Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaÅŸananlar

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar

Türkiye’de son 24 saatte 225 bin 511 Kovid-19 testi yapıldı, 32 bin 404 kiÅŸinin testi pozitif çıktı, 154 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı.

Buna göre, son 24 saatte 225 bin 511 Kovid-19 testi yapıldı, 32 bin 404 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 154 kişi yaşamını yitirdi.

Son 24 saatte 18 bin 15 kiÅŸinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileÅŸen sayısı 2 milyon 975 bin 108’e yükseldi.

Test sayısı 38 milyon 102 bin 747’e ulaÅŸtı. Vaka sayısı 3 milyon 240 bin 577, vefat sayısı 31 bin 230, ağır hasta sayısı 1998 oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısıtlamaları açıkladı

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Çok yüksek riskli grubu teÅŸkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde 80’ini teÅŸkil eden 58 ÅŸehre ulaÅŸmıştır.” dedi.

Erdoğan, alınan kararlara ilişkin şunları kaydetti:

“Bu mübarek ay (Ramazan ayı) boyunca ülke genelinde hafta sonları sokaÄŸa çıkma sınırlaması uygulayacağız. Sadece ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi iÅŸletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracaktır. Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleÅŸtirilemeyecektir. Türkiye’nin tamamında sokaÄŸa çıkma sınırlaması akÅŸam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecektir. Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokaÄŸa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir. Lokanta ve kafe gibi iÅŸletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde 50 kapasite ve belirlenen diÄŸer kurallara uygun ÅŸekilde çalışabilecektir. Çok yüksek riskli grubu teÅŸkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde 80’ini teÅŸkil eden 58 ÅŸehre ulaÅŸmıştır. Nisan ve mayıs aylarında normalleÅŸme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteÄŸinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kiÅŸi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız.”

Düşük riskli kategoride yer alan tek il Şırnak oldu

İllerin Kovid-19 değerlendirme kriterlerine göre gruplandırıldığı risk haritasında 58 il çok yüksek riskli (kırmızı), 12 il yüksek riskli (turuncu), 10 il orta riskli (sarı), 1 il ise düşük riskli (mavi) kategoride yer aldı.

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter’dan paylaÅŸtığı ve “covid19.saglik.gov.tr” adresinden de yayımlanan 20-26 Mart tarihlerini kapsayan Türkiye Kovid-19 risk haritasında, ülke genelinde düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu.

Orta riskli (sarı) 10 il Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak olarak belirlendi.

Yüksek riskli (turuncu) 12 il arasında Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli ile Manisa yer aldı.

Çok yüksek riskli (kırmızı) kategorideki 58 il ise şunlar oldu:

“IÄŸdır, Ardahan, Artvin, Rize, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Sivas, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Çankırı, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Ä°stanbul, Yalova, Kırklareli, TekirdaÄŸ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Bilecik, EskiÅŸehir, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, NevÅŸehir, Kayseri, Malatya, Elazığ, NiÄŸde, Aksaray, Konya, Karaman, Mersin, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Erzincan, Antalya, MuÄŸla, Aydın, Ä°zmir, Isparta.”

Daha önce açıklanan haritada yüksek riskli (turuncu) kategoride bulunan İstanbul ve İzmir ile orta riskli (sarı) kategorideki Ankara, güncellenen haritada çok yüksek riskli (kırmızı) grupta yer aldı.

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından, “Virüs gücünü kaybetmiÅŸ deÄŸil. Bu haritayı maviye çevirmek elimizde.” açıklamasında bulundu.

Eğitimde il bazlı karar alınacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde yerinde karar uygulaması kapsamında 1 Mart 2021 Pazartesi günü kamuoyu ile paylaşılan kriterler doğrultusunda, yüz yüze ve uzaktan eğitim faaliyetlerine il bazlı alınacak kararlar ile devam edileceğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığının genelgesi

İçiÅŸleri Bakanlığı, valiliklere Kovid-19 tedbirleri kapsamında “Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi” konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre, Kovid-19 bakımından düşük ve orta riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacak.

Kovid-19 bakımından yüksek riskli illerde kısıtlamalar cuma 21.00-cumartesi 05.00, cumartesi 21.00-pazartesi 05.00 arasında uygulanacak.

Kovid-19 bakımından çok yüksek riskli illerde cuma 21.00’de baÅŸlayıp pazartesi 05.00’te bitecek ÅŸekilde sokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bu hafta sonu (3-4 Nisan) için önceden tarih alınmış nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar kısıtlamadan muaf tutulacak.

60 yaş üzeri ve eşleri ile risk grubundaki bazı hastalar için aşılama süreci başladı

Türkiye’de Kovid-19 salgınında toplumsal bağışıklama kapsamında uygulanan aşı programına göre 60 yaÅŸ üzeri ve eÅŸleri ile risk grubundaki bazı hastalar için aşılama süreci baÅŸladı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Beşiktaş Kulübü, A Milli Futbol Takımı kampında bulunan siyah-beyazlı iki futbolcunun Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube Başkanı Tahir Altıkulaçoğlu, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından salgında iş yeri kapanan esnafa 2 bin lira destek verildi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Gürsel Baran ve Ankara Sanayi Odası (ASO) BaÅŸkanı Nurettin Özdebir, 31 Mart’ta sona erecek kısa çalışma ödeneÄŸi desteÄŸinin devam etmesini istedi.

Eskişehir Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarında Kovid-19 test sonuçlarının sisteme yanlış girilmesiyle ilgili inceleme başlatıldı.

Kovid-19 tedbirlerine uymadıkları gerekçesiyle Kocaeli’de 550, Erzincan’da 34, MuÄŸla’da 37, Kırıkkale’de 24, Malatya’da 11, Åžanlıurfa’da 98, Samsun’da 185, Trabzon’da 333, Antalya’da 402, Edirne’de 106, Denizli’de 21 kiÅŸi hakkında iÅŸlem yapıldı.

Tokat’ın Başçiftlik ve Van’ın Gürpınar ilçesinde birer mahallede, Çorum ve Çankırı’da birer köyde karantina uygulamasına geçildi.

Adıyaman’da koronavirüs tedbirleri kapsamında son 3 günde 198 evde karantina uygulaması baÅŸlatıldığı açıklandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir