilgiyle izlendi
Kennedy Uzay Merkezi’nin yaklaşık 32 kilometre güneyindeki Cocoa Beach İskelesi’nde, tarihi yolculuktan saatler önce binlerce kiÅŸi toplandı.
Uzay meraklılarından oluşan grup, sahil kenarında gözlem yeri bulmak için günün erken saatlerinden itibaren beklemeye başlarken, bazı meraklılar da bu tarihi ana tanıklık etmek için uçakla farklı eyaletlerden Florida’ya geldi.
ABD doÄŸu yakası yerel saati ile 16.24’te Cape Canaveral’daki uzay merkezinden ateÅŸlenen roketle göğe doÄŸru yükselen araç saniyeler içinde gözle görülemeyecek kadar yükseldi.
Sıvı hidrojen sızıntısı ve teknik aksaklıklar nedeniyle mart ayına planlanan uçuş, daha sonra yaşanan teknik sorunlar nedeniyle nisan ayına ertelenmişti.
Artemis II astronotları, Ay’ın daha önce insan gözüyle görülmemiÅŸ kısımlarını görecek
Artemis II misyonu, uzay kapsülünün dışına monte edilmiş düşük çözünürlüklü kameralarla yapılan canlı yayından takip edilebilecek. Misyonun ardından görevde elde edilen veriler kamuoyuyla paylaşılacak.
Bu görev kapsamında, Ay’ın ÅŸimdiye dek insan gözüyle görülmemiÅŸ kısımlarına dair yeni gözlemler yapılacak ve veriler gelecekteki olası iniÅŸ noktalarının belirlenmesinde kullanılacak.
NASA, yaklaşık 30 gün sürecek ve Ay’a iniÅŸin planlandığı Artemis III misyonunun, 2028’e kadar baÅŸlatılmasının hedeflendiÄŸini açıklamıştı.
Artemis I, 16 Kasım 2022’de NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmış, Ay çevresini dolaşan ve Dünya’ya dönüş yolculuğunu kapsayan yaklaşık 26 günlük test uçuşu boyunca Orion kapsülünde hiçbir astronot bulunmamıştı.
Kaynak: AA
