Türkiye uzayın kapısını böyle açtı

Türkiye uzayın kapısını böyle açtı

Türkiye uzayın kapısını böyle açtı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu.

Savunma sanayisinde son dönemde önemli başarılara imza atan Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında elde edilen teknolojik kazanımlarla uzayın yolunu açtı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu.

CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı İsmail Demir’in “Türkiye uzayı gördü” sözleriyle ilk müjdeyi verdiÄŸi geliÅŸme, ROKETSAN Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler AraÅŸtırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde gün yüzüne çıktı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli sonda roketi ile uzaydan elde edilen görüntüleri kamuoyuyla paylaÅŸtı.

Bu geliÅŸmeye uzanan yol, 2012 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararla Türkiye’nin uzaya bağımsız eriÅŸmesi konusunda düğmeye basılmasıyla açıldı ve bu alanda çalışmalara baÅŸlandı.

Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler AraÅŸtırma Merkezinin kurulması görevi CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı (SSB) tarafından ROKETSAN’a verildi.

Türkiye’nin uzaya bağımsız eriÅŸiminin saÄŸlanması amacıyla 2018’de SSB ile ROKETSAN arasında Mikro Uydu Fırlatma Sistemi GeliÅŸtirme Projesi (MUFS) imzalandı. Projenin 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Projeyle 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilecek.

Dünyada sayılı ülkenin sahip olduÄŸu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneÄŸine kavuÅŸulmasını saÄŸlayacak proje kapsamında, yerli uydu uzaya fırlatıldığında hem savaÅŸ hem barış zamanında Türkiye’ye güvenli bilgi akışı saÄŸlayacak.

Tarımdan savaş istihbaratına kadar her alanda ülkenin geleceğine katkı sağlayacak uydu, anlık bilgi ve koordinatlarla askerin işini kolaylaştıracak.

Uzaya 1 yıl erken ulaşıldı

Halihazırda projeye ilişkin test çalışmaları başarıyla devam ediyor. Uzaya erişim için gerekli onlarca teknoloji geliştirme projesi, üniversiteler, paydaş milli firmalar ve enstitülerle birlikte yürütülüyor.

ROKETSAN, 3 yılda 24 farklı teknolojiyi kendi mühendislik gücüyle yerli paydaşlarla geliştirdi.

BaÅŸarılı test sonuçlarının arkasında ROKETSAN’daki 1000’e yakın uzman ve teknisyenin 1 milyon saati aÅŸan alın teri bulunuyor.

4 yılda uzaya erişme hedefine bir sene erken ulaşılırken 3 yıllık çalışma sonunda Türkiye tamamen kendi geliştirdiği teknolojilerle uzaya ilk adımını atmış oldu.

MUFS Projesi kapsamında milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli sonda roketi 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu.

Roket katı yakıt teknolojisiyle gönderildi. Bundan sonra hem katı hem de sıvı yakıtla test aşamasına geçilecek.

Bu kapsamda, milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlanacak. Hibrit yakıtlı roket motorları geliştirme faaliyetleri de devam ediyor.

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütülen tüm bu çalışmalar Türkiye’nin “uzay sınırını aÅŸmasını” ve “uzay ligine” girmesini saÄŸladı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir