Bakan Pekcan: Mayıs ihracatı nisana göre yüzde 10,84 arttı

Bakan Pekcan Mayıs ihracatı nisana göre yüzde 10,84 arttı
Ticaret Bakanı Pekcan, mayıs ihracatının, Kovid-19 etkisiyle dış talep azalması ve resmi tatiller nedeniyle yıllık bazda düşmesine rağmen nisana göre yüzde 10,84 arttığını kaydetti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mayıs ayı dış ticaret verileriyle ihracatta en kötünün geride kaldığını ve toparlanma dönemine girildiÄŸini belirterek, “Mayısta ihracatımız, Kovid-19 etkisiyle dış talebin azalması, resmi tatiller nedeniyle çalışma günü eksikliÄŸi ve 2019’daki yüksek baz etkisiyle yıllık bazda düşüş göstermesine raÄŸmen nisana göre yüzde 10,84 arttı.” ifadesini kullandı.
Bakan Pekcan, konuyla ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulundu.
Mayıs ayı dış ticaret verileriyle Türkiye’nin ihracatında en kötünün geride kaldığını ve toparlanmaya baÅŸlanıldığını ifade eden Pekcan, “Mayısta ihracatımız, Kovid-19 etkisiyle dış talebin azalması, resmi tatiller nedeniyle çalışma günü eksikliÄŸi ve 2019’daki yüksek baz etkisiyle yıllık bazda düşüş göstermesine raÄŸmen nisana göre yüzde 10,84 arttı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Pekcan, mayıs ayı dış ticaretine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Ä°hracatın ithalatı karşılama oranı 8 puan artışla yüzde 66,3’ten yüzde 74,3’e yükseldi. Bununla beraber, mayısta iÅŸ günü bazında ihracatımız nisana göre yüzde 28,8 artışla 540,5 milyon dolara çıktı. Mayısta nisana göre, AB’ye ihracat yüzde 17,3 yükselirken, Fransa’ya yüzde 71,5, Belçika’ya yüzde 57,9, Ä°ngiltere’ye yüzde 54,7, ABD’ye yüzde 45,6 artış gösterdi.”
“Ä°hracatımızın toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz”
Pekcan, lokomotif sektörlerin ihracatında da hareketlenme başladığına da işaret ederek, mayısta bir önceki aya göre otomotiv sektöründe yüzde 95,5, hazır giyimde yüzde 45,4, tekstilde yüzde 35,5, savunmada yüzde 33,9 ihracat artışı görüldüğünü kaydetti,
Geçen ay ara malı ve yatırım malı ithalatının toplam ithalatın yüzde 91,2’sini oluÅŸturduÄŸunu belirten Pekcan, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Bu durum önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı için önemli bir öncü göstergedir. Ãœlkemizde ve geleneksel ihracat pazarlarımızdaki kademeli normalleÅŸmeyle birlikte sanal fuar, sanal ticaret heyetleri gibi dijital atılımlarımız ve desteklerimizin de etkisiyle ihracatımızın haziran ayından itibaren toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz.”
Kaynak: AA