Vaktiniz Tükeniyor, Enerji Kimlik Belgesi Alımlarında Son 10 Gün!

Günümüzde Türkiye’de yer alan binaların yaklaşık 9 milyonu henüz Enerji Kimlik Belgesine sahip değil. Ancak belgenin alınmasının son gününe de sayılı günler kaldı.

EKB alımlarında son gün olan 1 Ocak 2020’ye 10 gün kala, bina sahiplerinin bu konuda yetkili bir firmaya başvurması ve hemen gerekli işlemleri yaptırarak Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur sorusunun cevabı ise oldukça basittir. EKB belgesi olmayan binaların yeni yıldan itibaren alınması, satılması ve kiralanması gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi imkansız hale gelecektir.

EKB İçin Doğru Adresiniz Sehatek

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen firmalardan biri olan Sehatek, kaliteli hizmetleri ile firmaların ihtiyaçlarını karşılıyor. EKB için zamanınız daralırken, Sehatek firmasından destek alabilir ve ihtiyacınız olan belgeyi edinerek binanızı kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

Yılların verdiği deneyim ile sektörün öncüleri arasında yer alan firma, üstün kaliteyi en makul fiyatlarla size sunarken, yenilikçi bakış açısı ile özenli şekilde çalışmalarına devam ediyor.

Enerji Verimlilik Danışmanlık firması olarak Sehatek, Türkiye genelinde yer alan bütün binalar için kısa sürede uzman sertifikalı enerji yöneticileri ve mühendisleri ile Enerji Kimlik Belgesi düzenliyor. Bu süreçte firmadan destek alan müşterilerin herhangi bir işlem yapmasına ya da konforundan ödün vermesine de gerek kalmıyor. Kurulduğu andan itibaren 30.000‘in üzerinde bina için Enerji Kimlik Belgesi düzenleyen firma, dinamik kadrosu ile aldığı işleri kısa sürede sorunsuz şekilde size teslim edip, firmaların ya da bina sahiplerinin yasal sorunlar yaşamasını engelliyor.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Neden Önemlidir

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi, enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılabilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması amacıyla ortaya çıkarılmıştır. EKB almayan binaların satılması, kiralanması ya da kullanılması mümkün olmadığı için, bütün binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için gerekli şartları taşıması gerekir. Bu sayede binalardaki enerji kayıplarının önüne geçilir.

Binaların enerji performansını gösteren EKB, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Sehatek firması tarafından kısa sürede hazırlanır. Bu süreçte firmanın uzman ekibi binaları yerinde inceler ve binaların gerekli şartları taşıyıp taşımadığını belirler.

 

 

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Binanın enerji ihtiyacını gösteren Enerji Kimlik Belgesi için Bakanlık tarafından yetkilendirilen Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketlerinden birine başvurulmalıdır. Binanın ısıtma ve soğutma sistemleri konusunda ne kadar verimli olduğunu gösteren bu belge, düzenlendikten sonra 10 yıl süresince geçerlidir. Geçerliliği son bulan Enerji Kimlik Belgesinin yenilenmesi gerekir. Aksi takdirde binanın kullanılabilirliği son bulur.

Hem eski hem de yeni binalar için alınması zorunlu olan EKB, iki nüsha halindedir. Bunlardan biri bina sahibinde durur, diğeri ise binanın girişinde görülebilir bir yere asılır.

Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Enerji Kimlik Belgesi almak isteyen kişilerin Sehatek firmasına başvurması ve EKB için gerekli olan evrakları firmaya teslim etmesi yeterlidir. Bu evraklar mail ya da posta yolu ile firmaya gönderilebilir. Gerekli evrak listesi ise şu şekildedir:

  • Tapu
  • Yapı ruhsatı
  • Mimari proje
  • Elektrik projesi
  • Mekanik tesisat projesi
  • Isı yalıtım raporu

EKB’nin alınmasının son günleri hızlıca yaklaşırken, bir an önce başvuru yaparak, belgenizi almanız sonrasında karşılaşacağınız yasal sorunları engelleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir