Trablus’ta, ağırlaÅŸan yaÅŸam ÅŸartları ve Hafter’in petrol blokajı protesto edildi

Trablus'ta, ağırlaşan yaşam şartları ve Hafter'in petrol blokajı protesto edildi
Libya’nın baÅŸkenti Trablus’ta toplanan yüzlerce kiÅŸi, ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in petrole uyguladığı blokajı ve kamu hizmetlerindeki kesintiler nedeniyle ağırlaÅŸan yaÅŸam ÅŸartlarını protesto etti.
Libya bayraklarıyla baÅŸkent Trablus‘un Åžehitler Meydanı’nda toplanan kalabalık, Libya ordusunun Hafter milislerine karşı yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu‘nu destekleyen sloganlar attı.
Hafter’in Nisan 2019’da Trablus’a baÅŸlattığı ve 14 ay süren saldırıları kınayan göstericiler, Hafter yanlısı grupların yaklaşık 8 aydır ülke petrolüne uyguladığı blokajı kaldırmasını istedi.
Göstericiler, “Katil Hafter oyunun dışında tutulmalıdır”, “Trablus kırmızı çizgimizdir”, “Petrol tesisleri açılsın”, “Elektrik sorunu çözülsün”, “Hafter yanlılarına geçit yok”, “MeÅŸru hükümete evet” ve Öfke Volkanı Operasyonunu kastederek “Volkan henüz sönmedi” yazılı dövizler taşıdı.
Önceki gün Trablus’ta yapılan gösterilerdeki ÅŸiddet eylemleri ve provokasyonları da kınayan göstericiler, askeri vesayete karşı BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) nezdinde meÅŸru hükümete ve Libya devrimine desteklerini gösterdi.
MeÅŸru taleplere destek, askeri vesayete tepki
Meydandaki göstericiler, ülkede giderek ağırlaşan yaşam şartlarının iyileştirilmesi için hükümete çağrı yaparak, anayasanın değiştirilmesi, hükümetin bakanlıklarda reform yapmasını ve yolsuzluğa karışan devlet görevlilerinden hesap sorulmasını istedi.
Trabluslu kadın gösterici İntisar Racihi (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, buraya gelme amacını şöyle anlattı:
“Biz burada elektrik, su ve maaÅŸ gibi meÅŸru taleplerimiz için toplandık. Ancak diÄŸer yapılan protestolardaki gibi yakıp yıkarak deÄŸil. Herhangi bir ÅŸahsiyeti deÄŸil meÅŸru yönetimi destekliyoruz. 2011’den beri bu haklarımız için meydanlardayız. Ancak (devrik diktatör Muammer Kaddafi’nin oÄŸlu) Seyf’i ve Hafter’i isteyenlere karşı canımız pahasına ‘hayır’ diyoruz. Bu artık imkansızdır.”
Türkiye’nin Libya hükümetine verdiÄŸi destekten de övgüyle söz eden Racihi, şöyle devam etti:
“Türkiye kahramanca bir rol oynadı ve Libya’nın yanında yer aldı. Türkiye siyasi, askeri ve bilimsel geliÅŸmiÅŸliÄŸe sahip medeni bir ülke. Türkiye buraya Libya’yı sömürmek için deÄŸil, Libya halkını zalime karşı korumak için geldi. Bu zalim (Hafter) evleri yaktı, sivil yerleÅŸimlere mayınlar döşedi. Bu yüzden Türkiye’ye çok selam ediyoruz.”
“ABD ‘dur’ deseydi Hafter dururdu”
Hafter’e baÄŸlı milislerin petrol tesis ve limanlarını kapatmasına tepkisini dile getiren Libyalı aktivist İsam Zubeyr (59) de ABD’nin ve batılı güçlerin bu konuda Hafter’e gerçek bir tepki göstermediklerini aktardı.
Libya petrolünün, “ABD ve sömürgeci güçlerin elinde bir oyuncak” olduÄŸunu söyleyen Zubeyr, bu güçlerin Libya politikası hakkında şöyle konuÅŸtu:
“Bu güçler baÅŸkent Trablus’a saldırılar yapılırken neredeydi? Petrol sahaları kapatılırken neredeydi? Åžimdi ise insanlıktan ve Libya halkının geçim kaynağından söz ediyorlar. ABD yönetimi ve ABD’nin Libya BüyükelçiliÄŸinin son birkaç haftadır petrol hakkında yaptığı açıklamalardan hiçbir yaptırım çıkmadı, Hafter’in durması için güçlü bir tepki koymadı. ‘Dur’ deseydi Hafter dururdu. Çünkü o Allah’tan deÄŸil Amerika’dan korkar. Zaten (Hafter) ABD vatandaşı. ABD, ülkedeki çekiÅŸmenin devam etmesini, Türkiye ile Libya arasındaki dayanışmanın da devam etmemesini istiyor.”
Trablus’ta ağırlaÅŸan yaÅŸam ÅŸartları ve protestolar
Trablus’un Åžehitler Meydanı’nda pazar günü toplanan yüzlerce kiÅŸi, elektrik ve su kesintileri, kötü ekonomik koÅŸullar ve devlet kurumlarındaki yolsuzluÄŸa tepki göstermek için barışçıl gösteriler düzenlemiÅŸ, bazı grupların çevredeki araçlara zarar vermesi üzerine güvenlik güçleri göstericileri dağıtırken, protestoculara ateÅŸ açılmıştı.
Açılan ateÅŸ sonucu bir kiÅŸinin yaralandığı açıklayan Libya İçiÅŸleri Bakanlığı, göstericilere ateÅŸ açanların güvenlik güçlerine “sızdırılmış” kiÅŸiler olduÄŸunu ve bunların tespit edilerek hakkında soruÅŸturma baÅŸlatıldığını duyurmuÅŸtu.
Trablus baÅŸta olmak üzere Libya’nın tüm ÅŸehirlerinde halk, günlük 20 saate varan elektrik kesintileri, uzun yakıt kuyrukları ve yaÅŸanan iç göçle birlikte artan hayat pahalılığı gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen sorunlarla boÄŸuÅŸuyor.
Ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru güçlerin lideri Halife Hafter, Nisan 2019’da milislerine Trablus’a saldırı emri vermiÅŸ, 14 ay süren saldırılarda ülkeyi ÅŸiddet sarmalına sürüklemiÅŸti.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler nezdinde meÅŸru Libya hükümetinin gelirlerini kesmek için Hafter yanlısı grupların Libya’nın doÄŸusundaki petrol tesislerini 18 Ocak’tan bu yana kapalı tutması sonucu ülke ekonomisi 8 milyar dolardan fazla zarara uÄŸradı.
Kaynak: AA