TOGG Üst Yöneticisi KarakaÅŸ: 2022’nin son çeyreÄŸinde seri araç banttan inecek

TOGG Üst Yöneticisi Karakaş 2022'nin son çeyreğinde seri araç banttan inecek

Türkiye’nin Otomobili GiriÅŸim Grubu Üst Yöneticisi KarakaÅŸ, fabrika inÅŸaatının 18 ay gibi bir sürede tamamlanacağını belirterek, “2022’nin son çeyreÄŸinde seri aracın banttan iniÅŸini hep beraber burada kutluyor olacağız.” dedi.

Türkiye’nin Otomobili GiriÅŸim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan KarakaÅŸ, fabrika inÅŸaatının 18 ay gibi bir sürede tamamlanacağını belirterek, “Bu yıl içerisinde ekipmanların sipariÅŸine baÅŸlayacağız ve 2022’nin son çeyreÄŸinde seri aracın banttan iniÅŸini hep beraber burada kutluyor olacağız.” dedi.

KarakaÅŸ, TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnÅŸaatına BaÅŸlama Töreni’nde yaptığı konuÅŸmada, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan‘ın elektrikli otomobillerin daha yarışın başında olduÄŸu dönemde “Bu yarışta biz de varız” demesinin dünyada büyük ses getirdiÄŸini söyledi.

Türkiye’nin Otomobili’nin dünyanın ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde ana haberlerde birinci sırada yer aldığını dile getiren KarakaÅŸ, bu alanda yaÅŸanan geliÅŸmelerde bahsetti.

TOGG’un bilinirlik düzeyinin Türkiye’de yüzde 90’ın üzerine çıktığını anlatan KarakaÅŸ, tasarımı, güçlü ve özgüvenli duruÅŸuyla marka beÄŸeni endeksinde kısa sürede yüzde 73 oranında sıçrama kaydettiklerini bildirdi.

KarakaÅŸ, projede kendileri için her ÅŸeyden önce iki konu olduÄŸunu kaydederek, TOGG’un fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 kendisine yani Türkiye’ye ait olduÄŸunu, bu durumun kendilerini bağımsız ve özgür yaptığını vurguladı.

Lisansının ve imtiyaz haklarının tamamen kendilerine ait olduğunu, tedarikçilerini kendilerinin belirleyebildiğini anlatan Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerliyiz aynı zamanda. Çünkü yolun başından itibaren yüzde 51 gibi bir yerlilik oranı sözü verdik. Bunu yaparken tedarikçilerimizi yeni nesil otomobillere hazırlayan, dönüştüren bir proje olduÄŸumuzun da bilincindeyiz. Åžu ana kadar tedarikçilerimizin yüzde 93’ünü tamamladık. Bunların yüzde 78’i Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerimiz. Henüz Türkiye’de bulamadıklarımızı Avrupa ve Asya’dan tedarik ediyoruz.”

“Küresel salgın sürecinde faaliyetlerimize ara vermedik”

TOGG Üst Yöneticisi Karakaş, küresel salgın sürecinde dünyada özellikle elektrikli ve yeni nesil araç projelerinin durdurulduğunu veya ertelendiğini belirterek, kendi ekiplerinin büyüdüğünü, ekosistemlerini geliştiğini, uluslararası tescil sürecinin devam ettiğini söyledi.

Pandemi döneminde ek istihdam saÄŸladıklarını ve yıl sonuna kadar saÄŸlamaya devam edeceklerini dile getiren KarakaÅŸ, dış ve iç tasarımlarının baÅŸta AB ülkeleri olmak üzere Çin’de tescil edildiÄŸini, ABD, Güney Kore ve Japonya’da tescil sürecinin sürdüğünü anlattı.

Karakaş, batarya ve elektrik güç konusunda benzersiz performanslarını bugün teyit ettiklerini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

“Hepimiz için önemli olduÄŸunu düşündüğümüz bir haberi paylaÅŸmaktan mutluluk duyuyoruz: Batarya ile ilgili yerleÅŸtirme projemizi erkene aldık ve aracımızın üretimiyle birlikte sadece paketlemesini deÄŸil modülünü de Türkiye’de yerleÅŸtirmek üzere planlarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konuda da daha detaylı ve güzel haberler paylaÅŸabileceÄŸiz.”

“1,2 milyon metrekare üzerinde akıllı ve temiz bina kuracağız”

Gürcan KarakaÅŸ, daha önce bir otomobilden fazlasını söz verdiklerini, ÅŸimdi de bir otomobil fabrikasından fazlasını yapmayı söz verdiklerini belirterek, “Çünkü otomobilimizin ekosisteminin ve beraberinde ihtiyaç duyduÄŸu her türlü uçtan uca süreçleri yöneteceÄŸimiz tesisin sadece bir fabrika olmaması gerekiyor.” dedi.

Karakaş, 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek 230 bin metrekarelik kapalı alanda hayata geçirilecek fabrikanın yılda 175 bin adet araç üretim kapasitesine sahip olacağını kaydederek, 4 bin 300 kişinin istihdam edileceğini anlattı.

Sıfır emisyonlu, temiz ve akıllı bir otomobilin ancak akıllı ve temiz bir tesisten çıkacağını dile getiren Karakaş, fabrikanın sahip olacağını teknolojik özelliklerinden bahsetti.

KarakaÅŸ, “Türkiye’nin deÄŸil Avrupa’nın en temiz tesisini burada kuracağız. Özellikle uçucu organik bileÅŸen tabir ettiÄŸimiz boyahane ağırlıkla çevre kirliliÄŸini oluÅŸturan cihazların Türkiye’nin yasal sınırının 9’da biri, Avrupa’nın 7’de biri olacak ÅŸekilde planlıyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“18 ayda tamamlanacak”

KarakaÅŸ, fabrika inÅŸaatının 18 ay gibi bir sürede tamamlanacağını belirterek, “Bu yıl içerisinde ekipmanların sipariÅŸine baÅŸlayacağız ve 2022’nin son çeyreÄŸinde seri aracın banttan iniÅŸini hep beraber burada kutluyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kullanacakları ekipmanların tedarikçileri küresel anlamda birinciliÄŸe taşıyacağını dile getiren KarakaÅŸ, Gemlik’in ismi dünyadaki benzer firmalarda olduÄŸu gibi TOGG ile birlikte küresel anlamda öne çıkacağını sözlerine ekledi.

TOBB ve TOGG Yönetim Kurulu BaÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu: Türkiye’nin Otomobili yeni bir meydan okumadır

TOBB ve TOGG Yönetim Kurulu BaÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu, “Stratejik ve ekonomik olarak yatırımımıza en uygun olan planlamaları yaptık. Planlarımız bazı istemeyenlere, oyun bozmaya çalışanlara raÄŸmen tıkır tıkır iÅŸliyor.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) ve Türkiye’nin Otomobili GiriÅŸim Grubu (TOGG) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, yerli otomobilde 15 yılda 22 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirterek, “2032’ye kadar 1 milyon adet aracı üretip halkımıza sunmuÅŸ olacağız.” dedi.

HisarcıklıoÄŸlu, TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnÅŸaatına BaÅŸlama Töreni‘nde yaptığı konuÅŸmada, bugün Türkiye’nin yarım asırlık otomobil hayaline dev bir adım daha attıklarını söyledi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yerli otomobil konusundaki çaÄŸrılarını anımsatan ve bu hayali gerçekleÅŸtirme görevini kendilerine verdiÄŸini anlatan HisarcıklıoÄŸlu, Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve Kök Grubu’nun bu vizyona inanarak zorlu yolculuÄŸa çıktığını bildirdi.

Koronavirüse rağmen işlerini aksatmadan sürdürdüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, başarılı bir sınav verilen salgın süreci sonrası ekonomide de normalleşme adımlarını ardı ardına attıklarını ifade etti.

HisarcıklıoÄŸlu, bugün sürecin bir sonraki adımına geçtiklerini, Türkiye’yi Kovid-19 sonrası küresel ekonomide daha güçlü konumlandırabilmek için “ÅŸimdi yatırım zamanı” dediklerini anlattı.

Yatırımı Bursa-Gemlik’ten baÅŸlattıklarını dile getiren HisarcıklıoÄŸlu, “Otomotiv dünyası kabuk deÄŸiÅŸtirirken, inÅŸallah Türkiye de masada önemli bir oyuncu haline gelecek. İnÅŸallah artık kazanan tarafa geçeceÄŸiz. Çünkü bu 83 milyonun otomobili.” diye konuÅŸtu.

HisarcıklıoÄŸlu, yerli otomobilin sadece Türkiye’de üretilmekle kalmayacağını, markasının, patentinin ve tasarımının kendilerinin olacağını kaydederek, yeni ligde kendilerinin de yer alacağını vurguladı.

“Bir fabrikadan fazlasını inÅŸa ediyoruz”

TOBB BaÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu, 15 yılda 22 milyar liralık yatırımla senede 175 bin adetlik kapasiteye ulaÅŸacaklarını belirterek, “Allah’ın izniyle 2032’ye kadar 1 milyon adet aracı üretip halkımıza sunmuÅŸ olacağız.” dedi.

Yerli otomobilin Ar-Ge’si için bugüne kadar 700 milyon liranın üzerinde para harcandığını dile getiren HisarcıklıoÄŸlu, paydaÅŸların 3 yıl içinde koyacakları 3,5 milyar liralık sermaye ile de bugünden Türkiye’nin en büyük ödenmiÅŸ sermayeli sanayi ÅŸirketlerinden birini müjdelemiÅŸ olduÄŸunu söyledi.

HisarcıklıoÄŸlu, TOGG ile baÅŸlattıkları bu yeni ortaklık kültürünün Türkiye’nin ihtiyaç duyduÄŸu birçok yatırımda da yeni bir model olacağını kaydederek, “Buraya ‘fabrikadan fazlasını’ inÅŸa ediyoruz. Burası sadece bir üretim üssü deÄŸil, bir teknoloji üssü olacak. Dördüncü sanayi devriminin dijital dönüşümün en güzel örneklerini burada sergileyeceÄŸiz. Dünya markası olmanın gereklerini bir bir yerine getireceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

Stratejik ve ekonomik olarak yatırımlarına en uygun olan planlamaları yaptıklarını vurgulayan HisarcıklıoÄŸlu, “Planlarımız bazı istemeyenlere, oyun bozmaya çalışanlara raÄŸmen tıkır tıkır iÅŸliyor. Görevimiz Türkiye’nin Otomobili’ni yapmak, yerli ve milli olmak. Her Türk vatandaşının gurur duyacağı bir marka oluÅŸturmak.” diye konuÅŸtu.

“Yerlilik oranı her geçen yıl artacak”

TOBB BaÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu, baÅŸlangıçta yüzde 51 yerli olarak piyasaya çıkacaklarını belirterek, “2025’te yüzde 68 yerlilik oranına çıkacağız. Ekonomik olarak uygun ve sürdürülebilir olduÄŸu sürece bu rakamı daha da yukarılara çekeceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Fabrikada 4 bin 300 kişiyi istihdam edeceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Burada hassas olduÄŸumuz iki konu var: Birincisi kadın, ikincisi bölge halkının istihdamı. Kadın çalışan istihdamında yüzde 30’luk oranı aÅŸmaya çalışacağız. Çalışan ihtiyacımızı olabildiÄŸince bölgemizden, yani Gemlik ve çevre ilçelerden karşılayacağız. Çevreye zarar vermeden yeÅŸil fabrika konsepti ile ilerliyoruz. TOGG’u geliÅŸtirip büyütürken Gemlik’i de geliÅŸtirip büyüteceÄŸiz. Gemlik Zeytini’nin uluslararası coÄŸrafi iÅŸaret alması konusunda sorumluluk üstlendik.”

“Türkiye’nin Otomobili yeni bir meydan okumadır”

Rifat Hisarcıklıoğlu, bu işe inandıklarını, ortaklarıyla birlikte taşın altına ellerini değil gövdelerini de koyduklarını belirterek, yollarının uzun ve zorlu olduğunu, kendilerinin başarısız olmasını isteyenlerin yüzünü kara çıkaracaklarını bildirdi.

“Türkiye’nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, dijital ekonomiye geçiÅŸtir.” diyen HisarcıklıoÄŸlu, bu inançla TOGG ortakları ve çalışanları olarak iÅŸlerinin başında olduklarını söyledi.

HisarcıklıoÄŸlu, “GeçtiÄŸimiz yıl sonunda araçlarımızı tanıttık, ÅŸimdi de üretim üssümüzün yapımına baÅŸlıyoruz. İnÅŸallah planlarımızı bir bir yerine getirerek, 2022 sonunda da ilk aracımızı burada yine sizlerin huzurunda banttan indireceÄŸiz.” dedi.

Bakan Varank: Otomobilimiz çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak.” dedi.

Bakan Varank, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da katıldığı “Türkiye’nin Otomobili”nin üretileceÄŸi TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnÅŸaatına BaÅŸlama Töreni’nde, yılların hayalinin Gemlik’te gerçeÄŸe dönüşeceÄŸini söyledi.

Türkiye’nin Otomobilinde önemli bir eşiği bugün geride bıraktıklarını vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

“Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak. Heyecanlı ama bir o kadar da gururluyuz. Türkiye ekonomisi geride bıraktığı 18 yıllık süreçte, sanayide, ihracatta ve inovasyonda büyük atılımlar gerçekleÅŸtirdi. Bu atılımların hepsinin temelinde, CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde uygulanan politikalar ve baÅŸlatılan projeler var. Böylece bir yanda kalkınmada sınıf atlarken, diÄŸer yanda milletimizin refahını çok daha ileri noktalara taşıdık. Türkiye, hemen hemen her sektörde üretim yapma kabiliyetine sahip. Planlı sanayileÅŸmeye ev sahipliÄŸi yapan, yurdun dört bir yanına yayılmış üretim altyapılarımız var. Parlak ve yenilikçi fikirleri yeÅŸerten, sıfırdan kurduÄŸumuz Ar-Ge Merkezleri ve teknoparklarımız var. İşte bu kurulu altyapılar sayesinde dünya standartlarında bir yoÄŸun bakım solunum cihazının seri üretimini, hem de salgın döneminde, rekor sürede gerçekleÅŸtirebildik. Aşı ve ilaç alanındaki çalışmalarımızla, dünyada takip edilen bir ülke haline geldik. Savunma sanayindeki yüksek teknolojili ürünlerimizle, güçlü bir küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerliyoruz. Raylı sistemlerde büyük atılımların eÅŸiÄŸindeyiz. Elbette bunlarla yetinmek niyetinde deÄŸiliz. Hedefimiz, yüksek teknoloji üreten, hatta teknolojiye yön veren öncü ülkelerden birisi olmak.”

“Türkiye’nin otomobilini dünyaya tanıttık”

Bakan Varank, Türkiye’nin Otomobili’nin otomotiv endüstrisini, gelecek çaÄŸa hazırlamak için üzerinde titizlikle durdukları son derece kritik bir proje olarak tanımladı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ve milletin talebinin hayalden öteye geçip gerçeÄŸe dönüştüğünü dile getiren Varank, “İşi sahiplenip, neticelendirecek babayiÄŸitler aradınız. Sizin himayenizde aralık ayında, Türkiye’nin Otomobili’ni dünyaya tanıttık. Tanıtımdan sonra GiriÅŸim Grubu, çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Ekip geniÅŸletildi, Avrupa BirliÄŸi ve Çin’de tasarımlar tescillendi. Tedarikçi seçimlerinin de büyük bölümü tamamlandı. Burada bizleri heyecanlandıran bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. TOGG’un tedarikçileri arasında, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik giriÅŸimler, start-up’lar var. Bu firmalar farklı düşünüyor, yeni ve özgün iÅŸlere imza atıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Farklı düşünen ve özgün işler yapanlara örnekler vermek istediğini belirten Varank, şunları kaydetti:

“Ben yüksek müsaadelerinizle birkaç kısa örnek vermek istiyorum. Bunlardan birisi Ankara’dan, ODTÜ Teknokent’ten çıkmış bir erken aÅŸama giriÅŸim. Bu gençler otomobilimizin kameralarını üretecek. Kendilerini yakın zamanda ziyaret ettim. Kamera konusunda belli bir deneyim kazanmış bu firma, elektronik ve yazılım kabiliyetlerini, ÅŸimdilerde otomobil kamerası geliÅŸtirmeye odaklamış durumda. Projelerini TOGG’un teknik ekibine anlatıp bu iÅŸi baÅŸarabileceklerine herkesi ikna ettiler. Tabi bu firmanın bir özelliÄŸi daha var; söyleyince inÅŸallah iÅŸ bozulmaz. Bu gencecik giriÅŸim yakında İsrail’e 2 bin kamera satacak. Bir diÄŸer tedarikçi Almanya’da yaÅŸayan bir Türk giriÅŸimcinin kurduÄŸu start-up. Akıllı yaÅŸam teknolojileri alanında çalışan bu firma; otomobilin ÅŸehirle, yolla ve ÅŸarj istasyonlarıyla iletiÅŸimini saÄŸlayan altyapıyı geliÅŸtiriyor. Çok daha basit bir ifadeyle, bu teknolojiyi kullandığınızda otomobiliniz, aÄŸa baÄŸlanan her ÅŸeyle konuÅŸabilir hale geliyor. VereceÄŸim son örnek de oldukça dikkat çekici. Bu tedarikçimiz, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Böylece navigasyon sisteminin adeta gözünüzün önünde canlanmasını saÄŸlıyor. Bakınız bu giriÅŸim ülkemizde kurulmasına raÄŸmen, Türkiye’de kendine pazar bulamadığı için ABD’ye yerleÅŸmiÅŸ.”

“Milli bir otomobil yapmak çok kıymetli”

Türkiye’nin Otomobili Projesi’nin bir araba üretmenin çok daha ötesinde olduÄŸunu belirten Bakan Varank, şöyle devam etti:

“Burada ÅŸunu açıkça görebiliyoruz. Yenilikçi ve peÅŸinden koÅŸulan iÅŸlere imza atmak için illa ki büyük paralara ihtiyaç yok. Entelektüel sermayeniz güçlüyse, kapılar ardına kadar size açılabiliyor. İşte biz Türkiye’nin Otomobili’yle, sektörde küresel bir marka oluÅŸturmanın yanında, bu iÅŸe katkı sunan tedarikçilerimizin de marka olmasının önünü açıyoruz. Milli bir otomobil yapmak, iÅŸte bu yüzden çok önemli, bu yüzden çok kıymetli. Fikri ve sınai hakları size ait olmayan bir üründe, istediÄŸiniz tedarikçiyle çalışamazsınız. Yurt dışındaki merkezden izin almadan, tek bir adım dahi atamazsınız. Türkiye’nin Otomobiliyle mevcut tedarikçileri güçlendirmenin yanında, oyuna yetenekli ve kabiliyetli yeni oyuncular katacağız. Bu oyuncuları, küresel rekabete hazırlayacağız. Böylece ekosistemi, özgün bakış açımızla ve Türk imzasıyla temelden inÅŸa edeceÄŸiz.”

Varank, sektörle sıkı iÅŸbirliÄŸi içinde hazırladıkları “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nda bahsettiÄŸi konuları detaylı bir ÅŸekilde çalıştıklarını vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

“Yakın zamanda yol haritamızı da kamuoyuyla paylaÅŸarak, Türkiye’yi geleceÄŸe hazırlayacak bu planı uygulamaya baÅŸlayacağız. Bu iÅŸe liderlik eden, her daim bizleri cesaretlendiren CumhurbaÅŸkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Hazine ve Maliye, Milli Savunma, UlaÅŸtırma ve Altyapı, Tarım ve Orman , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarımız baÅŸta olmak üzere tüm bakan arkadaÅŸlarıma ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Bursa’da, bize her türlü katkıyı saÄŸlayan yereldeki yöneticilerimize, milletvekillerimize ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımıza teÅŸekkür ediyorum. Ülkemize bu gururu yaÅŸatan GiriÅŸim Grubunu ve CEO’muz liderliÄŸindeki tüm ekibi tebrik ediyorum.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fabrikayı ÅŸekillendirmek için yola çıktıklarını belirterek, Türkiye’nin Otomobili’nin Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

2030 yılına kadar 1 milyon araç üretilmesi hedefleniyor

TOGG tesisi 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine kurulacak. 18 ayda tamamlanması planlanan projede, 2021 yılı içinde hat montajlarına başlanması hedefleniyor.

Tesiste 2023 yılına kadar kademeli olarak 4 bin 300 kiÅŸinin istihdam edilmesi planlanırken, TOGG’un “Mobilite Ekosistemi” kurulması hedefinin en önemli ayaklarından birisi olacak. 2022 sonunda seri üretim ilk aracını banttan indirmesinin ardından 2030 yılına kadar, fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait 5 farklı modelden toplam 1 milyon aracı dünya otomotiv piyasayla buluÅŸturulması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir