Senegal ve Güney Afrika, BM Güvenlik Konseyinde reform istedi

Senegal ve Güney Afrika, BM Güvenlik Konseyinde reform istedi
Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) halen Afrika kıtasından tek bir daimi üye olmamasına tepki gösterdi.
Senegal CumhurbaÅŸkanı Macky Sall ve Güney Afrika CumhurbaÅŸkanı Cyril Ramaphosa, CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nda yaptıkları baÅŸ baÅŸa görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.
Macky Sall, G20 üyesi tek Afrika ülkesi olması dolayısıyla Güney Afrika ile ikili ilişkileri önemsediklerini belirtti.
İki ülke arasında kültürel iliÅŸkilerin tarihinin de 30 yıl öncesine dayandığına iÅŸaret eden Sall, 1987’de Goree Adası’nda düzenlenen ve Güney Afrika için büyük öneme sahip “Dakar Konferansı”na atıfta bulundu.
Sall, daha önce de dile getirdiÄŸi BMGK’da Afrika ülkelerinin konumuna iliÅŸkin eleÅŸtirilerini yineledi.
“20 yıldır konuÅŸtuÄŸumuz BMGK’da reform isteÄŸi konusunda güçlerimizi birleÅŸtirmeliyiz.” diyen Sall, Afrika’dan hiçbir ülkenin daimi üye olmamasının haksızlık olduÄŸunu kaydetti.
Ramaphosa da “54 ülkenin bulunduÄŸu ve bu kadar kalabalık nüfusa sahip Afrika’nın BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinde göz ardı edilmesine daha fazla müsaade edemeyiz.” ifadesini kullandı.
İki lider, ortak bir karma komisyonun oluşturulması, siyasi istişare ve balıkçılık alanında iş birliğini içeren 3 anlaşmaya imza attı.
Basın toplantısının ardından Sall ve Ramaphosa, Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın 18 yıl hapis yattığı Robben Adası’yla kardeÅŸ ada olan ve köle adası olarak bilinen Dakar açıklarındaki Goree Adası’nı ziyaret etti.
Basın toplantısında önce de Cheikh Anta Diop Üniversitesinde düzenlenen törenle Ramaphosa’ya fahri doktora unvanı verildi.
Kaynak: AA