Türkiye 16 yıl sonra AB Genç Bilim Ä°nsanları Yarışması’ndaki ilk birinciliÄŸini aldı

Türkiye 16 yıl sonra AB Genç Bilim İnsanları Yarışması'ndaki ilk birinciliğini aldı

Türkiye 16 yıl sonra AB Genç Bilim İnsanları Yarışması'ndaki ilk birinciliğini aldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’den 6 proje katıldı. 5 gencimizin projeleri tamı tamına 8 ödül kazandı. Birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerinin yanında 4 proje de özel ödüle layık görüldü” açıklamasında bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya TED Koleji ve BÄ°LSEM öğrencisi Feridun Balaban’ın 32. Avrupa BirliÄŸi (AB) Genç Bilim Ä°nsanları Yarışması’nda fizik alanındaki “Fotovoltaik Hücre Yapımı” projesiyle hem birincilik hem de Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandığını belirterek, “Böylece 2005 yılından beri katıldığımız bu yarışmada ilk kez birincilik ödülünü almış olduk.” dedi.

Varank, BiliÅŸim Vadisi’nde yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumunun (TÃœBÄ°TAK) ulusal koordinatörü olduÄŸu yarışmada gurur verici bir baÅŸarı yakaladıklarını bildirdi.

34 ülkenin 114 projeyle yarıştığı etkinliÄŸe TÃœBÄ°TAK öncülüğünde Türkiye’den 6 projenin katıldığını aktaran Varank, “5 gencimizin projeleri tamı tamına 8 ödül kazandı. Birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerinin yanında 4 proje de özel ödüle layık görüldü. Malatya TED Koleji ve BÄ°LSEM öğrencimiz Feridun Balaban, fizik alanındaki Fotovoltaik Hücre Yapımı projesiyle hem birincilik hem de Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandı. Böylece 2005 yılından beri katıldığımız bu yarışmada ilk kez birincilik ödülünü almış olduk.” diye konuÅŸtu.

Bakan Varank, yarışmayı kazanan diğer öğrenci ve projelere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Ä°stanbul Kartal Anadolu Ä°mam Hatip Lisesi ve Fuat Sezgin BÄ°LSEM öğrencimiz Mehmet Sertaç Çeküç, kimya alanındaki Mikro Akışkan Sensör GeliÅŸtirme projesiyle ikincilik ödülünü kazandı. Ä°stanbul CaÄŸaloÄŸlu Anadolu Lisesi öğrencimiz Emirhan KurtuluÅŸ, Derin Öğrenmeyle Cerrahi Planlama projesiyle yazılım alanında üçüncülük ödülünü ve Wolfram özel ödülünü ülkemize getirdi. Yine yazılım alanında ortaya koyduÄŸu Çizgelere Yönelik Algoritma Önerisi ile Ä°zmir BahçeÅŸehir Koleji öğrencimiz Olcay Oransoy, Wolfram özel ödülü aldı. Matematik alanında Wolfram özel ödülünü alan bir diÄŸer öğrencimiz ise Kovid-19’a Yönelik Matematiksel Karar Algoritmaları projesiyle Ä°stanbul Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ve BeÅŸiktaÅŸ BÄ°LSEM’den Zeynep Parla Parmaksız oldu.

Bu baÅŸarılara imza atan tüm öğrencilerimizi, deÄŸerli hocalarını, kıymetli ailelerini yürekten kutluyor, baÅŸarılarının devamını diliyorum. Bu süreçte öğrencilerimize maddi ve manevi her türlü desteÄŸi saÄŸlayan, bilim alanında ülkemizin gözbebeÄŸi TÃœBÄ°TAK’ı da hassaten tebrik ediyorum.”

“Daha nice baÅŸarıya hep birlikte ÅŸahitlik edeceÄŸiz”

Bakan Varank, yarışmada elde edilen bu baÅŸarıların, dünyanın en büyük Bilim ve Mühendislik Yarışması olan ISEF’te alınan 13 ödülle ülke tarihinin en büyük baÅŸarısının elde edilmesinin ardından yaÅŸanan ikinci gurur olduÄŸunu dile getirdi.

“VerdiÄŸimiz desteklerle altın çağını yaÅŸayan bilim ve araÅŸtırma ekosistemimiz sayesinde, daha nice baÅŸarıya hep birlikte ÅŸahitlik edeceÄŸiz.” diyen Varank, büyük ve güçlü Türkiye’yi yükseltecek, pırıl pırıl, bilim aşığı gençlere çaÄŸrıda bulunarak, “Tüm genç kardeÅŸlerimi, Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar Hocamız’la buluÅŸmak üzere TEKNOFEST’e davet ediyorum. Gelin TEKNOFEST’te Milli Teknoloji Hamlesi’nin ÅŸaheserlerini, milli hava araçlarımızı, yerli otomobilimizi, sayısız teknoloji ve bilim yarışmasını yerinde görün diyorum. 21-26 Eylül’de Atatürk Havalimanı’nda buluÅŸmak üzere.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir