Ticaret Bakanı Muş: Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarına ulaştık

Ticaret Bakanı Muş Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarına ulaştık

Ticaret Bakanı Muş Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarına ulaştık

Ticaret Bakanı MuÅŸ, “Ä°lk 6 ayda ihracat, yüzde 40 artışla 105 milyar dolar oldu. Aylık, çeyreklik ve 6 aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarına ulaÅŸtık.” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet MuÅŸ, haziran ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 19,8 milyar dolara, 6 aylık ihracatın da geçen yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolara yükseldiÄŸini belirterek, “Söz konusu deÄŸerler hem aylık hem çeyreklik hem de altı aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarıdır.” dedi.

Bakan MuÅŸ, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) ile Bakanlık Konferans Salonu’nda düzenlediÄŸi basın toplantısında, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bu yılın ilk beÅŸ ayında ihracatta sergilenen güçlü performansın, haziran ayında artarak devam ettiÄŸini vurgulayan MuÅŸ, “Haziran ayı ihracatımız geçtiÄŸimiz yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 19,8 milyar dolara yükselmiÅŸtir. Bu sayede ilk altı ayda ihracatımızı, geçtiÄŸimiz yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolar seviyesine taşımış durumdayız. Söz konusu deÄŸerler hem aylık hem çeyreklik hem de altı aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarıdır.” diye konuÅŸtu.

MuÅŸ, son 12 aylık ihracat deÄŸerinin 199 milyar 567 milyon dolar ile bugüne kadar gerçekleÅŸen “en yüksek 12 aylık ihracat” olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “NormalleÅŸme adımlarıyla Orta Vadeli Program’da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyarı da aşıp ihracatımızı 200 milyar doların çok daha ötesine taşıyacağımıza inanıyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Ä°hracatın ithalatı karşılama oranı arttı”

Çiftçisinden sanayicisine tüm girişimcilerin emeğiyle ortaya çıkan bu başarının, kamu ve özel sektörün güçlü iş birliğinin ürünü olduğunu belirten Muş, şöyle devam etti:

“Ä°thalatımız ise yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 27,5 artarak 126,1 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti. Ayrıca bu dönemde gerçekleÅŸen 231,1 milyar dolar deÄŸerindeki dış ticaret hacmi ile en yüksek 6 aylık dış ticaret hacmi rakamına da ulaşılmıştır. Bir diÄŸer önemli gösterge olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı, haziran ayında geçtiÄŸimiz yıla göre 4,8 puan artışla yüzde 87,3’e yükseldi. Ocak-haziran döneminde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiÄŸimiz yıla göre 7,3 puan artışla yüzde 83,2’ye yükseldi. Benzer ÅŸekilde, dış ticaret açığımız 2021 yılının ilk yarısında geçtiÄŸimiz yıla göre yüzde 11,4 azalarak 21,2 milyar dolara gerilemiÅŸtir.”

Muş, ihracat tutarı kadar, ihracata yönelen firma sayısındaki artışın da ihracatın tabana yayılması açısından sevindirici olduğuna dikkati çekerek, bu yılın ilk yarısında ihracat yapan firma sayısının yüzde 12 artışla 76 bin 189 olduğunu söyledi.

Yılın ilk yarısında Avrupa BirliÄŸi ülkelerine yapılan ihracatın, geçen yıla göre yüzde 42 artışla 44 milyar dolara yükseldiÄŸini, söz konusu ülkelere yapılan ihracatın, toplam ihracatın yüzde 42’sini oluÅŸturduÄŸunu aktaran MuÅŸ, “Öte yandan, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın çaÄŸrısıyla, ikili ticaretimizde Türk lirasının payını artırmaya devam ediyoruz. 2021 yılının haziran ayında Türk lirası ile yapmış olduÄŸumuz dış ticaretin toplamı 15,5 milyar lira olarak gerçekleÅŸmiÅŸ olup, bunun 6 milyar liralık kısmı ihracat, 9,5 milyar liralık kısmı ithalat olmuÅŸtur.” ifadesini kullandı.

“Küresel tüketim taleplerinin karşılanmasında büyük bir fırsat karşımızda duruyor”

MuÅŸ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyada sosyal hayattan iÅŸ dünyasına kadar birçok hususu geri döndürülemez bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirmeye devam ettiÄŸini vurgulayarak, “Türkiye olarak hazırlıklarımızı, içinde bulunduÄŸumuz asra ve geleceÄŸe damgasını vuracak uzun vadeli bir vizyonla yürütüyoruz.” dedi.

Salgın süreciyle, Avrupa da dahil olmak üzere gelişmiş ekonomilerin, üretim yerlerini coğrafi olarak daha yakın bölgelere kaydırarak tedarik ağlarını çeşitlendirme arayışı içine girdiklerini dile getiren Muş, şunları kaydetti:

“DiÄŸer taraftan, mutant virüsün de etkisiyle Çin-Avrupa rotasında konteyner fiyatları dört katına çıkarken, bölgemizdeki birçok tedarikçi, ülkemize yönelmiÅŸtir. Pandemi süreci tüketim taleplerinin ertelenmesine neden olmuÅŸtur. Önümüzdeki süreçte pandeminin atlatılmasıyla, uzun süredir ötelenmekte olan küresel tüketim taleplerinin karşılanması noktasında büyük bir fırsat karşımızda durmaktadır. Bu, ihracatımız için büyük bir potansiyeldir. Ä°hracatçımıza düşen, bu fırsatı iyi deÄŸerlendirmektir.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir