Ölü Kedi Sıçraması Nedir, Death Cat Bounce Neden Olur?

Ölü Kedi Sıçraması Nedir, Death Cat Bounce Neden Olur

Ölü Kedi Sıçraması Nedir, Death Cat Bounce Neden Olur

Finansal bir terim olan ölü kedi sıçraması piyasalarda meydana gelen anlık değişimleri ifade etmek için kullanılır. Bu kavram sürekli ve hızlı düşüşlerden sonra gelen yükselişi ve ardından devam eden düşüşü tanımlar. Bu hareketi fark etmek zor olup genellikle oluştuktan sonra anlaşılır. Yatırımcılarına kâr ya da zarar getirebilen death cat bounce çoğunlukla piyasaların ayı sezonuna girdiği dönemlerde ortaya çıkar.

Ölü kedi sıçraması durumu ismini ölü bir kedi bile çok hızlı düştüğünde sıçrar mantığından alır. Uzun zamandır yaşanan ve düşüş trendinin ağırlıkta olduğu dönemlerin beraberinde bir düzenleme gerekir. Bu düzeltme ile fiyatlar yukarı çıkar ve sıçramanın ardından tekrar aşağı iner. Sıçrama durumu yalnızca balinalar yani büyük yatırımcılar tarafından yapılır. Yatırım varlıkları için yeni bir alıcı bulunamadığında ya da piyasada uzun süreli bir düşüş olduğunda büyük yatırımcılar piyasaya müdahale eder. Fiyatları yükseltecek hamleler yaparlar ve fiyatlar suni olarak yükselir. Bunun ölü kedi sıçraması olduğu fark edildiğinde yatırımcılar ellerindeki varlıkları satarlar ve sonrasında fiyatlar tekrar aşağı iner. Ölü kedi sıçraması hali tecrübeli yatırımcılar tarafından fırsata dönüştürülebilir.

Ölü Kedi Sıçraması Nasıl Olur?

Ölü kedi sıçraması hareketleri piyasada teknik analistlerin alım hareketlerine karşı dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarı yaptıklarında görülür. Dibe vurup birden artan fiyatlar sonrasında tekrar düşecektir. Eğer yaşanan bu durum yatırımcılar tarafından kalıcı olarak algılanırsa kısa ve uzun vadede olumsuz finansal sonuçlar ortaya çıkabilir. Sıçrama halini kolay fark edebilmek için geçmiş dönem teknik analizlerine bakmak fayda sağlayacaktır. Sıçramanın ne kadar süreceği ile ilgili net bir bilgi olmasa da mümkün olduğunca erken fark etmek işe yarayacaktır. Fiyatlar sıçrama sonrasında düştüğünde önceki seviyesinin çok daha altında olacaktır.

Ölü Kedi Sıçraması Sebepleri Nelerdir?

Teknik analistlerin sıklıkla uyarı yaptığı konulardan biri ölü kedi sıçramasıdır. Fiyat hareketliliğinin fazla olduğu bu sürecin altında yatan sebepler farklılaşabilir. Özellikle ellerinde yüklü miktarda varlık olan yatırımcılar bu durumun ana nedenlerinden biridir. Düşüş trendi oluşmaya başladığında yeni yatırımcı kitlesinin gelmeyeceği düşünülür ve yapay bir hamle yapılır. Böylece yeni alıcıların ilgili varlığı tercih etmesi sağlanır. Varlık fiyatı biraz arttıktan sonra ellerindeki varlıkları satarlar ve ölü kedi sıçraması yaşanmasına sebep olurlar. Ayrıca alıma ara vermeyen yatırımcı kitlesi de bu duruma yol açan etkenlerdendir. Benzer kripto finans terimleriyle ilgili en geniş bilgiye Paranfil aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Advertorial

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir