Türkiye F-35 programındaki haklarını korumak için ABD’de giriÅŸimlerde bulunacak
CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı iÅŸtiraki SSTEK, Türkiye’nin F-35 savaÅŸ uçağı programındaki haklarını korumaya yönelik giriÅŸimler için uluslararası hukuk ÅŸirketiyle danışmanlık anlaÅŸması yaptı.
CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı iÅŸtiraklerinden SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri AÅž, Türkiye’nin F-35 savaÅŸ uçağı programındaki haklarını korumak amacıyla ABD‘de yapacağı giriÅŸimlere yönelik stratejik ve hukuki danışmanlık hizmeti almak için uluslararası hukuk ÅŸirketi Arnold&Porter ile anlaÅŸma imzaladı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, uluslararası hukuk ÅŸirketi Arnold&Porter ile SSTEK arasında yapılan anlaÅŸma, Türkiye’nin F-35 savaÅŸ uçağı programında kalmasını saÄŸlamaktan ziyade, bugüne kadar doÄŸan haklarının aranmasına yönelik hukuki danışmanlık hizmetlerini kapsıyor.
Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir, konuya iliÅŸkin daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını “tek taraflı ve hukuksuz” olarak nitelemiÅŸ ve ülkenin haklarının korunması konusunda her türlü adımın atılacağını belirtmiÅŸti.
Türkiye’nin program dışında bırakılmasıyla resmi olarak teslimatı yapılan uçaklar fiilen verilmedi ve bunların bedelleri de geri ödenmedi. AnlaÅŸma, bu kapsamda “Türkiye’nin hukuki haklarının peÅŸinde olacağı” söylemi doÄŸrultusundaki giriÅŸimlerin bir parçası olarak hayata geçirildi.
Türkiye’nin programa dönmesi veya dışında kalması ise bu giriÅŸimden bağımsız deÄŸerlendirme ve kararlara baÄŸlı olarak ÅŸekillenecek.
SSTEK, savunma, havacılık, uzay ve anayurt güvenliği alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla kuruldu. Bu çerçevede şirket, mevcut kamu ve özel sektör firmalarıyla koordineli çalışarak, Türk savunma sanayisinin teknoloji, ürün, hizmet, kabiliyet ve kapasitesinin artırılmasını hedefliyor.
Kaynak: AA