TOGG Üst Yöneticisi Karakaş: 2022’nin son çeyreğinde seri araç banttan inecek

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Üst Yöneticisi Karakaş, fabrika inşaatının 18 ay gibi bir sürede tamamlanacağını belirterek, “2022’nin son çeyreğinde seri aracın banttan inişini hep beraber burada kutluyor olacağız.” dedi.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEOGürcan Karakaş, fabrika inşaatının 18 ay gibi bir sürede tamamlanacağını belirterek, “Bu yıl içerisinde ekipmanların siparişine başlayacağız ve 2022’nin son çeyreğinde seri aracın banttan inişini hep beraber burada kutluyor olacağız.” dedi.

Karakaş, TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni’nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın elektrikli otomobillerin daha yarışın başında olduğu dönemde “Bu yarışta biz de varız” demesinin dünyada büyük ses getirdiğini söyledi.

Türkiye’nin Otomobili’nin dünyanın ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde ana haberlerde birinci sırada yer aldığını dile getiren Karakaş, bu alanda yaşanan gelişmelerde bahsetti.

TOGG’un bilinirlik düzeyinin Türkiye’de yüzde 90’ın üzerine çıktığını anlatan Karakaş, tasarımı, güçlü ve özgüvenli duruşuyla marka beğeni endeksinde kısa sürede yüzde 73 oranında sıçrama kaydettiklerini bildirdi.

Karakaş, projede kendileri için her şeyden önce iki konu olduğunu kaydederek, TOGG’un fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 kendisine yani Türkiye’ye ait olduğunu, bu durumun kendilerini bağımsız ve özgür yaptığını vurguladı.

Lisansının ve imtiyaz haklarının tamamen kendilerine ait olduğunu, tedarikçilerini kendilerinin belirleyebildiğini anlatan Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerliyiz aynı zamanda. Çünkü yolun başından itibaren yüzde 51 gibi bir yerlilik oranı sözü verdik. Bunu yaparken tedarikçilerimizi yeni nesil otomobillere hazırlayan, dönüştüren bir proje olduğumuzun da bilincindeyiz. Şu ana kadar tedarikçilerimizin yüzde 93’ünü tamamladık. Bunların yüzde 78’i Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerimiz. Henüz Türkiye’de bulamadıklarımızı Avrupa ve Asya’dan tedarik ediyoruz.”

“Küresel salgın sürecinde faaliyetlerimize ara vermedik”

TOGG Üst Yöneticisi Karakaş, küresel salgın sürecinde dünyada özellikle elektrikli ve yeni nesil araç projelerinin durdurulduğunu veya ertelendiğini belirterek, kendi ekiplerinin büyüdüğünü, ekosistemlerini geliştiğini, uluslararası tescil sürecinin devam ettiğini söyledi.

Pandemi döneminde ek istihdam sağladıklarını ve yıl sonuna kadar sağlamaya devam edeceklerini dile getiren Karakaş, dış ve iç tasarımlarının başta AB ülkeleri olmak üzere Çin’de tescil edildiğini, ABD, Güney Kore ve Japonya’da tescil sürecinin sürdüğünü anlattı.

Karakaş, batarya ve elektrik güç konusunda benzersiz performanslarını bugün teyit ettiklerini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

“Hepimiz için önemli olduğunu düşündüğümüz bir haberi paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz: Batarya ile ilgili yerleştirme projemizi erkene aldık ve aracımızın üretimiyle birlikte sadece paketlemesini değil modülünü de Türkiye’de yerleştirmek üzere planlarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konuda da daha detaylı ve güzel haberler paylaşabileceğiz.”

“1,2 milyon metrekare üzerinde akıllı ve temiz bina kuracağız”

Gürcan Karakaş, daha önce bir otomobilden fazlasını söz verdiklerini, şimdi de bir otomobil fabrikasından fazlasını yapmayı söz verdiklerini belirterek, “Çünkü otomobilimizin ekosisteminin ve beraberinde ihtiyaç duyduğu her türlü uçtan uca süreçleri yöneteceğimiz tesisin sadece bir fabrika olmaması gerekiyor.” dedi.

Karakaş, 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek 230 bin metrekarelik kapalı alanda hayata geçirilecek fabrikanın yılda 175 bin adet araç üretim kapasitesine sahip olacağını kaydederek, 4 bin 300 kişinin istihdam edileceğini anlattı.

Sıfır emisyonlu, temiz ve akıllı bir otomobilin ancak akıllı ve temiz bir tesisten çıkacağını dile getiren Karakaş, fabrikanın sahip olacağını teknolojik özelliklerinden bahsetti.

Karakaş, “Türkiye’nin değil Avrupa’nın en temiz tesisini burada kuracağız. Özellikle uçucu organik bileşen tabir ettiğimiz boyahane ağırlıkla çevre kirliliğini oluşturan cihazların Türkiye’nin yasal sınırının 9’da biri, Avrupa’nın 7’de biri olacak şekilde planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“18 ayda tamamlanacak”

Karakaş, fabrika inşaatının 18 ay gibi bir sürede tamamlanacağını belirterek, “Bu yıl içerisinde ekipmanların siparişine başlayacağız ve 2022’nin son çeyreğinde seri aracın banttan inişini hep beraber burada kutluyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kullanacakları ekipmanların tedarikçileri küresel anlamda birinciliğe taşıyacağını dile getiren Karakaş, Gemlik’in ismi dünyadaki benzer firmalarda olduğu gibi TOGG ile birlikte küresel anlamda öne çıkacağını sözlerine ekledi.

TOBB ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu: Türkiye’nin Otomobili yeni bir meydan okumadır

TOBB ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Stratejik ve ekonomik olarak yatırımımıza en uygun olan planlamaları yaptık. Planlarımız bazı istemeyenlere, oyun bozmaya çalışanlara rağmen tıkır tıkır işliyor.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğluyerli otomobilde 15 yılda 22 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirterek, “2032’ye kadar 1 milyon adet aracı üretip halkımıza sunmuş olacağız.” dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni‘nde yaptığı konuşmada, bugün Türkiye’nin yarım asırlık otomobil hayaline dev bir adım daha attıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil konusundaki çağrılarını anımsatan ve bu hayali gerçekleştirme görevini kendilerine verdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve Kök Grubu’nun bu vizyona inanarak zorlu yolculuğa çıktığını bildirdi.

Koronavirüse rağmen işlerini aksatmadan sürdürdüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, başarılı bir sınav verilen salgın süreci sonrası ekonomide de normalleşme adımlarını ardı ardına attıklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, bugün sürecin bir sonraki adımına geçtiklerini, Türkiye’yi Kovid-19 sonrası küresel ekonomide daha güçlü konumlandırabilmek için “şimdi yatırım zamanı” dediklerini anlattı.

Yatırımı Bursa-Gemlik’ten başlattıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Otomotiv dünyası kabuk değiştirirken, inşallah Türkiye de masada önemli bir oyuncu haline gelecek. İnşallah artık kazanan tarafa geçeceğiz. Çünkü bu 83 milyonun otomobili.” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yerli otomobilin sadece Türkiye’de üretilmekle kalmayacağını, markasının, patentinin ve tasarımının kendilerinin olacağını kaydederek, yeni ligde kendilerinin de yer alacağını vurguladı.

“Bir fabrikadan fazlasını inşa ediyoruz”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 15 yılda 22 milyar liralık yatırımla senede 175 bin adetlik kapasiteye ulaşacaklarını belirterek, “Allah’ın izniyle 2032’ye kadar 1 milyon adet aracı üretip halkımıza sunmuş olacağız.” dedi.

Yerli otomobilin Ar-Ge’si için bugüne kadar 700 milyon liranın üzerinde para harcandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, paydaşların 3 yıl içinde koyacakları 3,5 milyar liralık sermaye ile de bugünden Türkiye’nin en büyük ödenmiş sermayeli sanayi şirketlerinden birini müjdelemiş olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOGG ile başlattıkları bu yeni ortaklık kültürünün Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu birçok yatırımda da yeni bir model olacağını kaydederek, “Buraya ‘fabrikadan fazlasını’ inşa ediyoruz. Burası sadece bir üretim üssü değil, bir teknoloji üssü olacak. Dördüncü sanayi devriminin dijital dönüşümün en güzel örneklerini burada sergileyeceğiz. Dünya markası olmanın gereklerini bir bir yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Stratejik ve ekonomik olarak yatırımlarına en uygun olan planlamaları yaptıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Planlarımız bazı istemeyenlere, oyun bozmaya çalışanlara rağmen tıkır tıkır işliyor. Görevimiz Türkiye’nin Otomobili’ni yapmak, yerli ve milli olmak. Her Türk vatandaşının gurur duyacağı bir marka oluşturmak.” diye konuştu.

“Yerlilik oranı her geçen yıl artacak”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başlangıçta yüzde 51 yerli olarak piyasaya çıkacaklarını belirterek, “2025’te yüzde 68 yerlilik oranına çıkacağız. Ekonomik olarak uygun ve sürdürülebilir olduğu sürece bu rakamı daha da yukarılara çekeceğiz.” şeklinde konuştu.

Fabrikada 4 bin 300 kişiyi istihdam edeceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Burada hassas olduğumuz iki konu var: Birincisi kadın, ikincisi bölge halkının istihdamı. Kadın çalışan istihdamında yüzde 30’luk oranı aşmaya çalışacağız. Çalışan ihtiyacımızı olabildiğince bölgemizden, yani Gemlik ve çevre ilçelerden karşılayacağız. Çevreye zarar vermeden yeşil fabrika konsepti ile ilerliyoruz. TOGG’u geliştirip büyütürken Gemlik’i de geliştirip büyüteceğiz. Gemlik Zeytini’nin uluslararası coğrafi işaret alması konusunda sorumluluk üstlendik.”

“Türkiye’nin Otomobili yeni bir meydan okumadır”

Rifat Hisarcıklıoğlu, bu işe inandıklarını, ortaklarıyla birlikte taşın altına ellerini değil gövdelerini de koyduklarını belirterek, yollarının uzun ve zorlu olduğunu, kendilerinin başarısız olmasını isteyenlerin yüzünü kara çıkaracaklarını bildirdi.

“Türkiye’nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, dijital ekonomiye geçiştir.” diyen Hisarcıklıoğlu, bu inançla TOGG ortakları ve çalışanları olarak işlerinin başında olduklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, “Geçtiğimiz yıl sonunda araçlarımızı tanıttık, şimdi de üretim üssümüzün yapımına başlıyoruz. İnşallah planlarımızı bir bir yerine getirerek, 2022 sonunda da ilk aracımızı burada yine sizlerin huzurunda banttan indireceğiz.” dedi.

Bakan Varank: Otomobilimiz çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak.” dedi.

Bakan Varank, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı “Türkiye’nin Otomobili”nin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni’nde, yılların hayalinin Gemlik’te gerçeğe dönüşeceğini söyledi.

Türkiye’nin Otomobilinde önemli bir eşiği bugün geride bıraktıklarını vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

“Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak. Heyecanlı ama bir o kadar da gururluyuz. Türkiye ekonomisi geride bıraktığı 18 yıllık süreçte, sanayide, ihracatta ve inovasyonda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu atılımların hepsinin temelinde, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uygulanan politikalar ve başlatılan projeler var. Böylece bir yanda kalkınmada sınıf atlarken, diğer yanda milletimizin refahını çok daha ileri noktalara taşıdık. Türkiye, hemen hemen her sektörde üretim yapma kabiliyetine sahip. Planlı sanayileşmeye ev sahipliği yapan, yurdun dört bir yanına yayılmış üretim altyapılarımız var. Parlak ve yenilikçi fikirleri yeşerten, sıfırdan kurduğumuz Ar-Ge Merkezleri ve teknoparklarımız var. İşte bu kurulu altyapılar sayesinde dünya standartlarında bir yoğun bakım solunum cihazının seri üretimini, hem de salgın döneminde, rekor sürede gerçekleştirebildik. Aşı ve ilaç alanındaki çalışmalarımızla, dünyada takip edilen bir ülke haline geldik. Savunma sanayindeki yüksek teknolojili ürünlerimizle, güçlü bir küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerliyoruz. Raylı sistemlerde büyük atılımların eşiğindeyiz. Elbette bunlarla yetinmek niyetinde değiliz. Hedefimiz, yüksek teknoloji üreten, hatta teknolojiye yön veren öncü ülkelerden birisi olmak.”

“Türkiye’nin otomobilini dünyaya tanıttık”

Bakan Varank, Türkiye’nin Otomobili’nin otomotiv endüstrisini, gelecek çağa hazırlamak için üzerinde titizlikle durdukları son derece kritik bir proje olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve milletin talebinin hayalden öteye geçip gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Varank, “İşi sahiplenip, neticelendirecek babayiğitler aradınız. Sizin himayenizde aralık ayında, Türkiye’nin Otomobili’ni dünyaya tanıttık. Tanıtımdan sonra Girişim Grubu, çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Ekip genişletildi, Avrupa Birliği ve Çin’de tasarımlar tescillendi. Tedarikçi seçimlerinin de büyük bölümü tamamlandı. Burada bizleri heyecanlandıran bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. TOGG’un tedarikçileri arasında, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, start-up’lar var. Bu firmalar farklı düşünüyor, yeni ve özgün işlere imza atıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Farklı düşünen ve özgün işler yapanlara örnekler vermek istediğini belirten Varank, şunları kaydetti:

“Ben yüksek müsaadelerinizle birkaç kısa örnek vermek istiyorum. Bunlardan birisi Ankara’dan, ODTÜ Teknokent’ten çıkmış bir erken aşama girişim. Bu gençler otomobilimizin kameralarını üretecek. Kendilerini yakın zamanda ziyaret ettim. Kamera konusunda belli bir deneyim kazanmış bu firma, elektronik ve yazılım kabiliyetlerini, şimdilerde otomobil kamerası geliştirmeye odaklamış durumda. Projelerini TOGG’un teknik ekibine anlatıp bu işi başarabileceklerine herkesi ikna ettiler. Tabi bu firmanın bir özelliği daha var; söyleyince inşallah iş bozulmaz. Bu gencecik girişim yakında İsrail’e 2 bin kamera satacak. Bir diğer tedarikçi Almanya’da yaşayan bir Türk girişimcinin kurduğu start-up. Akıllı yaşam teknolojileri alanında çalışan bu firma; otomobilin şehirle, yolla ve şarj istasyonlarıyla iletişimini sağlayan altyapıyı geliştiriyor. Çok daha basit bir ifadeyle, bu teknolojiyi kullandığınızda otomobiliniz, ağa bağlanan her şeyle konuşabilir hale geliyor. Vereceğim son örnek de oldukça dikkat çekici. Bu tedarikçimiz, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Böylece navigasyon sisteminin adeta gözünüzün önünde canlanmasını sağlıyor. Bakınız bu girişim ülkemizde kurulmasına rağmen, Türkiye’de kendine pazar bulamadığı için ABD’ye yerleşmiş.”

“Milli bir otomobil yapmak çok kıymetli”

Türkiye’nin Otomobili Projesi’nin bir araba üretmenin çok daha ötesinde olduğunu belirten Bakan Varank, şöyle devam etti:

“Burada şunu açıkça görebiliyoruz. Yenilikçi ve peşinden koşulan işlere imza atmak için illa ki büyük paralara ihtiyaç yok. Entelektüel sermayeniz güçlüyse, kapılar ardına kadar size açılabiliyor. İşte biz Türkiye’nin Otomobili’yle, sektörde küresel bir marka oluşturmanın yanında, bu işe katkı sunan tedarikçilerimizin de marka olmasının önünü açıyoruz. Milli bir otomobil yapmak, işte bu yüzden çok önemli, bu yüzden çok kıymetli. Fikri ve sınai hakları size ait olmayan bir üründe, istediğiniz tedarikçiyle çalışamazsınız. Yurt dışındaki merkezden izin almadan, tek bir adım dahi atamazsınız. Türkiye’nin Otomobiliyle mevcut tedarikçileri güçlendirmenin yanında, oyuna yetenekli ve kabiliyetli yeni oyuncular katacağız. Bu oyuncuları, küresel rekabete hazırlayacağız. Böylece ekosistemi, özgün bakış açımızla ve Türk imzasıyla temelden inşa edeceğiz.”

Varank, sektörle sıkı işbirliği içinde hazırladıkları “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nda bahsettiği konuları detaylı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yakın zamanda yol haritamızı da kamuoyuyla paylaşarak, Türkiye’yi geleceğe hazırlayacak bu planı uygulamaya başlayacağız. Bu işe liderlik eden, her daim bizleri cesaretlendiren Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Hazine ve Maliye, Milli Savunma, Ulaştırma ve Altyapı, Tarım ve Orman , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm bakan arkadaşlarıma ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Bursa’da, bize her türlü katkıyı sağlayan yereldeki yöneticilerimize, milletvekillerimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ülkemize bu gururu yaşatan Girişim Grubunu ve CEO’muz liderliğindeki tüm ekibi tebrik ediyorum.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fabrikayı şekillendirmek için yola çıktıklarını belirterek, Türkiye’nin Otomobili’nin Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

2030 yılına kadar 1 milyon araç üretilmesi hedefleniyor

TOGG tesisi 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine kurulacak. 18 ayda tamamlanması planlanan projede, 2021 yılı içinde hat montajlarına başlanması hedefleniyor.

Tesiste 2023 yılına kadar kademeli olarak 4 bin 300 kişinin istihdam edilmesi planlanırken, TOGG’un “Mobilite Ekosistemi” kurulması hedefinin en önemli ayaklarından birisi olacak. 2022 sonunda seri üretim ilk aracını banttan indirmesinin ardından 2030 yılına kadar, fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait 5 farklı modelden toplam 1 milyon aracı dünya otomotiv piyasayla buluşturulması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir