Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı Dünya’ya döndü

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Dünya'ya döndü

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Dünya'ya döndü

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü Florida açıklarında okyanusa indi.

Axiom Space, aralarında Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüş sürecini canlı yayınlanıyor.

Axiom Space, Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 mürettebatının, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) Dünya’ya dönüş sürecini canlı olarak yayınladı.

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon kapsülü Florida açıklarında okyanusa indi

Ax-3 ekibini taşıyan SpaceX’e ait Dragon kapsülü, Florida açıklarında okyanusa indi.

Kapsül yer ekibi tarafından gemiye alındı. Ardından Ax-3 ekibi Dragon kapsülünden çıkarıldı.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dünyaya dönüş yolculuğu

Uzay aracı başarıyla fırlatılmıştı

Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49’da (TSİ 19 Ocak 00.49) NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmıştı.

Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmıştı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Dünya’ya dönüşünün ardından bir hafta gözlem altında tutulacak

TÜBİTAK UZAY Proje Yöneticisi Ataş, Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşüne ilişkin süreci değerlendirerek, “Astronotların standart olarak bir hafta gözlem altında tutulması ve adaptasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor.” dedi.Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Dünya'ya dönüşünün ardından bir hafta gözlem altında tutulacak

Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) Dünya’ya iniş yolculuğu, Türkiye Uzay Ajansı’nda (TUA) TÜBİTAK UZAY Grup Lideri Sadık Murat Yüksel moderatörlüğünde, Astronot Tuva Cihangir Atasever ve TÜBİTAK UZAY Kıdemli Başuzmanı Can Bayraktar’ın katılımıyla düzenlenen programda canlı yayınlandı.

Program süresince, Gaziantep, Konya ve Antalya’daki bilim merkezleri ile Bursa’daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ne (GUHEM) canlı bağlantılar gerçekleştirilerek gençlerin de sürece ortak olması sağlandı.

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon kapsülü Florida açıklarında okyanusa indi

Ax-3 mürettebatının Dünya’ya iniş sürecini ABD’deki Axiom Space’in kontrol merkezinden takip eden TÜBİTAK UZAY Proje Yöneticisi Ataş da canlı bağlantıyla katıldığı programda, Gezeravcı ailesinin de inişi bölgeden takip ettiğini belirtti.

Ataş, suya inişten sonra hücum botlarla ilk ekibin astronotlara ulaştığına işaret ederek, “Gemiye alınmalarının ardından doktorlar kapsüllerin kapılarından birini açacak ve içeri girip astronotların durumunu kontrol edecek. Onları tek tek kapsülden çıkaracaklar. Astronotlar, kurtarma gemisi içerisinde bulunan kontrol odasına alınacak, ilk kontroller orada gerçekleşecek. İlk etapta su ve yemek ihtiyaçları karşılanacak. Uzay kıyafetlerini değiştirecekler, ardından gemiye inen helikopter vasıtasıyla yakındaki havaalanına geçecekler, sonra hemen Houston’a hareket edecekler. Suya indikten Houston’a kadar geçecek süre 5-6 saati bulacak. Astronotların standart olarak bir hafta gözlem altında tutulması ve adaptasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor.” diye konuştu.

Astronot Atasever de gençlerin ilgisinin tarifi güç bir onur ve mutluluk olduğunu dile getirerek, “Bu süreci gençlerle paylaşmak inanılmaz bir mutluluk. Gençler o kadar ilgili, meraklı ve anlamak istiyorlar ki onlardaki heyecanı görmek gerçekten bahtiyarlık sebebi.” dedi.

Tarihinde ilk kez ISS’te Türkçe konuşulduğuna dikkati çeken Atasever, bu durumun paradigma değişikliğine sebep olacağını ve gençlerin de buna sahip çıkmasını umduğunu söyledi.

“Ay’a da Türkiye’nin adını yazdırmayı planlıyoruz”

TÜBİTAK UZAY Grup Lideri Yüksel de Gezeravcı’nın hilali ve yıldızı ait olduğu yere götürdüğünü belirterek, “Türkçe uzaydaydı. Bu da ayrı bir sevinç kaynağı. Hayatın her alanında olduğu gibi uzay teknolojilerini de kapsayabiliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk gençlerinin rol modellerinin artık astronotlar olacağının altını çizen Yüksel, astronotların hayatlarının da tıpkı hayran olunan futbolcular gibi ezberleneceğini umduğunu aktardı.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dünyaya dönüş yolculuğu

TÜBİTAK UZAY Kıdemli Başuzmanı Bayraktar da fırlatmadan itibaren uzayda geçen süreçte çok büyük heyecan duyduklarını ve gençlerin heyecanını gözlerinden okuduklarını anlattı. Milli Uzay Programı kapsamındaki diğer hedeflere de işaret eden Bayraktar, “Önce Ay’a sert iniş, daha sonra yumuşak inişle Ay’a da yine Türkiye’nin adını yazdırmayı planlıyoruz.” dedi.

Bakan Kacır: Türkiye, gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açmıştır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşüne ilişkin, “Türkiye, Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açmıştır.” dedi.

Bakan Kacır: Türkiye, gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açmıştır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşüne ilişkin, “Türkiye, Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açmıştır.” dedi.

Kacır, Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni öncesi gazetecilere Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşüne ilişkin açıklamada bulundu.

Türkiye’de bugün tarihi bir ana şahitlik yapıldığını dile getiren Kacır, Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştiren Gezeravcı’nın 21 gün sonra Dünya’ya dönüş yaptığını söyledi.

Gezeravcı’nın Dünya’dan uluslararası uzay istasyonuna yaklaşık 36 saatte eriştiğini anımsatan Kacır, dönüş yolunda da 47 saatten fazla zaman geçirdiğini belirtti.

Alper Gezeravcı’nın Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi de gerçekleştirdiğini aktaran Kacır, şunları söyledi:

“Bu deneyler biyoloji, genetik tıp, malzeme, malzeme birimi gibi alanlarda bilim insanlarımızın hazırladığı ve literatüre önemli katkılar sağlayacağını ümit ettiğimiz hem Türkiye’deki uzay çalışmalarımıza hem de küresel düzeyde uzay bilimi ve teknolojilerine ilişkin çabalara önemli kazanımlar getireceğini ümit ettiğimiz çalışmalar. Bu çalışmaları çok daha ileri noktalara taşımayı amaçlıyoruz. Türkiye, Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açmıştır. Türkiye’de bu misyon çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmiş, çok yakından takip edilmiştir. Böylelikle Türkiye’nin bir bilim toplumuna dönüşmesi sürecinde de çok önemli kazanımlar elde edilmiştir.”

Bakan Kacır, bu tarihi olayın Türk çocuklarının, Türk gençlerinin gelecekte gerçekleştirecekleri bilimsel çalışmalar için şimdiden muazzam bir ilham kaynağına dönüştüğünü vurguladı.

Gezeravcı’yı tebrik eden Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendisi büyük bir öz güven ve cesaretle, kararlılıkla gerçekleştirdiği bu misyon boyunca aslında hem ülkesini ne kadar sevdiğini hem de ülkesinin yetiştirdiği bir vatan evladı olarak hazırlıklarını en iyi şekilde gerçekleştirmek ve nihayetinde orada da titizlikle bilimsel çalışmaları sürdürmek yoluyla bu misyon için en doğru isim olduğunu bir kez daha her birimize göstermiş oldu. Nice Alper Gezeravcıları inşallah önümüzdeki dönemde yetiştirecek ve uzaya göndereceğiz.”

Türkiye’nin her alanda iddialı çalışmalar yaptığını belirten Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’ni, tam bağımsız Türkiye’yi inşa etmek, yüksek teknolojileri rekabetçi şekilde geliştirebilen ve dünyada sunabilen bir ülke olma yolunda sürdürdüklerini kaydetti.

“İddialı projelere devam edeceğiz”

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında en önemli çalışma alanlarından biri olan Milli Uzay Programı projelerini adım adım gerçekleştirmeye devam ettiklerini dile getiren Kacır, şunları kaydetti:

“Türkiye’yi milli imkanlarla geliştirdiğimiz bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi ile inşallah Milli Uzay Programı kapsamında tanıştırıyor olacağız. Ay misyonumuzu milli hibrit etki sistemi ile gerçekleştirerek bu kez 380 bin kilometre ötedeki Ay’a inşallah erişeceğiz. Türkiye’yi uzay sanayinde de gelişme kaydeden bir ülke yapabilmek adına önümüzdeki dönemde Ankara’da bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kuracağız. Bu alanda çalışan araştırma geliştirme inovasyon yapan Türk özel sektör inisiyatiflerinin önünü açacağız. Bütün bunlar Türkiye’ye hem yıllık 600 milyar doları aşan uzay ekonomisinden daha fazla pay alma sonucu getirecek hem de böylesine sofistike teknolojilerde kabiliyet kazanmış bir Türkiye’nin aslında kalkınma yolculuğunda hızlanmasını da beraberinde getirecek.”

Kacır, milletin desteğiyle iddialı projeler yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Kendilerine destekte bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk milletine teşekkür eden Kacır, Türk gençlerinin, çocuklarının hayallerindeki her türlü sınırı ortadan kaldırabilecek, ufuklarını gökyüzünün sınırlarının ötesine taşıyacak işlere imza atmaya devam edeceklerini ifade etti.

Bakan Kacır: Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonu tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşünü belirterek, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonu tamamlandı.” ifadesini kullandı.

Bakan Kacır: Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonu tamamlandı

​​​​​​​Bakan Kacır, sosyal medya hesabı X’ten, Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşüne ilişkin paylaşım yaptı.

Gezeravcı’nın, görevi boyunca Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi gerçekleştirdiğine işaret eden Kacır, “Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidişte 36 saat, dönüşte 47 saat olmak üzere 83 saat Dragon kapsülünde Ax-3 mürettebatıyla birlikteydi. Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonu tamamlandı. Bu misyon, Türk çocukları için ilham kaynağı olarak tarihe kaydedildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir