Silahlı insansız deniz aracı Sancar, ilk kez vitrine çıktı

Silahlı insansız deniz aracı Sancar, ilk kez vitrine çıktı
Türk savunma sanayisi bünyesinde HAVELSAN ve Yonca-Onuk iÅŸ birliÄŸiyle geliÅŸtirilen Sancar silahlı insansız deniz aracı (SİDA), ilk kez Güney Afrika’daki Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı’nda görücüye çıktı.
Güney Afrika’nın baÅŸkenti Pretorya’daki Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı AAD 2022, Türk savunma sanayisi firmalarının da katılımıyla sürüyor. HAVELSAN, fuarda askeri ve sivil alandaki farklı ihtiyaçlara yanıt veren çözümlerinden örnekler sergiliyor.
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, AA muhabirine, fuarda 20’den fazla Türk firması yer aldığını, kendilerinin de ilk kez bu bölgede fuara katıldıklarını söyledi.
EtkinliÄŸe yoÄŸun ilgi olduÄŸuna iÅŸaret eden Nacar, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Afrika kıtasına açılan kapı, ticari merkez olması dolayısıyla birçok bölge ülkesinden ziyaretçi bulunduÄŸunu ve çok sayıda görüşme gerçekleÅŸtirdiklerini bildirdi.
Nacar, HAVELSAN olarak 2020’den beri Afrika’da iÅŸ geliÅŸtirme çalışması yaptıklarını belirterek, Batı ve Orta Afrika’da ülke temsilcileri vasıtasıyla iÅŸler takip ettiklerini dile getirdi. Fuarda hem o müşterilerle görüşme fırsatı elde ettiklerini hem de Afrika’da iÅŸ yapan diÄŸer firmaları tanıma fırsatı yakaladıklarını vurgulayan Nacar, Afrika pazarının büyük olduÄŸunu ve savunmanın yanı sıra sınır ve ÅŸehir güvenliÄŸine yönelik ihtiyaçlar bulunduÄŸunu anlattı. Nacar, “Burada görece bütçesi az olan, ekonomik durumu iyi olmayan ülkeler de olduÄŸunu biliyoruz. Bunun için de gerek devletler arası savunma sanayisi iÅŸ birliÄŸi protokolleri gerekse farklı finansman modelleriyle bu bölgede iÅŸ yapabileceÄŸimizi, potansiyel olduÄŸunu çok rahatlıkla görebiliyoruz. İş geliÅŸtirme emek gerektiriyor. Bölgedeki çalışmalara 2 yıldır baÅŸladık.” dedi.
Çok yakında ilk ürünler sahada
Fuarda komuta kontrol ve savaş yönetim sistemi, insansız otonom sistemler alanındaki çalışmalardan örneklere yer verdiklerini ifade eden Nacar, şöyle konuştu:
“Otonom sistemlere üçüncü elemanımızı da ekledik ve üçlüyü tamamladık. Daha önceki fuarlarda hep insansız bulut altı hava aracı, insansız kara aracı diyorduk, bu fuarda ilk defa insansız su üstü deniz aracını da sergileme fırsatı bulduk. Artık bunların sürü zekasıyla ortak müşterek harekat yapacağı hibrit modellere yönelik yazılım yoÄŸun, yapay zeka destekli bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda yakın zamanda da insansız hava ve kara aracı baÅŸta olmak üzere ürünlerimiz sahada olacak. Afrika’da deniz araçlarına da ilginin yoÄŸun olduÄŸunu biliyoruz. İnsansız otonom deniz aracının burada da bir pazar bulacağını umut ediyoruz.”
Nacar, insansız sistemlerin envantere giriÅŸine iliÅŸkin takvimin netleÅŸip netleÅŸmediÄŸine iliÅŸkin de “NetleÅŸen durumlar var. Zaten sahada uzunca bir süredir test yapılıyor ve artık kararlar da verilmeye baÅŸlandı. Çok yakın zamanda, yıl sonuna kadar diyebilirim, sahada ilk ürünleri görebileceÄŸiz. Bunlar kullanıldıkça, ihtiyaçlar daha net ortaya çıktıkça hem güncellenecek hem de daha fazla sayıda platformu sahaya verme imkanı bulacağız.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Akif Nacar, fuarda ayrıca akıllı ÅŸehirlere yönelik video analitik yönetim ürünleri, IOT yönetim ürünü, iÅŸ yönetim sistemi Kovan’ı da tanıttıklarını bildirdi. Kovan’ın yıl sonuna kadar birkaç kuruluÅŸta kullanılmaya baÅŸlanacağı bilgisini veren Nacar, 2023’ü bu alanda atılım yılı olarak gördüklerini kaydetti.
Kaynak: AA