Ticaret Bakanı Pekcan: Azerbaycan’ın zaferi bölgemizin ticari yapısının değişeceği bir dönemin başlangıcı oldu
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Azerbaycan’ın zaferi, bölgemizin ticari ve lojistik yapısının değişeceği yepyeni bir dönemin başlangıcı oldu.” dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Azerbaycan ile imzaladıkları Tercihli Ticaret Anlaşması’nın (TTA) 1 Mart 2021 itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirterek, “Ama bu bizim için bir başlangıç, bir ilk adım. Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesi üzerine çalışmalarımıza başladık. Hedefimiz, Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.” dedi.
Pekcan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Esedov, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Türkiye-Azerbaycan İş Forumu’nda bir konuşma yaptı.
Dünyanın ekonomik ve toplumsal olarak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkileri ile mücadele ettiği bu dönemde Yukarı Karabağ’ın 30 yıldır süren işgalden kurtarılmasının kendileri için en güzel gelişme olduğunu belirten Pekcan,”Bu hadise hepimiz için büyük bir mutluluk ve motivasyon kaynağı olmuştur.” dedi.
Pekcan, Azerbaycan’ın zaferinin, bölgenin ticari ve lojistik yapısının değişeceği yeni bir dönemin de başlangıcı olduğuna işaret ederek, “Her zaman olduğu gibi bu yepyeni dönemde de Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında, kendileri ile tam bir iş birliği halinde olacağız. Böylesine bir süreçte, Azerbaycan Başbakanı Sayın Esedov’un ülkemizi böyle kıymetli bir heyetle ziyareti her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. ” ifadelerini kullandı.
Programın yapıldığı salonda gözlemledikleri ilgi ve heyecanın ziyaretin somut sonuçlara vesile olacağına dair inançlarını pekiştirdiğini belirten Pekcan, “Mevkidaşım Sayın Cabbarov ile çok sık görüşüyoruz. Ben kendilerine bu dönemde gösterdikleri iş birliği için ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah kotaların liberalleşmesini bekliyoruz. Ama bu süreçte Türkmenistan’ın sınır kapılarını da kapatmasıyla beraber Sayın Cabbarov’un da önderliğinde bize bu kotalar uygulanmadı ve geçişlerimizi bu güzergah üzerinden yapabildik. Diğer kotalar ve geçiş ücretleri ile ilgili de kendileri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu doğrultuda oluşturduğumuz heyetlerimiz, bakan yardımcıları başkanlığında her ay görüşme gerçekleştiriyorlar ve eylem planının takipçisi konumundalar.”diye konuştu.
Pekcan, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için imzaladıkları Tercihli Ticaret Anlaşması’nın 1 Mart 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceğinin altını çizerek, “Ama bu bizim için bir başlangıç, bir ilk adım. Biz şu anda yeniden listeleri paylaştık, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesi üzerine çalışmalarımıza başladık ama Sayın Cabbarov ile TTA’nın kapsamının daha da genişletilmesini ve Serbest Ticaret Anlaşması’na evrilmesini hedefliyoruz. Bu doğrultuda bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.
Atılması gereken daha çok adım olduğunu dile getiren Pekcan, “Hedefimiz, Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak. Bu hedefe ulaşmak için de her iki iş dünyasının bizimle beraber aktif bir şekilde çalışması lazım. Biz aradaki engelleri kaydırmak için Sayın Bakan’la beraber ciddi bir çalışma halindeyiz.” dedi.
Türkiye ve Azerbaycan iş dünyası için finansman imkanı
Bakan Pekcan, karşılıklı yatırımların önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin Azerbaycan’da 12 milyar dolar, Azerbaycan’ın Türkiye’de 19,5 milyar dolar yatırımı bulunduğunu vurguladı.
SOCAR’ın Türkiye’deki yatırımlarını önemsediklerini belirten Pekcan, SOCAR’ın petrol ve akaryakıt alanında kurduğu iki şirkete Eximbank üzerinden çok ciddi finansman imkanları sağladıklarını söyledi.
Pekcan, ticaretin finansmanının da önemli olduğunu vurgulayarak, Türk Eximbank ile Ziraat Bankası Azerbaycan şubesi arasında 26 milyon dolar tutarlı bir kredi anlaşmasının imzalandığını, Türkiye ve Azerbaycan iş dünyasının bu anlaşma ile sağlanan imkanı en iyi şekilde değerlendirmesini istediklerini kaydetti.
Bakan Pekcan’dan iş insanlarına çağrı
Pekcan, Azerbaycan’ın genç nüfusu, geniş tarımsal ve sanayi üretim imkanları ve muazzam enerji kaynakları bulunan, sınırları içerisinde siyasi istikrara ve bölgesinde etkin nüfuza sahip bir ülke olarak dikkati çektiğini ifade eden Pekcan, Kafkasya bölgesinin en dinamik ülkelerinden olduğunu belirtti.
Türk iş dünyasına seslenen Pekcan, “Yatırım için doğru adres kardeşlerimizin adresi. Aynı zamanda Azerbaycanlı iş insanlarını da Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyorum.” dedi.
Pekcan, Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ’daki zaferi ile Nahçıvan üzerinden Azerbaycan’a bir hat açıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bu koridor bizim için çok önemli. Amacımız hem Bakü-Tiflis-Kars demir yolu üzerinden hem de bu güzergah üzerinden Bakü’nün bir lojistik merkez olması. Buranın Türkmenistan’ın sınırları açmasından sonra da tercih edilir bir güzergah haline gelmesi için ne gerekiyorsa teknik anlamda yapmaya devam edeceğiz. Bugün ayrıca vergilerle ilgili bir konudan bahsedildi, Sayın Bakan bu konuya son derece hakim, Azerbaycan tarafından çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgili anlaşma taslağı bize ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığımız bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.”
Öte yandan Türkiye müteahhitlik firmalarının Azerbaycan’da bugüne kadar 15 milyar dolar değerinde 436 proje üstlendiklerine dikkati çeken Pekcan, şöyle devam etti:
“Yukarı Karabağ’ın yeniden yapılandırılması çerçevesinde Azerbaycanlı iş insanlarımızla Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmalarımız iş birliği ve tecrübe paylaşımı yapmaya hazırlar. Bugüne kadar ortaya koydukları başarılı çalışmalarını burada gerçekleştirilecek altyapı, üstyapı projelerinde de kullanacaklar. Başta Şuşa bölgesi olmak üzere altyapı, üstyapı ihtiyaçlarının karşılanması, bölge halkının yaşam standardının yükseltilmesi sadece Azerbaycan’ın değil hepimizin görevi.”
Pekcan, ticarette kazan-kazan ilkesini belirleyeceklerini dile getirerek, Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin çok daha üst noktalara taşınması için elbirliği ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov: Türk iş adamlarını, büyük şirketleri iş birliğine davet ediyorum
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov, “Karşılıklı sevgi, saygı ve iş birliğine dayanan ilişkilerimizin daima güçlenmesi sevindirici” dedi.
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, karşılıklı sevgi, saygı ve iş birliğine dayanan ikili ilişkilerin güçlenmesinin sevindirici olduğunu belirterek, “Türk iş adamlarını, büyük şirketleri iş birliğine davet ediyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, DEİK Başkanı Nail Olpak ile çok sayıda davetli ve iş insanının katıldığı forumdaki konuşmasında Cabbarov, iki ülke arasındaki yüksek düzeyli siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkilerin de gelişmesine elverişli ortam sağladığını dile getirerek bu etkinliğe iki ülkeden sanayi, turizm, ticaret ve diğer alanlarda faaliyet gösteren iş adamlarının katılmasının bunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.
Cabbarov, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Ankara’da düzenlenen Türkiye-Azerbaycan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada Türkiye ve Azerbaycan gibi birbirine yakın olan dünyada başka örnekler bulunmadığını vurgulayarak, “Karşılıklı sevgi, saygı ve iş birliğine dayanan ilişkilerimizin daima güçlenmesi sevindiricidir.” diye konuştu.
”Türk iş adamlarının Azerbaycan’da geniş şekilde temsil olunması memnuniyet verici”
Cabbarov, Forum kapsamında iş adamları arasında bazı anlaşmaların imzalanacağını aktararak, “Bu anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine hizmet edeceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.
Cabbarov, şunlara değindi:
“Azerbaycan’da özelleştirme süreci hızlanmıştır. Devlet şirketlerinden bir tanesi Türk şirketi tarafından işletilecektir. Şöyle ki devlet şirketi olan Azerlotereya’nın, Demirören şirketinin yönetimine verilmesi yönündeki karar kabul edildi. Aynı zamanda, altın ve bakır madenlerinin işletilmesini öngören bir anlaşmanın daha imzalanması öngörülmektedir. İkili ilişkilerimizde ticaret alanı hususi yer tutmaktadır. Biz devlet başkanlarımızın ticaret hacmi ile ilgili ortaya koydukları hedefleri biliyoruz. Bu hedeflerin yerine getirilmesi için iş adamları ile birlikte çalışmalıyız.”
Geçen sene 25 Şubat’ta Bakü’de imzalanan “Tercihli Ticaret Anlaşması”nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanması ve 1 Mart’ta yürürlüğe girmesinin ticari ilişkilere katkı sağlayacağını kaydeden Cabbarov, Türkiye’nin Nahçıvan Başkonsolosluğuna ticaret ataşesi atamasını, Azerbaycan’ın da Türkiye’de Ticaret Temsilciliği açma yönündeki kararının bu işlerin daha verimli ve hızlı hayata geçirilmesini temin edeceğini vurguladı.
“Türk iş adamlarının Azerbaycan’da geniş şekilde temsil olunması memnuniyet vericidir.” diyen Cabbarov, “Azerbaycan-Türkiye ortak yatırım fonunun oluşturulması gibi girişimler, iki ülke arasında büyük projeler, özellikle devlet ve özel ortaklı projeler, ortak teknoloji üretimi projelerinin hayata geçirilmesi, önümüzdeki görevlerin daha hızlı hayata geçirilmesine katkı sağlayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
İşgalden kurtarılan bölgelerdeki tüm alt ve üst yapının işgal döneminde Ermenilerce yıkıldığına ve tahrip edildiğine dikkati çeken Cabbarov, “Bu bölgeleri imar edeceğiz. Bu durum, iş adamları için ve ortak projelerin hayata geçirilmesi için büyük fırsatlar oluşturmaktadır.” ifadesini kullandı.
“Türk iş adamlarını, büyük şirketleri iş birliğine davet ediyorum”
Cabbarov, ikili ilişkilerde önemli fırsatlar bulunan alanlardan birinin de ulaştırma, transit sektörü olduğunu vurguladı.
Azerbaycan’da hayata geçirilen yapısal reformlar kapsamında devlet şirketlerinin verimliliğini artırmak için Azerbaycan Yatırım Fonu’nun kurulduğunu dile getiren Cabbarov, “Türk iş adamlarını, büyük şirketleri bu konuda iş birliğine davet ediyorum.” diye konuştu.
İki kardeş ülke arasında ekonominin birçok alanında iş birliği fırsatlarının büyük olduğunu vurgulayan Cabbarov, iki ülke devlet başkanlarının ikili ilişkilerin tüm alanlarda daha da güçlendirilmesi yönündeki güçlü iradesi ve iki ülkenin mevcut karşılıklı çıkarları, ikili ilişkilerin başarılı gelişimi için gereken ortamı yarattığını ifade etti.
Cabbarov, “İş dünyasını bu imkanlardan verimli şekilde faydalanmaya ve karşılıklı ortak projeler hayata geçirmeye davet ediyorum.” dedi.
“İş birliğimiz Türkiye tecrübesinin öğrenilmesi gibi konuları kapsıyor”
Forumda konuşma yapan Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciliği Geliştirme Ajansı (KOBİA) Başkanı Orhan Mammadov ise Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmeler alanındaki iş birliği olanaklarının da arttığını ifade etti.
KOBİA olarak kardeş ülke Türkiye’nin zengin tecrübesine büyük önem verdiklerini dile getiren Mammadov, 2018 yılnda gerçekleştirdikleri ziyarette KOSGEB ile iş birliklerinin çerçevesini ve izlenecek yol haritasını belirlediklerini aktardı.
Mammadov, Türkiye’nin tecrübesinden yararlanacakları konulara değinip, “İş birliğimiz, KOBİ’lere devlet desteğinin belirlenmesi, verimliliğin artırılması alanlarında Türkiye tecrübesinin öğrenilmesi gibi konuları kapsıyor. İki ülke KOBİ’leri arasında iş birliklerinin geliştirilmesi, bu alanda ortak etkinlik ve projelerin gerçekleştirilmesi, ülkelerimiz arasında ticaret hacminin artırılmasında KOBİ’lerin rolünün daha aktif hale getirilmesi gibi konuları içeriyor.” diye konuştu.
Azerbaycan’da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (AZPROMO) Başkanı Yusif Abdullayev de yaptığı konuşmada Karabağ’da yaşanan çatışmalar süresince Türkiye iş çevrelerinden birçok destek mektubu aldıklarını söyledi.
Abdullayev, iki ülke arasında düzenlenmesi planlanan ve Azerbaycan yatırım ortamıyla ilgili tanıtımın yapılmasının amaçlandığı roadshow organizasyonun pandemi nedeniyle iptal edildiğini belirterek, “2021’in ikinci yarısında artık fiziksel olarak bir roadshow gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
Karabağ bölgesinin kalkınması için atılacak adımların iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artmasına önemli bir destek sağlayacağını vurgulayan Abdullayev, Türkiye’deki Azerbaycan ticari misyonlarında pandemi şartlarına uygun olarak çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.
DEİK Başkanı Olpak: Karabağ’da yaraların sarılmasını görev olarak görüyoruz
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Olpak, Karabağ’da yaraların sarılmasını görev olarak gördüklerini belirterek, “Sağlıktan madenciliğe farklı alanlarda iş birliği imkanlarımız var. Bu fırsatları çalışmak bizlerin, iş dünyasının görevi.” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) düzenlediği “Türkiye-Azerbaycan İş Forumu”, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Esedov, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ve 2 ülke iş dünyasının katılımıyla gerçekleştirildi.
DEİK olarak yeni Kovid-19 salgını sürecindeki ilk yüz yüze iş forumunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Nail Olpak, Azerbaycan’ı Karabağ zaferi için tebrik etti.
Olpak, iş dünyası temsilcileri olarak ikili ekonomik ilişkileri daha da artırmak durumunda olduklarını aktararak, bu konuyla ilgili atılabilecek adımları paylaştı.
Yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesi konusunda bakanların çalışmalarının olduğunu hatırlatan Olpak, bu konuyu hasretle beklediklerini söyledi.
Olpak, “Karabağ’da yaraların sarılmasının elbette iş tarafı vardır ama bunu görev olarak gördüğümüzü ve her şekliyle iş dünyası olarak yanınızda olduğumuzu da ifade etmek isterim.” diye konuştu.
“Farklı alanlarda iş birliği imkanlarımız var”
3’üncü ülkelerle iş birliği noktasında daha önce ekonomi ve ticaret bakanlarının katılımıyla Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş forumlarının düzenlendiğini anımsatan Olpak, şunları kaydetti:
“Bunların devamının bizim açımızdan önemli olduğunu bir defa daha sizlere sunmak isterim. Farklı alanlarda iş birliği imkanlarımız var. Sağlıktan başlayıp madencilik dahil olmak üzere. Bu fırsatları çalışmak bizlerin, iş dünyasının görevi. Elbette desteği de değerli devlet büyüklerimizden alacağız.”
“Azerbaycan Road Show’u Türkiye’de gerçekleştirmek görevimiz”
Olpak, Azerbaycan Road Show’u Türkiye’de gerçekleştirmeyi görev olarak gördüklerini aktararak, şöyle devam etti:
“Milli parayla ticaretin kapsamının genişletilmesine önem veriyoruz. Firmalarımız Türkiye’de kalite ve tescil belgelendirmesi yapılmış ürünlerle ilgili tekrar Azerbaycan’da bir belgelendirme yapılmamasını talep ediyor. Gümrük vergilerinde makul indirme talebini 1 yıl önce de dile getirmiştik ben tekrar huzurunuzda arz etmek istiyorum.”
DEİK çatısı altındaki Dünya Türk İş Konseyi’nin de başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Olpak, “Bu konsey bizim yurt dışındaki diasporamız. Bu konuda Azerbaycan diasporasının da gücünü biliyoruz. Birlikte hareket etmek bizim açımızdan her noktada çok önemli.” diye konuştu.
“Tek millet ve tek ekonomi olma yolunda stratejik adımlarla ilerliyoruz”
DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat da Azerbaycan yeniden bağımsızlığının 30’uncu yılına girerken iki devlet tek millet ve tek ekonomi olma yolunda stratejik adımlarla ilerlediklerini aktardı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen son bir yılda iki ülke arasında elde edilen stratejik kazanımlara da değinen Akat, iki ülke arasında yürürlüğe giren “Tercihli Ticaret Anlaşması” ile geçen yıl ticaret hacminin yüzde 30 arttığına dikkati çekti.
Akat, ülkeler arasında vizesiz ve pasaportsuz seyahat döneminin başladığını hatırlatarak, salgın sonrası normalleşme döneminde ziyaretçi sayılarının artmasını beklediklerini söyledi.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun yük taşımacılığında etkin olarak kullanılmaya başlandığını da anımsatan Akat, “2020’de 15 bin konteyner bu hat üzerinde taşındı. Türk ihraç ürünleri bu hat üzerinden Çin ve Rusya’ya daha hızlı taşınmaya başlandı.” dedi.
“Yeni dönemde Karabağ birincil gündemimiz olacak”
Akat, 30 yıldır Ermenistan işgali altında olan Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan ordusu tarafından özgürleştirilmesiyle Kafkasya’da oluşan yeni siyasi realite ve jeopolitik kazanımın 15 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmaya imkan sağlayacağını ifade etti.
Gelecek dönemde Karabağ’ın Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile aynı gelişmişlik düzeyine ulaşması için çalışacaklarını dile getiren Akat, “Yeni dönemde Karabağ birincil gündemimiz olacak ve Türk yatırımcılarını bölgeye kanalize etmek için çalışacağız. Bizler Karabağ’ı iş olarak değil bir görev olarak görmeliyiz.” diye konuştu.
Kaynak: AA