Sınıf geçme esasları belirlendi

Sınıf geçme esasları belirlendi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi, ilk ve ortaokul ile liselere ilişkin yönetmeliklerde değişikliğe gitti.
Milli EÄŸitim Bakanlığı Okul Öncesi EÄŸitim ve Ä°lköğretim Kurumları YönetmeliÄŸi’nde yapılan deÄŸiÅŸiklikle “OlaÄŸanüstü haller” baÅŸlıklı maddede yeniden güncellendi. Bu kapsamda; ilçe, il veya ülke genelinde eÄŸitim ve öğretimi aksatacak nitelikte olaÄŸanüstü durum, sel, deprem, elveriÅŸsiz hava ÅŸartları ve benzeri doÄŸal afetler ile hastalık veya salgın hastalık gibi nedenlerle, Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından veya il ve ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülki idare amiri tarafından okullarda eÄŸitim ve öğretime ara verilebilecek.
Yapılamayan derslerin telafisi için okul yönetimleri ve il- ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli önlemler alınacak. Okullara verilen arada gerçekleştirilen uzaktan eğitim dersleri puanlamaya tabi tutulmayacak. Yüz yüze telafi eğitimleri, gerektiğinde hafta sonları da dâhil olmak üzere okul derece ve türlerine göre okul yönetimleri, il- ilçe milli eğitim müdürlükleri veya Bakanlık tarafından planlanıp yürütülecek. Telafi eğitimleri de puanla değerlendirilmeyecek.
VELÄ°NÄ°N TALEBÄ° Ä°LE SINIF TEKRARI OLACAK
EÄŸitim ve öğretime ara verilmesi ve sadece bir dönem puanının bulunması durumunda; bu puanın sınıf geçme puanının altında kalıp kalmamasına bakılmaksızın 4, 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflardaki tüm öğrenciler bir üst sınıfa geçmiÅŸ sayılacak. Bu durumda derslerin bir döneme ait dönem puanları yıl sonu puanı olarak sayılacak. Yıl sonu puanı, ağırlıklı puan, yıl sonu baÅŸarı puanı ve ortaokul baÅŸarı puanı (OBP) hesaplanmasında da kullanılacak. Ä°lkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda eÄŸitim ve öğretim faaliyetlerinin yapıldığı dönemde baÅŸarı durumu deÄŸerlendirilen öğrenciler bir üst sınıfa geçmiÅŸ sayılacak. Ancak ilkokullarda velinin yazılı talebi doÄŸrultusunda sınıf tekrarı yaptırılabilecek.
Liselerde ise eğitim ve öğretime ara verilmesi, öğrencilerin sadece bir dönem puanının bulunması ve ara vermeye sebep olan şartların devam etmesi nedeniyle telafi programının uygulanamayacak olması durumunda öğrencilerin yıl sonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenecek. Bu kapsamda; doğrudan sınıf geçme şartlarını sağlayan öğrenciler doğrudan, doğrudan sınıfı geçme şartlarını sağlamayan öğrenciler ise alt sınıflar da dâhil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın sorumlu olarak sınıf geçecek. Devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan öğrenciler, bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
Mesleki ve teknik lise öğrencilerinden işletmelerde mesleki eğitim görenlerin, beceri sınavının yapılamaması durumunda işletmede beceri, mesleki eğitim dersinin bir dönem başarı puanı, bu dersin yıl sonu başarı puanı olarak değerlendirilecek. Teorik ve uygulamalı derslerin eğitimini işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak gören öğrenciler de önceki sınıflarda yoğunlaştırılmış eğitim programına katılmış olmaları şartıyla, bir üst sınıfa geçecek.
Kaynak: Cnnturk.com