TUSAŞ Kahramankazan yerleşkesine terör saldırısı

TUSAŞ Kahramankazan yerleşkesine terör saldırısı

TUSAŞ Kahramankazan yerleşkesine terör saldırısı

İçiÅŸleri Bakanı Yerlikaya, TUSAÅž’a yönelik terör saldırıda ÅŸehit sayısının 5 olduÄŸunu, 22 kiÅŸinin de yaralandığını belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketinin (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen terör saldırısında 5 kişinin şehit olduğunu, 22 kişinin yaralandığını bildirdi.

Yerlikaya, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Bilkent Şehir Hastanesinde, terör saldırısında yaralanan vatandaşları ziyaret etti.

Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yerlikaya, saldırının saat 15.26’da gerçekleÅŸtirildiÄŸini ve derhal jandarma ile emniyet birimlerinin olay yerine intikal ettiÄŸini belirtti.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Yerlikaya, saldırıda yaralanan 7 kiÅŸinin bu hastanede bulunduÄŸunu belirterek, yaralıların 4’ü ile görüştüklerini ve durumlarının iyi olduÄŸunu söyledi.

Bilkent Åžehir Hastanesindeki doktorlara özenli çalışmaları için teÅŸekkür eden Yerlikaya, “Maalesef ÅŸehit sayımız 5 oldu. Toplam yaralı sayımız 22. 7 yaralımız burada yatıyor, 1 hastamız taburcu oldu, 2’si de taburcu olmak üzere, dolayısıyla 19 yaralımızın tedavisi süreçleri hastanelerde devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, 19 yaralıdan 2’sinin durumunun ağır olduÄŸu, 1’inin Bilkent Åžehir Hastanesi, diÄŸerinin Etlik Hastanesinde tedavi gördüğü bilgisini paylaÅŸarak, Etlik’e de giderek ziyarette bulunacaklarını bildirdi.

Yaralılara geçmiÅŸ olsun dileklerinde bulunan Yerlikaya, “Rabbim onları ailelerine, teÅŸkilatımıza, aziz milletimize bağışlasın. Hekimlerimize, başından beri büyük bir hassasiyet gösteren valimize ve il saÄŸlık müdürümüze teÅŸekkür ediyorum.” diye konuÅŸtu.

TUSAÅž’ın önündeki açıklamalarında biri kadın 2 teröristin ölü ele geçirildiÄŸi bilgisini verdiÄŸini anımsatan Yerlikaya, “Kimlik çalışmaları, parmak izi ile ilgili tespit süreci devam ediyor. Bunlar belli olur olmaz kimliklerini ve hangi terör örgütünün yaptığı gibi bilgileri bizler vereceÄŸiz.” dedi.

Bakan Yerlikaya, şöyle devam etti:

“Savunma Bakanı’mızın açıklamalarını da iÅŸittik. Biz başından beri bu eylemin oluÅŸ stili, oradaki izlemiÅŸ olduÄŸumuz görüntüler büyük ihtimalle PKK’nın yaptığı ile ilgili. DeÄŸerlendirmemiz bu ama kimlik tespitlerinin netleÅŸmesi ve diÄŸer delillerin netleÅŸmesi ile birlikte bunları tekraren sizlerle paylaÅŸacağız. Alçak, hain terör örgütünü lanetliyoruz, terörün bir insanlık suçu olduÄŸunu her fırsatta söylüyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye ideali ile Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın liderliÄŸinde biz terörün nefesini kesmek onların en sonuncusunu da etkisiz hale getirmekte kararlı olduÄŸumuzu bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum. Ankara’mıza, bütün aziz milletimize geçmiÅŸ olsun dileklerimizi iletiyorum. Tekrar tedavi sürecinde olan bütün yaralılarımıza da Cenabıallah’tan acil ÅŸifalar diliyorum, ÅŸehitlerimizin mekanı cennet olsun diyorum, ruhları ÅŸad olsun diyorum, tüm yakınlarına teÅŸkilatına, çalışanlarına, mesai arkadaÅŸlarına da ve aziz milletimize de baÅŸsaÄŸlığı diliyorum.”

Saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerine düzenlenen terör saldırısını ÅŸiddetle kınıyor ve lanetliyorum.

Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından adli soruÅŸturma baÅŸlatılmış olup, 1 baÅŸsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiÅŸtir. Åžehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil ÅŸifalar diliyorum.”

Savunma sanayisi temsilcileri TUSAÅž’taki terör saldırısının ardından Ankara’ya geldi

Olay sırasında CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı (SSB) Haluk Görgün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AÅž (TUSAÅž) Genel Müdürü Mehmet DemiroÄŸlu ve savunma sanayisi alanındaki üst düzey yetkililer, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen SAHA EXPO’da bulunuyordu.

Terör saldırısını haber alan heyet, hızla fuar alanından ayrılarak Ankara’ya geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve bakanlar, yaralananları ziyaret etti

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, beraberindeki İçiÅŸleri Bakanı Ali Yerlikaya, SaÄŸlık Bakanı Kemal MemiÅŸoÄŸlu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaÅŸ ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Åžirketi’nin (TUSAÅž) Kahramankazan ilçesindeki yerleÅŸkesine yönelik terör saldırısında yaralananları Etlik Åžehir Hastanesinde ziyaret etti.

Hastaneden ayrılırken açıklamada bulunan Yılmaz, terörü ve terörün arkasında olanları lanetledi.

Bu menfur olayda 5 şehidin, 22 yaralının bulunduğunu aktaran Yılmaz, yaralıların çoğunun iyi durumda olduğunu söyledi.

Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dileyen Yılmaz, yaralılara da acil ÅŸifa temennisinde bulundu.

Olayın ilk anından itibaren müdahale eden güvenlik güçlerine, saÄŸlık birimlerine, soruÅŸturma süreci baÅŸlatan adli birimlere şükranlarını sunan Yılmaz, “Kahraman güvenlik güçlerimiz hemen müdahalelerini yaptılar ve teröristler etkisiz hale getirildi. Olayla ilgili teferruatlı çalışmalarını İçiÅŸleri Bakanlığımız sürdürüyor.” açıklamasında bulundu.

Yılmaz, terör olaylarının Türkiye’ye korku salmak, halkın huzurunu kaçırmak gibi amaçlarının olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

“Bugün yaÅŸadığımız terör saldırısı, ülkemizin savunma sanayini, savunma sanayinin geldiÄŸi noktayı, baÅŸarıları hedef alan bir terör saldırısı. Åžunu açık ve net ifade etmek isteriz, bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da terör eylemi yapanlar, teröristler ve bunları araç olan kullananlar hiçbir zaman amaçlarına ulaÅŸamayacaklar. Ülkemizin huzurunu da bozamayacaklar, savunma sanayindeki güçlü yürüyüşümüze de hiçbir ÅŸekilde engel olamayacaklar. Kahraman savunma sanayi çalışanlarımızın moralini de hiçbir zaman bozamayacaklar. Tam aksine bu menfur hadiseler, bizim savunma sanayindeki azmimizi de ülkemizin birliÄŸi, beraberliÄŸi, kardeÅŸliÄŸi konusundaki hassasiyetimizi daha da artıracaktır. Birlik, beraberlik, milli birlik içinde, bütün kurumlarımızın güçlü çalışmalarıyla teröre karşı kararlı, azimli mücadelemizi sürdüreceÄŸiz.”

Olayla ilgili spekülatif haberlere itibar edilmemesini isteyen Yılmaz, yetkili kişiler ve kurumlar tarafından yapılan açıklamalarla kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakanların, kurumların bilgiler olgunlaştıkça kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini belirten Yılmaz, olayın ardından acil yapılması gerekenlerin yapıldığını, daha geniş anlamda analizlerin ilgili kurumlarca gerçekleştirileceğini kaydetti.

Yılmaz, “ÅŸehit ve yaralıların görevlerinin” sorulması üzerine, ÅŸunları ifade etti:

“Bir taksi ÅŸoförü kardeÅŸimiz var ÅŸehit olan, diÄŸerleri TUSAÅž görevlileri. Polisimizden ÅŸehit yok, 7 polisimiz yaralı ama durumları iyi. Tedbir amaçlı büyük bir kısmı hastanelerimizde tutuluyor. Ne olur ne olmaz diye müşahede altında tutuluyorlar. Bir ağır yaralımız var, onun dışındakiler büyük oranda hafif yaralarla hastanelerimize gelmiÅŸ durumdalar. Bu kardeÅŸlerimiz de saÄŸlık personelimiz emin olduÄŸunda taburcu edileceklerdir.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da saldırıyı gerçekleştiren terör örgütünü ve onun destekçilerini lanetledi.

Terör örgütlerinin hiçbir zaman hedeflerine ulaşamayacaklarını ifade eden Yerlikaya, şehit yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

TUSAÅž’a yönelik terör saldırısının ardından operasyon gerçekleÅŸtiren jandarma ve emniyet birimlerine özverili çalışmaları için teÅŸekkür eden Yerlikaya, saldırıda yaralanan 22 kiÅŸiden 7’sinin özel harekat polisi olduÄŸunu söyledi.

Yerlikaya, “Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcımız ve 8 arkadaşı ÅŸu anda eylemin gerçekleÅŸtirildiÄŸi yerlerde soruÅŸturma ve oradaki bütün bilgi, done ilgili çalışmalarını büyük bir titizlikle yapıyor. Devletimizin tüm kurum ve kuruluÅŸları bu olayın açıklığa kavuÅŸturulması için ayaktadır.” dedi.

Teröristlerin kimliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü aktaran Yerlikaya, “Çalışmalar devam ediyor tamamlanır tamamlanmaz bunu sizlere açıklayacağız.” diye konuÅŸtu.

Yerlikaya saldırıya iliÅŸkin, “Güvenlik ve istihbarat birimlerimizin görüşmeleri doÄŸrultusunda ve önceki bu tür eylemlerle kıyaslandığı zaman saldırının PKK terör örgütüyle ilgili olduÄŸuyla ilgili kuvvetli kanaat hasıl. Ancak netleÅŸmesi kimlik tespitleri bittikten sonra olacak. Bunu da sizlerle beraber kamuoyuna, aziz milletimize açıklayacağız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Terörle mücadelenin kararlılıkla süreceÄŸini vurgulayan Yerlikaya, “Savunma sanayisini milli ve yerli yapma ile ilgili kararlılığımız Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın liderliÄŸinde durmadan duraksamadan devam edecek hiç kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.

SaÄŸlık Bakanı Kemal MemiÅŸoÄŸlu da Türkiye’nin bugün yaÅŸanan acıyı bir daha yaÅŸamaması temennisinde bulundu. MemiÅŸoÄŸlu, terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diledi.

Bakan Memişoğlu, 5 şehit, 22 yaralının bulunduğunu ifade ederek, yaralılardan üçünün taburcu edildiğini, birinin durumunun kritik, diğerlerinin genel durumlarının ise iyi olduğunu dile getirdi.

MemiÅŸoÄŸlu, “Terörü, terörü destekleyenleri lanetliyorum. Bir daha böyle acıları ülkemizin görmemesini diliyorum.” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaÅŸ, menfur saldırıyı gerçekleÅŸtiren terör örgütlerini lanetledi, ÅŸehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil ÅŸifalar diledi.

Yaralıları ziyaret ettiklerini ifade eden Göktaş, Etlik Şehir Hastanesinde 6 yaralının bulunduğunu, durumlarının gayet iyi olduğunu söyledi.

GöktaÅŸ, “Bu menfur saldırıları gerçekleÅŸtirenler asla amaçlarına ulaÅŸamayacaklar. Aile Bakanlığı olarak ilk andan itibaren psikososyal destek ekiplerimiz, hem ÅŸehit yakınlarımıza hem yaralılarımıza ayrıca bu patlamadan etkilenen bütün vatandaÅŸlarımıza destek olmak için sahadalar. Milletimizin başı saÄŸ olsun, bütün vatandaÅŸlarımıza tekrar geçmiÅŸ olsun. Terör örgütleri asla amaçlarına ulaÅŸamayacak. Teröre karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Yılmaz ve bakanlara, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu ve ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da eşlik etti.

Saldırıya ilişkin yayın yasağı

RTÜK BaÅŸkanı Ebubekir Åžahin, “TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır.” açıklamasını yaptı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Asılsız iddialara itibar edilmemeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, TUSAŞ Kahramankazan tesislerinde yaşananlarla ilgili asılsız iddialara itibar edilmemesini istedi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada, “TUSAÅž Kahramankazan tesislerinde yaÅŸananlar ile ilgili resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.” ifadelerine yer verildi.

Siyasetçiler saldırıyı kınadı

Siyasetçiler, yaptıkları açıklamalarla terör saldırısını kınadı.

Dünyadan tepkiler

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketine yönelik terör saldırısına dünyadan da tepkiler geldi.

Kaynak: AA